Τακτικισμοί Ερντογάν στην Κύπρο με το βλέμμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η Τουρκία δείχνει να κάνει «ένα βήμα πίσω», ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει αποκλιμάκωση, καθώς οι εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων συνεχίζονται.
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Να ανακοινώσει την αποχώρηση του «Φατίχ» από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας έσπευσε η «φιλοκυβερνητική» τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», την Πέμπτη, αναφέροντας ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «ολοκλήρωσε» τις εργασίες του δυτικά της Πάφου και αναμένεται να αναχωρήσει για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.
Μία ανακοίνωση που ακολουθεί την αποχώρηση του επίσης τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ», το οποίο εγκατέλειψε την περιοχή της Καρπασίας και επέστρεψε στην Τουρκία, χωρίς να αναφέρεται κάποιος λόγος, πλην του «ρεπορτάζ» της Γενί Σαφάκ, η οποία υποστηρίζει ότι ενδεχομένως θα επανέλθει, στα νότια της Κύπρου, εκεί όπου διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός», δηλαδή στα οικόπεδα 8 και 9.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει ξεκαθαρίσει στις δηλώσεις του ότι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με τα τουρκικά σκάφη να συνεχίζουν τις παράνομες ενέργειες τους στην κυπριακή ΑΟΖ, κινήσεις τις οποίες χαρακτήρισε και ως «νέο Αττίλα».
Βήμα πίσω;
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η Τουρκία δείχνει να κάνει «ένα βήμα πίσω», ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει αποκλιμάκωση, καθώς οι εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων συνεχίζονται.
Να σημειωθεί ότι και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες σε πρόσφατες δηλώσεις του έστειλε μήνυμα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί, καλώντας τους να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας παράλληλα την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.
Υπενθυμίζεται ότι την ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας την Τετάρτη ότι υπεγράφησαν οι αδειοδοτήσεις για το οικόπεδο 7, το οποίο παραχωρήθηκε για έρευνες στην Total και την ENI ακολούθησε τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χ. Ακσόι στην οποία ανέφερε: «προειδοποιούμε εκ νέου την κυβέρνηση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ότι δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει των παράνομων αδειών τους».
Υποστήριξε δε ότι: «Οι ειδήσεις σχετικά με τις υπογραφείσες συμφωνίες της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου με τη γαλλική Total και την ιταλική εταιρεία ENI για έρευνες υδρογονανθράκων στο αποκαλούμενο τεμάχιο 7 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, την οποία μονομερώς οριοθέτησε η Διοίκηση αγνοώντας εντελώς τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο σύνολο του νησιού, αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου να αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας, παρά τις προειδοποιήσεις μας.»
» Όπως έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει και αναφέρει προς τη διεθνή κοινότητα, ένα τμήμα του αποκαλούμενου τεμαχίου 7 αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή έχει καταγραφεί στα ΗΕ».
«Δεν εγκαταλείπουμε τους στόχους»
Αντίστοιχα την Παρασκευή ο τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τους στόχους της στην Ανατολική Μεσόγειο, καταγγέλλοντας της Κυπριακή Δημοκρατία για προσπάθεια σφετερισμού των φυσικών πόρων στης περιοχής, παράλληλα με το μήνυμα ότι προωθείται άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου…
Προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος για πολλοστή φορά προειδοποίησε για με νέο ’74, λέγοντας ότι: «Έχουμε μια σαφή στάση σχετικά με τη δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Εχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974 όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των αδελφών μας. Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των τουρκοκυπρίων αδελφών μας».
Σε θέση μάχης η Λευκωσία
Στην Λευκωσία παρακολουθούν και αξιολογούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις της Άγκυρας, καθώς περιμένουν την επόμενη κίνηση της Τουρκίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και η Ελλάδα προετοιμάζονται να θέσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση θέμα τουρκικών προκλήσεων στη ΓΣ του ΟΗΕ, καθώς και στις επαφές που θα έχουν στο πλαίσιο της.
Ο Αναστασιάδης από την πλευρά του θα αναφερθεί στο θέμα και στην ομιλία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ υπό εξέταση είναι και αν υπάρχει έδαφος προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το θέμα της Αμμοχώστου.
Το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας θα βάλουν Ελλάδα και Κύπρος και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, καθώς δεν υπήρξε η αναμενόμενη αποκλιμάκωση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις