Σαουδική Αραβία: Πράξη πολέμου οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν
Η Σαουδική Αραβία θεωρεί υπεύθυνο το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Πέδρο Πασκάλ – Πολ Μέσκαλ: Οι φωτογραφίες από τα γυρίσματα του «Μονομάχου II» στο Μαρόκο
Αν έρευνα αποδείξει ότι η επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία εξαπολύθηκε από το έδαφος του Ιράν, το Ριάντ θα τη θεωρήσει πράξη πολέμου, αν και τώρα αναζητεί ειρηνική λύση, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ στο CNN.
«Θεωρούμε υπεύθυνο το Ιράν διότι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας (…) ήταν ιρανικής κατασκευής», εξήγησε σε συνέντευξή του αργά το βράδυ χθες Σάββατο.
«Όμως το να εξαπολύσουν επίθεση από το έδαφός τους, αν αυτό συνέβη, είναι άλλης τάξης μεγέθους (…) αυτό θα θεωρηθεί πράξη πολέμου», τόνισε ο αλ Τζουμπέιρ.
Νωρίτερα ο Σαουδάραβας υπουργός είχε δηλώσει ότι το Ριάντ αναμένει τα αποτελέσματα έρευνας, στην οποία έχει καλέσει να συμμετάσχουν διεθνείς εμπειρογνώμονες, για τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
Το Ριάντ απορρίπτει τον ισχυρισμό των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης ότι αυτοί εξαπέλυσαν τις επιθέσεις.
«Αν συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο, υπάρχει ο κίνδυνος στρατιωτικής δράσης», απείλησε ο Τζουμπέιρ την Τεχεράνη. «Όμως κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι θέλουμε να το λύσουμε ειρηνικά και το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ο τερματισμός των επιθετικών πολιτικών του Ιράν», πρόσθεσε.
Η Σαουδική Αραβία έχει χαρακτηρίσει τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις τεστ για την παγκόσμια βούληση να διατηρηθεί η διεθνής τάξη και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κοινό μέτωπο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.
«Ο κατευνασμός δεν λειτουργεί με το Ιράν. Για παράδειγμα η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών αποτελεί κατευνασμό. Το να προσπαθούμε να τους δώσουμε γραμμή πίστωσης αποτελεί κατευνασμό. Απλώς τους ενθαρρύνει», υπογράμμισε ο αλ Τζουμπέιρ.
«Οι Ιρανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις ενέργειές τους», κατέληξε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις