Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τεταμένο κλίμα και αυστηρά μηνύματα Ελλάδας – Κύπρου στην Τουρκία πριν τις επαφές στη Ν.Υόρκη

Τεταμένο κλίμα και αυστηρά μηνύματα Ελλάδας – Κύπρου στην Τουρκία πριν τις επαφές στη Ν.Υόρκη

Με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται αναχωρούν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία. Το μήνυμα Αναστασιάδη, η αντίδραση Ακιντζί και οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις κρίσιμες επαφές του.

Με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται αναχωρούν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων «βαρύνουσας σημασίας» στις οποίες περιλαμβάνονται αυτή με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας τόσο απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στο Αιγαίο.

Λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες επαφές ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει τη σαφή θέση του ως προς την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού.

«Όσο αποφασισμένος είμαι να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο, άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω ή εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις έκνομες ενέργειες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την καθιερωμένη πλέον ενημέρωση των Κυπρίων της Βρετανίας, σε στάση του καθ’ οδόν προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Άμεση και επιθετική ήταν η απάντηση του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατηγορώντας τον Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν αποδέχεται την «πολιτική ισότητα».

Καλεί μάλιστα τον Πρόεδρο της Κύπρου να εξηγήσει στον γγ του ΟΗΕ ότι δεν αποδέχεται την «πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή (των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις)» παρά το γεγονός, όπως προσθέτει, ότι «είναι πλέον παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος».

Τεταμένο το κλίμα

«Η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή (των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις) είναι πλέον παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος. Ο Αναστασιάδης πρέπει να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτό δεν το αποδέχεται» αναφέρει ειδικότερα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο.

Ο Ακιντζί προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του στο Λονδίνο «και πάλι ήταν πολύ μακριά από μια προσέγγιση ενός συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα. Συνεχίζει τις δηλώσεις απάρνησης των συγκλίσεων του παρελθόντος και δαιμονοποίησης της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις. Ένα δίκαιο αίτημα των Τουρκοκυπρίων που υπάρχει από παλιά, το παρουσιάζει ως επιμονή/επιβολή της Τουρκίας».

Ακιντζί: Προτείνουμε μορατόριουμ γεωτρήσεων | in.gr

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι πηγαίνει στην συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ με την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού «λαού» σε ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, να υπάρχει στη βάση του διεθνούς δικαίου με την δική του ταυτότητα και αξιοπρέπεια.

Αναφέρει μάλιστα ότι θα πει περισσότερα και με λεπτομέρειες αύριο, Δευτέρα, το πρωί (08:15) πριν αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται ότι σήμερα τα ξημερώματα αναχώρησε από τα κατεχόμενα για την Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι που θα παραστεί στις συνόδους των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας, όπου το ψευδοκράτος έχει το καθεστώς παρατηρητή.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι θα έχει επίσης επαφές με υψηλόβαθμους αρμοδίους του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ των ΗΕ. Αναφέρεται επίσης ότι θα έχει διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους χωρών που συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αναστασιάδης: Σε διάλογο μόνο αν σταματήσει τις απειλές η Τουρκία

Εύχομαι η επιστροφή μου από τη Νέα Υόρκη να είναι ακόμα περισσότερο γεμάτη ελπίδες από ό,τι η μετάβαση, είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στη στάση που έκανε χθες, Σάββατο, στο Λονδίνο καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα έχει επαφές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Σε ομιλία του κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου χθες βράδυ, στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι πριν από τη μετάβαση του στα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούσε να ενημερώσει τους Κύπριους, που διαβιούν στο ΗΒ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την παρουσία του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτα και της νεολαίας των αποδήμων στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «παρακολουθείτε τα όσα τεκταίνονται στην Κύπρο, παρακολουθείτε τις προκλήσεις της Τουρκίας τόσο με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ όσο και στην ξηρά με τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου».
Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται υπερβολική υπομονή για να χειριστεί κανείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Και είναι με αυτό τον τρόπο που προσπαθούμε μέσα από την διπλωματική οδό, μέσα από την ΕΕ, μέσα από φίλες χώρες με τις οποίες έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς, να αποτρέψουμε τι απειλές που δεχόμαστε».

