Υπόθεση Novartis: Τι δείχνει η δικογραφία – Οι καταθέσεις «φωτιά» και τα επόμενα βήματα
Το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι το εάν η σύσταση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνήσει επί της ουσίας τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ή αν έπειτα από λίγες συνεδριάσεις δηλώσει αναρμόδια και επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη
Με το άνοιγμα στη Βουλή του φακέλου της Novartis ξεκίνησε ο κύκλος της διερεύνησης που αφορά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στις καταγγελίες περί μεθοδεύσεων στον χειρισμό της υπόθεσης.
Αντιπαραθέσεις, αλληλοκατηγορίες, διαρροές καταθέσεων και πληροφοριών, ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων και ανακοινώσεων διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό μετά την ανακοίνωση της δικογραφίας στη Βουλή και την παράδοση αντιγράφων της στους εμπλεκόμενους.
Από τις πρώτες πληροφορίες, οι καταθέσεις που εμπεριέχονται στη δικογραφία «δείχνουν» με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο άλλωστε, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ εισηγήθηκαν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο λεγόμενος «Ρασπούτιν», ενώ φέρεται να δήλωσε ότι η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη «ήθελε μια fast track δίωξη χωρίς την τήρηση δικονομικών κανόνων».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν και δεν κατονομάζει τον κ. Παπαγγελόπουλο, σε ερώτηση του εισαγγελέα για το ποιος είναι ο πανίσχυρος «Ρασπούτιν» ο κ. Αγγελής φέρεται να απάντησε: «Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο «Ρασπούτιν. Είναι μέλος της κυβέρνησης, που έχει τη δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως δε και ατόμων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, του οποίου το υπόμνημα έχει διαρρεύσει, επικαλείται τις καταγγελίες Αγγελή, ενώ εμπλέκει και τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι οι εισαγγελείς που παραβίασαν κατ’ επανάληψιν και με πολλούς τρόπους όλες τις προστατευτικές δικονομικές δικλίδες υπηρετούσαν κατασκευασμένο σχέδιο καθ’ υπαγόρευσιν του κ. Τσίπρα και του κ. Παπαγγελόπουλου.
Διαβάστε επίσης: Η κατάθεση-υπόμνημα του Αντώνη Σαμαρά στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Στον τέως πρωθυπουργό φέρεται να αναφέρεται και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάνει λόγο για «επίταση δόλου» από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι κατά την προεκλογική περίοδο αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis ως βασικό προεκλογικό επιχείρημα, παρότι η υπόθεση για τον ίδιο (σ.σ. τον κ. Βενιζέλο) είχε τεθεί στο αρχείο.
Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο ζητούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ
Όπως είχε προαναγγείλει μέσω διαρροών, η κυβερνητική πλειοψηφία εισηγήθηκε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, κάνοντας λόγο για «σαφείς ενδείξεις αθέμιτων παρεμβάσεων». Παράλληλα, όπως επίσης αναμενόταν, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης δεν πρότεινε αντίστοιχη διαδικασία για τον Αλέξη Τσίπρα.
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας, δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξιου Τσίπρα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου» ανέφερε στη δήλωσή του.
Ανάλογη ήταν και η πρόταση από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, όπως την εξέφρασε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. «Yπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις για τις παραθεσμικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη του κ. Παπαγγελόπουλου, κατονομαζόμενου και ως υπουργού με το ένα πόδι στη ΝΔ και το άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα εξέφρασε και προειδοποίηση ότι δεν θα αποδεχθεί αναρμοδιότητα Βουλής στην υπόθεση. «Η αναζήτηση άλλοθι σε δήθεν αναρμοδιότητα ή άλλα δικονομικά προσχήματα είναι συνενοχή» υπογράμμισε.
Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση για τoν «διαχωρισμό» των περιπτώσεων Τσίπρα – Παπαγγελόπουλου, κάνοντας λόγο επί της ουσίας για προσπάθεια του πρωθυπουργού να κρατήσει ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ, πίσω από την τελική εισήγηση του κυβερνώντος κόμματος.
«Η ΝΔ και ο κύριος Καλαφάτης καλύτερα να ασχοληθούν με τις αποστάσεις Μητσοτάκη – Σαμαρά που διαρκώς μεγαλώνουν επικίνδυνα» σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.
«Όσο για το φιάσκο προανακριτικής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, τόσο ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεσκεπάσουν στη Βουλή και το σκάνδαλο και τη φαρσοκωμωδία της δήθεν σκευωρίας» πρόσθεσε.
Το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι το εάν η σύσταση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνήσει επί της ουσίας τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ή αν έπειτα από λίγες συνεδριάσεις δηλώσει αναρμόδια και επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη.
Η απάντηση σε αυτό εξαρτάται από το είδος των αδικημάτων για τα οποία θα κατηγορηθεί ο Δ. Παπαγγελόπουλος και για τα οποία δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά ούτε στο διαβιβαστικό της δικογραφίας ούτε και από την τοποθέτηση του Σταύρου Καλαφάτη.
Η στάση της ΝΔ
Για «αλλαγής πλεύσης» συνολικά στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στην πολιτική ζωή του τόπου «χωρίς τα επικοινωνιακά σόου του παρελθόντος ή τις μαζικές στοχοποιήσεις προσώπων, αλλά με σεβασμό στους θεσμούς» – όπως είναι και η «γραμμή» του Κυριάκου Μητσοτάκη – μιλούν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ στην υπόθεση.
Από την πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας προκύπτουν, κατά τη ΝΔ, «σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη», γι’ αυτό, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, προτείνεται συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», από το Μαξίμου και το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κρίνουν για τις πολιτικές ευθύνες του οι πολίτες, ενώ οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά, που έχει στραφεί με μήνυση κατά του Τσίπρα, του Παπαγγελόπουλου και εισαγγελικών λειτουργών.
«Δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς παρά μόνο αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή» σχολίασε ο Σταύρος Καλαφάτης. Τέτοιες δεν υπήρξαν για τον Αλέξη Τσίπρα από τα στοιχεία της δικογραφίας, κατά τη ΝΔ, η οποία δεν προτείνει τελικά συγκρότηση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην πρωθυπουργό.
Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι πάντως οι διαδικασίες να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό και στόχο τη διερεύνηση σε βάθος και μέχρι τέλους. Στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν «περιγράφονται» τυχόν αδικήματα των εμπλεκομένων από τις καταθέσεις των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ενώ παραπέμφθηκε στη Βουλή «μόνον κατά το μέρος που στη δικογραφία αυτή εμπεριέχεται καταγγελία κατά των: α) Αλεξίου Τσίπρα, πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος και β) Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης».
Τα επόμενα βήματα
Μένει πλέον να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η πρόταση για συγκρότηση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση (την προανακριτική δηλαδή) κατά του Παπαγγελόπουλου, η οποία πρέπει να υπογράφεται από 30 βουλευτές της ΝΔ.
Σε αυτήν επιβάλλεται να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι πράξεις ή οι παραλείψεις που σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι αξιόποινες. Κατόπιν θα συγκληθεί η Ολομέλεια η οποία σε μυστική ψηφοφορία (με πλειοψηφία 151 βουλευτών) θα αποφασίσει για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής.
Οπως ανέφερε και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, στόχος είναι οι σχετικές διαδικασίες να προχωρήσουν «με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα» τόσο σε σχέση με αδικήματα που φέρεται να τελέσθηκαν, όσο και με τυχόν επιπλέον πρόσωπα «που είχαν ανάμειξη στην υπόθεση». Αυτό σημαίνει ότι η «βεντάλια» των εμπλεκομένων προσώπων αλλά και των αδικημάτων μπορούν να ανοίξουν ή να αλλάξουν στην πορεία των ερευνών.
Τόσο ο Καλαφάτης, όσο και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έθεσαν και μια ακόμα διάσταση η οποία προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών των κομμάτων και η οποία αφορά την αρμοδιότητα ή μη της προανακριτικής.
Οπως είπε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής «θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα», θέση που επιβεβαίωνε με δηλώσεις του και ο Γεραπετρίτης εξηγώντας ουσιαστικά ότι το πρώτο θέμα που θα εξετάσει η προανακριτική θα είναι αν τα φερόμενα αδικήματα που θα εντοπίζει η πρόταση παραπομπής εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Βουλής και εφόσον εμπίπτουν τότε η επιτροπή θα προχωρήσει στη διερεύνηση κατ’ ουσίαν των αδικημάτων και θα καταθέσει στην Ολομέλεια το πόρισμά της, όπου εκεί πια θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει ποινική δίωξη ή όχι.
Επόμενο στάδιο εφόσον ασκηθούν διώξεις θα είναι το Ειδικό Δικαστήριο. Σε περίπτωση που η προανακριτική κρίνει ότι είναι αναρμόδια να διερευνήσει τα αδικήματα που θα περιγράφονται στην πρόταση της πλειοψηφίας, τότε η δικογραφία θα πρέπει να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη.
- Ρωσία: Εθελοντές ζητούν άμεση βοήθεια από τον Πούτιν για την πετρελαιοκηλίδα στη Μαύρη Θάλασσα
- Ο Πιρς Μόργκαν αποκάλεσε αηδιαστικό το κοινό του «SNL» επειδή χειροκρότησε τον Λουίτζι Μαντζιόνε
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες Αστέρα και ΟΦΗ (pic)
- ΟΦΗ – Βόλος 4-0: «Καθάρισε» εύκολα τους Θεσσαλούς των 10 παικτών (vids)
- Γαλλία: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιους επέλεξε ο Μπαϊρού
- Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για αντιαεροπορικό και αντι- drone θόλο