Τεταμένο κλίμα και αυστηρά μηνύματα Ελλάδας – Κύπρου στην Τουρκία πριν τις επαφές στη Ν.Υόρκη
Με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται αναχωρούν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία. Το μήνυμα Αναστασιάδη, η αντίδραση Ακιντζί και οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις κρίσιμες επαφές του.
Με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται αναχωρούν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων «βαρύνουσας σημασίας» στις οποίες περιλαμβάνονται αυτή με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας τόσο απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στο Αιγαίο.
Λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες επαφές ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει τη σαφή θέση του ως προς την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού.
«Όσο αποφασισμένος είμαι να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο, άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω ή εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις έκνομες ενέργειες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την καθιερωμένη πλέον ενημέρωση των Κυπρίων της Βρετανίας, σε στάση του καθ’ οδόν προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Άμεση και επιθετική ήταν η απάντηση του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατηγορώντας τον Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν αποδέχεται την «πολιτική ισότητα».
Καλεί μάλιστα τον Πρόεδρο της Κύπρου να εξηγήσει στον γγ του ΟΗΕ ότι δεν αποδέχεται την «πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή (των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις)» παρά το γεγονός, όπως προσθέτει, ότι «είναι πλέον παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος».
Τεταμένο το κλίμα
«Η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή (των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις) είναι πλέον παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος. Ο Αναστασιάδης πρέπει να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτό δεν το αποδέχεται» αναφέρει ειδικότερα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο.
Ο Ακιντζί προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του στο Λονδίνο «και πάλι ήταν πολύ μακριά από μια προσέγγιση ενός συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα. Συνεχίζει τις δηλώσεις απάρνησης των συγκλίσεων του παρελθόντος και δαιμονοποίησης της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις. Ένα δίκαιο αίτημα των Τουρκοκυπρίων που υπάρχει από παλιά, το παρουσιάζει ως επιμονή/επιβολή της Τουρκίας».
Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι πηγαίνει στην συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ με την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού «λαού» σε ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, να υπάρχει στη βάση του διεθνούς δικαίου με την δική του ταυτότητα και αξιοπρέπεια.
Αναφέρει μάλιστα ότι θα πει περισσότερα και με λεπτομέρειες αύριο, Δευτέρα, το πρωί (08:15) πριν αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη.
Σημειώνεται ότι σήμερα τα ξημερώματα αναχώρησε από τα κατεχόμενα για την Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι που θα παραστεί στις συνόδους των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας, όπου το ψευδοκράτος έχει το καθεστώς παρατηρητή.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι θα έχει επίσης επαφές με υψηλόβαθμους αρμοδίους του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ των ΗΕ. Αναφέρεται επίσης ότι θα έχει διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους χωρών που συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Αναστασιάδης: Σε διάλογο μόνο αν σταματήσει τις απειλές η Τουρκία
«Στο πλευρό μας η ελληνική κυβέρνηση»
«Ο Ακιντζί έπρεπε να συνεννοηθεί ή να πάρει την έγκριση για το κείμενο»
Τι προσδοκά από τη συνάντηση Τσαβούσογλου- Γκουτέρες
Μιλώντας για τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε ότι ελπίζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών να μην αξιώνει να επαναληφθούν οι όροι που έθεσε η Τουρκία για την αποδοχή των όρων αναφοράς.
Διερωτήθηκε πώς μπορεί να αποκατασταθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων «όταν υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις, τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τέτοια περιφρόνηση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ή του ευρωπαϊκού κεκτημένου;»
Οι κρίσιμες επαφές στη Νέα Υόρκη
Μέσω αυτών, όπως είπε, θα μεταφέρει μηνύματα αλλά και θα δηλωθεί η αποφασιστικότητά του για μια νέα αρχή που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και ένα κράτος λειτουργικό για να έχει ελπίδα να είναι βιώσιμο.
«Συνθήκες οι οποίες μπορεί να αποτελούν νάρκη στα θεμέλια του τι προσπαθούμε να χτίσουμε ή να δίνουν το δικαίωμα σε μια τρίτη χώρα να καθορίζει το πώς θα κυβερνάται το κράτος της Κύπρου, είναι και απαράδεκτες και αδιανόητες», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
«Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα – εκείνο που απορρίπτουμε είναι την πολιτική ανισότητα. Διότι αυτό που αξιώνει η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων για θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης, σε όλους τους θεσμούς, στο Υπουργικό Συμβούλιο και αλλού, δεν είναι στην ουσία παρά δικαίωμα βέτο, δηλαδή η ισότιμη πολιτεία η οποία πληθυσμιακά είναι ολιγότερη – και δεν μιλώ για πλειοψηφίες και μειοψηφίες αλλά μιλώ για το δικαίωμα που διεκδικούν – δεν μπορεί το 21.5% να καθορίζει την τύχη του 78,5%.»
» Δεν μπορεί να ζητάς την πολιτική ισότητα για να καθορίζεις την τύχη της άλλης κοινότητας, διότι αποφασιστικό ρόλο θα διαδραματίζει εκείνος που έχει το βέτο. Πώς μπορεί να σταθεί ένα κράτος, να είναι βιώσιμο όταν υπάρχει αξίωση για τόσα υπερβολικά προνόμια; Εδώ και 45 χρόνια έχουμε κάνει υποχωρήσεις που κρίθηκαν και απαράδεκτες προκειμένου επιτέλους να εξευρεθεί ο τρόπος επανένωσης της πατρίδας μας, απαλλαγής της από τα κατοχικά στρατεύματα, απαλλαγής της από τις εγγυήσεις».
«Η Τουρκία συνέβαλε στην αποτυχία κάθε προσπάθειας»
Καταγγελία των έκνομων ενεργειών από το βήμα του ΟΗΕ
Στο πλευρό της Κύπρου η Ελλάδα – Ο τριπλός στόχος Μητσοτάκη για το ταξίδι στη Νέα Υόρκη
Για έναν μαραθώνιο συναντήσεων και επαφών προκειμένου να προβάλλει τη νέα εικόνα της Ελλάδας, ως μιας χώρας με αυτοπεποίθηση στην καρδιά της Ευρώπης, που συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις στο εξωτερικό μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δίνοντας το στίγμα του ταξιδιού, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με τριπλό στόχο:
– Πρώτον, να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά (Τουρκία, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), είτε παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, εμπορικές σχέσεις με μεγάλες οικονομίες όπως της Αυστραλίας και της Ινδίας).
– Δεύτερον, να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων, μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας.
– Τρίτον, να λάβει μέρος στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.
Η κρίσιμη συνάντηση με τον Ερντογάν
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη. Πρόκειται για «αναγνωριστική συνάντηση, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι εάν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί μία επανέναρξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.
Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας το πλαίσιο «εμείς πάντα θέλουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Πάντα ο διάλογος είναι προτιμότερος από την μονομερή παράθεση απόψεων. Θέλουμε, όμως, από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που συνεχίζει, ιδίως στην Κύπρο, είτε αφορούν στη θάλασσα, την ΑΟΖ, είτε αφορούν στην παρέμβασή της, στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την προσεχή Πέμπτη στις 26 του μήνα.
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft