Τα γεωτρύπανα φεύγουν, οι απειλές μένουν – Η Τουρκία με τακτική «καρότου και μαστιγίου»
Τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ μπορεί να έφυγαν από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί, καθώς η Λευκωσία προχωρά στην αδειοδότηση οικοπέδων με κοιτάσματα φυσικού αερίου
Τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ μπορεί να έφυγαν από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί, καθώς η Λευκωσία προχωρά στην αδειοδότηση οικοπέδων με κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για την τακτική «καρότου και μαστιγίου» εκ μέρους της Τουρκίας με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Μπορεί το Γιαβούζ να αποχώρησε και το Φατίχ να αποχωρεί -σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ- από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως κίνηση καλής θέλησης, παρά μόνο ως ελιγμός της Αγκυρας.
Δεν είναι τυχαίο που η κίνηση αυτή σημειώνεται την ώρα που ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να καταλήξουν στους «όρους αναφοράς» προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».
Ο Κύπριος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τουρκικά γεωτρύπανα και φρεγάτες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κίνηση της Αγκυρας δεν μπορεί παρά να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο: Αποσύρει τα γεωτρύπανα προκειμένου να πιέσει για έναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου.
Την ίδια ώρα, άλλωστε, η Αγκυρα ξεκαθαρίζει: Τμήμα του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ ανήκει και σε εμάς· η Λευκωσία δεν έχει δικαίωμα να το παραχωρήσει και να προχωρά σε αδειοδοτήσεις. Είναι η απάντηση στην χθεσινή ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία χθες προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίων για αδειοδότηση της κοινοπραξίας Tοtal και Εni στο τεμάχιο 7 καθώς επίσης και για την είσοδο της Total στα τεμάχια 2,3,8 και 9.
Μια κίνηση η οποία κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική από πλευράς Λευκωσίας η οποία οχυρώνει στην ουσία, το ερευνητικό της πρόγραμμα και έρχεται ως απάντηση στις όποιες τουρκικές προθέσεις να εμποδίσει τις δραστηριότητες στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αρμόδια πηγή την οποία που επικαλέστηκε το ΚΥΠΕ, ανέφερε μετά τη χθεσινή υπογραφή των συμβολαίων, πώς αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική γιατί βάζει τους ενεργειακούς κολοσσούς Total και Eni μαζί σε αυτά τα τεμάχια.
Επεσήμανε ακόμα πως ο προγραμματισμός για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που θα γίνουν αναμένεται να συμφωνηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Ανήκει και σε εμάς το τεμάχιο 7»
Λίγες, λοιπόν, ώρες πριν την επικείμενη συνάντηση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον έλληνα πρωθυπουργό, το υπουργείο Εξωτερικών της Τορυκίας, μέσω του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι, ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο «σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εμπλακεί σε μη αδειοδοτημένες έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας μας και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της».
Η εν λόγω αντίδραση έρχεται λίγες ώρες μετά την υπογραφής αδειοδοτήσεων προς την κοινοπραξία Total και Eni για έρευνες στο Τεμάχιο 7.
Σχολιάζοντας κάνει λόγο για οριοθέτηση που έγινε «χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τους Τουρκοκύπριους που έχουν δικαιώματα στο σύνολο του νησιού». Χαρακτηρίζει, δε, την κίνηση ως «ένδειξη ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αποτυγχάνει να κατανοήσει την αποφασιστικότητά μας παρά τις προειδοποιήσεις».
Επαναλαμβάνει ότι οι «έντονες προειδοποιήσεις κατά των μονομερών ενεργειών που έχουν στόχο να σφετεριστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δεν συνεισφέρουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».
Συνεχίζει τονίζοντας ότι παραμένει χωρίς απάντηση η πρόταση των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους κάτι που σύμφωνα με τον Ακσόι «δείχνει την επιμονή των Ελληνοκυπρίων στην ανεύθυνη θέση τους που αγνοεί τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Κλείνει προειδοποιώντας τις εταιρείες της κοινοπραξίας να απέχουν από ενέργειες σχετικά με τους υδρογονάνθρακες εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και της εμπιστοσύνης σε «άκυρες άδειες» που εκδίδει η Ελληνοκυπριακή πλευρά.
Πού είναι τα γεωτρύπανα της Τουρκίας;
Στη Μαύρη Θάλασσα ενδέχεται να διεξάγει την επόμενη γεώτρησή του το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής το οποίο ολοκλήρωσε τη γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου και ετοιμάζεται να επιστρέψει, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, τη στιγμή που το Γιαβούζ που παραμένει στην Αττάλεια ενδέχεται να σταλεί για νέα γεώτρηση νοτίως της Κύπρου, εκεί όπου το Μπαρμπαρός είχε διεξάγει έρευνες στο παρελθόν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, ο Πορθητής που παραμένει δυτικά της Κύπρου στα ανοιχτά της Πάφου έχει ολοκληρώσει την γεώτρησή του και ετοιμάζεται να επιστρέψει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνέχεια ενδέχεται να αναλάβει καθήκοντα στη Μαύρη Θάλασσα.
Το Γιαβούζ
Όσον αφορά στο Γιαβούζ, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτσού της Αττάλειας, αναφέρει ότι έχει ολοκληρώσει τη γεώτρησή του στην Καρπασία και αφού ολοκληρώσει την προετοιμασία του θα ξεκινήσει για την περιοχή στην οποία θα του ανατεθούν καθήκοντα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται να σταλεί στις περιοχές όπου το Μπαρμπαρός διεξήγαγε έρευνες το τελευταίο διάστημα νοτίως της Κύπρου.
Το Ορούτς Ρέις
Για το Ορούτς Ρέις, το οποίο έχει ξεκινήσει για την ανατολική Μεσόγειο με την συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η περιοχή που θα αναλάβει τη διεξαγωγή ερευνών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τόσο τις γεωτρήσεις όσο και τις δραστηριότητες έρευνάς της, προσθέτοντας ότι «παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων που συνεχίζει ο άξονας ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ και Ελλάδα».
Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών η Τουρκία είναι σε θέση να κάνει όλους τους σχεδιασμούς συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς νέου ερευνητικού πλοίου και νέου γεωτρύπανου.
Στο παιχνίδι των προκλήσεων και η Αμμόχωστος
Ωστόσο, τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα θέματα που ανεβάζουν το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στα ύψη, αφού εσχάτως η Τουρκία θέλησε να βάλει στο παιχνίδια των προσκλήσεων και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, όταν οι Τούρκοι ξεκίνησαν την καταγραφή περιούσιων.
Τότε, είχε επισκεφτεί την πόλη ο «υπουργός Eξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι και είχε αναφέρει πως μετά από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε τη διερεύνηση στην περιοχή.
Τότε, ο «υπουργός Eξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι και είχε αναφέρει πως μετά από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε τη διερεύνηση στην περιοχή.
Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη γραφειακή δουλειά θα συνεχιστούν οι επιτόπιες έρευνες σε επίπεδο «ομάδας καταγραφής» με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων που θα προστεθούν στην ομάδα από διαφορετικά ιδρύματα τις επόμενες ημέρες.
Είπε επίσης ότι η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους θα συνεχίσει με σοβαρότητα τη μελέτη της στο θέμα σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει. Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ακόμα ότι είναι αποφασισμένοι για εξελίξεις στην περιοχή που όπως είπε «έγινε σύμβολο του στάτους κβο».
«Μπορεί και πρέπει να δοθεί μια νέα πνοή τόσο στην Αμμόχωστου, τα Βαρώσια όσο και στην Κύπρο γενικότερα. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της «επιτροπής» και όλους όσοι παρακολούθησαν και συνέβαλαν στις εργασίες παρά τον καύσωνα και τον ήλιο», είπε.
Ακολούθησε επίσκεψη του Τσαβούσογλου
Το τελευταίο «χτύπημα» ήρθε όταν προ ημερών ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας είχε βρεθεί στα κατεχόμενα και είχε προαναγγείλει το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, «για να εξυπηρετεί τους πολίτες της που μένουν στην περιοχή της Καρπασίας».
Την ξενάγηση ανέλαβε ο λεγόμενος ΥΠΕΞ των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ενημέρωσε τον Τσαβούσογλου για τις «ενέργειες» των κατοχικών αρχών στην περιοχή, ενώ σχετική ενημέρωση έλαβε και από την «στρατιωτική ηγεσία» που συνόδευσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην επίσκεψή του.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, εξάλλου, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ανήρτησε βίντεο με όλα τα στιγμιότυπα της παράνομής του επίσκεψης λίγο πριν την αναχώρησή του.
Ηχηρή απάντηση ετοιμάζει η Κύπρος
Η Λευκωσία, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να… μασήσει από τα παιχνίδια της Τουρκίας και προετοιμάζει ηχηρή απάντηση.
Βασισμένη πάνω σε συγκεκριμένους άξονες και δράσεις, η Λευκωσία θα κινηθεί το προσεχές διάστημα προς την αντιμετώπιση των προκλητικών σχεδιασμών της Άγκυρας στην περιοχή.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, η Λευκωσία θα έχει ως προμετωπίδα δράσης τις αναφορές του ψηφίσματος 550 των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι όποιες απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους είναι απαράδεκτες και ζητείται η μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.
Μάλιστα, στο ψήφισμα 550 έκανε αναφορά και ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζουρίκ.
Σειρά δράσεων
Πέραν αυτού, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η Λευκωσία σε απόλυτο συντονισμό με την Αθήνα έχουν ήδη ζητήσει να συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ανέφερε ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί από τον περασμένο Ιούνιο όταν το ζήτημα είχε συζητηθεί στο Συμβούλιο, αλλά αντιθέτως, επιδεινώθηκε, με σειρά προκλητικών ενεργειών, της Τουρκίας και δηλώσεων, ακόμα και ανωτάτων Τούρκων πολιτειακών αξιωματούχων.
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει προσηλωμένο στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Παράλληλα με τις ενέργειες σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, προχωρεί η υλοποίηση σειράς μέτρων για τα οποία ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου και άλλα τα οποία συναποφασίστηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό.
Είναι επίσης δεδομένο ότι ο Πρόεδρος θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο τόσο κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει.
Όσον αφορά τη σχετική μελέτη που πραγματοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναμένεται ότι η απόφαση θα ληφθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Αμμοχώστου όπως έγινε γνωστό, θα προβεί σε ενημέρωση προς ξένα ΜΜΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ αντιπροσωπεία του Δήμου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 14 Οκτωβρίου για συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ.
Σημειώνεται επίσης, ότι, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου για την Αμμόχωστο μετά την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη από τη Νέα Υόρκη.
Στο πλαίσιο των ενεργειών που θα γίνουν σε όλα τα επίπεδα για την Αμμόχωστο, η Λευκωσία θέλει να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προβεί κατά καιρούς σε διάφορες πρωτοβουλίες, για τις οποίες ωστόσο συναντούσε την απροθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς.
- 2024: Η χρονιά που το πολιτικό τοπίο μετατοπίστηκε δεξιά και ακροδεξιά
- Θεσσαλονίκη: Αγιοβασίληδες έκαναν αναρρίχηση και μοίρασαν δώρα σε μικρούς ασθενείς του ΑΧΕΠΑ
- Χαλκιδική: Χειροπέδες σε δύο ανήλικους – Διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολικά πάρτι
- Γαύδος: Όγδοη σορός εντοπίστηκε σε παραλία του νησιού
- Επίσημο: Ανακοίνωσε τον Γκέιμπριελ ο Παναθηναϊκός (vid+pic)
- Santa Baby: Κιμ Καρντάσιαν & Μακόλεϊ Κάλκιν καταστρέφουν τα Χριστούγεννα στο πιο άβολο video του 2024