«Στο πλευρό μας η ελληνική κυβέρνηση»

«Πάντα στο πλευρό μας είναι η εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδας. Και με ιδιαίτερη ικανοποίηση λέω ότι πέραν από τον άψογο συντονισμό που είχαμε με την κυβέρνηση Τσίπρα, εξίσου στενές είναι οι σχέσεις και ο συντονισμός και η συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
Κάνοντας μια αναδρομή στις πρόσφατες εξελίξεις σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «στις 9 Αυγούστου ήταν μια ημερομηνία ελπίδας, που αναπτέρωνε την προσδοκία ότι θα μπορούσε αν υπήρχε η λογική και η αποφασιστικότητα μεταξύ των ηγετών, να καθοριστούν ή να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, έτσι ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία επανέναρξης του διαλόγου από το σημείο που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά».
«Θα πρέπει να ομολογήσω ότι η συνάντηση μου με τον κ. Ακιντζί απέδωσε. Απέδωσε στο γεγονός ότι και οι δύο αγωνιώντας για την τύχη και την προοπτική της πατρίδας μας είχαμε πει ότι μπορεί να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και καθορίστηκαν σε τρεις εν τη ουσία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση περαιτέρω διαλόγου» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και συμπλήρωσε:
«Το πρώτο ήταν το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, το δεύτερο ήταν οι συγκλίσεις που είχαμε πετύχει μέχρι το Κραν Μοντανά, το τρίτο ήταν το πλαίσιο Γκουτέρες όπως κατατέθηκε από τον ίδιο στις 30 Ιουνίου.
» Ακολούθως, και ο κ. Ακιντζί και ο ίδιος προσωπικά ενημερώσαμε την κα Λουτ, αφού εν τω μεταξύ προηγουμένως εκδόθηκε ανακοινωθέν, στο οποίο καταγράφαμε το θετικό της συνάντησης αλλά και της συναντίληψης που κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικράτησε».

«Ο Ακιντζί έπρεπε να συνεννοηθεί ή να πάρει την έγκριση για το κείμενο»

«Ενημερώσαμε την κα Λουτ, η οποία ενθαρρυμένη από τα όσα είχαν συμφωνηθεί επισκέφθηκε την Κύπρο. Ετοίμασε με βάση τα όσα την είχαμε ενημερώσει ένα ανάλογο κείμενο, το οποίο εμείς αποδεχθήκαμε πλήρως, ο κ. Ακκιντζί αποδέχθηκε εξίσου, αλλά έπρεπε να καθυστερήσει την απάντηση για τους γνωστούς λόγους. Έπρεπε να συνεννοηθεί ή να πάρει την έγκριση. Και η έγκριση δεν ήρθε. Ήρθαν κάποιες παρατηρήσεις για να προσθέσουν στο ανακοινωθέν ή στους όρους αναφοράς που εν τη ουσία προδίκαζαν αξιώσεις της τουρκικής πλευράς που θα ήταν, στη βάση των όσων είχαμε συμφωνήσει, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.
«Το ένα ήταν να συνδυαστεί η πολιτική ισότητα και να προστεθεί η αποτελεσματική συμμετοχή υπονοώντας εκ περιτροπής προεδρία αλλά και θετική ψήφο για κάθε απόφαση είτε της κυβέρνησης είτε των θεσμών του νέου καθεστώτος, και το δεύτερο ήταν ότι έπρεπε να κατατεθούν νέες ιδέες ανεξαρτήτως του ποια θα ήταν η τελική έκβαση ως προς τη λύση του Κυπριακού» συμπλήρωσε.
«Αντιλαμβάνεστε ότι με ανάλογους όρους ή αναλόγως συμπεριφερόμενος – και ήταν κάτι για το οποίο είχαμε συνεννοηθεί με τον κ. Ακιντζί να αποφευχθεί – θα μπορούσα να ζητήσω ότι για να πάω σε διάλογο θα έπρεπε να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα, θα πρέπει να τερματιστούν οι εγγυήσεις, να αποδοθεί η Αμμόχωστος και άλλα. Όμως, προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος είπαμε ότι οι όποιες διαφορές που είναι υπαρκτές να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» συνέχισε.
Αποτέλεσμα αυτού, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ήταν η κα Λουτ, που είχε έρθει «ενθαρρυμένη» στην Κύπρο από την αποδοτική συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Μουσταφά Ακιντζί για συμφωνία επί των όρων αναφοράς, «να αποτύχει, υπό μία έννοια, στο να καθοριστούν οι όροι αναφοράς».

Τι προσδοκά από τη συνάντηση Τσαβούσογλου- Γκουτέρες

Μιλώντας για τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε ότι ελπίζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών να μην αξιώνει να επαναληφθούν οι όροι που έθεσε η Τουρκία για την αποδοχή των όρων αναφοράς.

Διερωτήθηκε πώς μπορεί να αποκατασταθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων «όταν υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις, τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τέτοια περιφρόνηση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ή του ευρωπαϊκού κεκτημένου;»

«Και θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι εξίσου. Και θα είναι σαφής η θέση μου προς τον ΓΓ των ΗΕ. Όσο είμαι αποφασισμένος να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω και εφόσον η Τουρκία θα συνεχίσει τις παράνομες, τις έκνομες ενέργειες παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου. Και χαίρομαι να πω πως σε τούτο το σημείο ομόφωνη είναι η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορεί να διαπραγματεύεσαι κάτω από την απειλή κανονιοφόρων, κάτω από την απειλή δημιουργίας νέων τετελεσμένων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.
Συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι αλληλέγγυες προς ένα κράτος μέλος όπως είναι η Κύπρος και δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει ποιο είναι το διεθνές δίκαιο που διέπει τα της θαλάσσης, τα της ΑΟΖ κάθε κράτους».

Οι κρίσιμες επαφές στη Νέα Υόρκη

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις επαφές που θα έχει ο ίδιος στη Νέα Υόρκη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλες χώρες.

Μέσω αυτών, όπως είπε, θα μεταφέρει μηνύματα αλλά και θα δηλωθεί η αποφασιστικότητά του για μια νέα αρχή που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και ένα κράτος λειτουργικό για να έχει ελπίδα να είναι βιώσιμο.

«Συνθήκες οι οποίες μπορεί να αποτελούν νάρκη στα θεμέλια του τι προσπαθούμε να χτίσουμε ή να δίνουν το δικαίωμα σε μια τρίτη χώρα να καθορίζει το πώς θα κυβερνάται το κράτος της Κύπρου, είναι και απαράδεκτες και αδιανόητες», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα – εκείνο που απορρίπτουμε είναι την πολιτική ανισότητα. Διότι αυτό που αξιώνει η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων για θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης, σε όλους τους θεσμούς, στο Υπουργικό Συμβούλιο και αλλού, δεν είναι στην ουσία παρά δικαίωμα βέτο, δηλαδή η ισότιμη πολιτεία η οποία πληθυσμιακά είναι ολιγότερη – και δεν μιλώ για πλειοψηφίες και μειοψηφίες αλλά μιλώ για το δικαίωμα που διεκδικούν – δεν μπορεί το 21.5% να καθορίζει την τύχη του 78,5%.»

» Δεν μπορεί να ζητάς την πολιτική ισότητα για να καθορίζεις την τύχη της άλλης κοινότητας, διότι αποφασιστικό ρόλο θα διαδραματίζει εκείνος που έχει το βέτο. Πώς μπορεί να σταθεί ένα κράτος, να είναι βιώσιμο όταν υπάρχει αξίωση για τόσα υπερβολικά προνόμια; Εδώ και 45 χρόνια έχουμε κάνει υποχωρήσεις που κρίθηκαν και απαράδεκτες προκειμένου επιτέλους να εξευρεθεί ο τρόπος επανένωσης της πατρίδας μας, απαλλαγής της από τα κατοχικά στρατεύματα, απαλλαγής της από τις εγγυήσεις».

«Η Τουρκία συνέβαλε στην αποτυχία κάθε προσπάθειας»

Δυστυχώς,  συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, «εκείνη που συνέβαλε στην αποτυχία κάθε προσπάθειας δεν ήταν άλλη από την Τουρκία που μέσα από συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους επεδίωκε τον έλεγχο ολοκλήρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξίσου επεδίωκε αν και εφόσον κατ΄ευχή βρεθεί μια λύση που θα μας οδηγεί στο να συμβιώσουμε, να συγκυβερνήσουμε. Δεν αρνούμαστε τη συμμετοχή, δεν αρνούμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Τους έχω πει κατ΄επανάληψη ότι μπορεί να έχετε τη θετική ψήφο, αλλά πότε να την ασκείται; Αν και εφόσον η ελληνοκυπριακή κοινότητα καταχρώμενη του αριθμού προσπαθήσει να πάρει τέτοιες αποφάσεις που να ζημιώνουν είτε την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία είτε την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και πάλι θα πρέπει να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών.»
» Πού είναι η αναγνώριση της πολιτικής ισότητας; Και έχω προκαλέσει κατ΄επανάληψη και τον κ. Ακιντζί και τους συνομιλητές μου σε διεθνές επίπεδο να μου δώσουν ένα και μόνο παράδειγμα από τα 193 κράτη μέλη των ΗΕ όπου ισχύει κάτι ανάλογο. Δηλαδή η μια κοινότητα να έχει τέτοια δικαιώματα που να καθορίζει την τύχη της άλλης».
» Για αυτό και θέλω να είμαι ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις μου. Επιδίωξη μας είναι και παραμένει ο διάλογος που θα αποδώσει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, αλληλοσεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία.»

Καταγγελία των έκνομων ενεργειών από το βήμα του ΟΗΕ

«Με αυτά τα δεδομένα πάω στα ΗΕ αλλά δεν θα περιοριστώ στο να κάνω αναφορά στο τι επιθυμούμε. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης και όχι μόνο θα καταγγείλουμε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας είτε αυτές αναφέρονται σε πράξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο είτε εκφράζονται ως απειλές μέσα από τα στόματα είτε του Προέδρου της Τουρκίας είτε των Υπουργών του.»
Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε όπως «η επιστροφή από τη Νέα Υόρκη να είναι ακόμα περισσότερο γεμάτη ελπίδες από ό,τι η μετάβαση».

Στο πλευρό της Κύπρου η Ελλάδα – Ο τριπλός στόχος Μητσοτάκη για το ταξίδι στη Νέα Υόρκη

Για έναν μαραθώνιο συναντήσεων και επαφών προκειμένου να προβάλλει τη νέα εικόνα της Ελλάδας, ως μιας χώρας με αυτοπεποίθηση στην καρδιά της Ευρώπης, που συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις στο εξωτερικό μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δίνοντας το στίγμα του ταξιδιού, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με τριπλό στόχο:

– Πρώτον, να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά (Τουρκία, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), είτε παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, εμπορικές σχέσεις με μεγάλες οικονομίες όπως της Αυστραλίας και της Ινδίας).

– Δεύτερον, να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων, μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας.

– Τρίτον, να λάβει μέρος στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.

Η κρίσιμη συνάντηση με τον Ερντογάν

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη. Πρόκειται για «αναγνωριστική συνάντηση, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι εάν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί μία επανέναρξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.

Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας το πλαίσιο «εμείς πάντα θέλουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Πάντα ο διάλογος είναι προτιμότερος από την μονομερή παράθεση απόψεων. Θέλουμε, όμως, από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που συνεχίζει, ιδίως στην Κύπρο, είτε αφορούν στη θάλασσα, την ΑΟΖ, είτε αφορούν στην παρέμβασή της, στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την προσεχή Πέμπτη στις 26 του μήνα.

Only in

Το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στη σκιά των εκλογών στις ΗΠΑ

Πώς επηρεάζει την επόμενη μέρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ - Τα ελληνοτουρκικά και η Ευρώπη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024