Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Αλβανία: Ανυπολόγιστες υλικές ζημιές – Φοβούνται οι κάτοικοι

Σεισμός στην Αλβανία: Ανυπολόγιστες υλικές ζημιές – Φοβούνται οι κάτοικοι

Τον απόλυτο τρόμο σκόρπισε η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση, που έπληξε την Αλβανία το απόγευμα του Σαββάτου, η οποία μάλιστα, έγινε αισθητή σε πολλά σημεία της Ελλάδας.

Τον απόλυτο τρόμο σκόρπισε η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση, που έπληξε την Αλβανία το απόγευμα του Σαββάτου, η οποία μάλιστα, έγινε αισθητή σε πολλά σημεία της Ελλάδας.

Με διαφορά μόλις 11 λεπτών, οι δύο απανωτοί σεισμοί 5,6 και 5,3 Ρίχτερ, τραυμάτισαν 105 ανθρώπους, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου ενώ εξ’αυτών οι 21 παρέμειναν για νοσηλεία χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Συνολικά επτά κτίρια υπέστησαν ζημίες στα Τίρανα και το Δυρράχιο και περίπου 130 σπίτια έχουν ρωγμές και ζημιές σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, στο Δυρράχιο, στο Φιέρι και στο Ελμπασάν,  όπως αναφέρει ο αλβανικός τύπος.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, κάποια σπίτια και άλλα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά δεν έχουν καταρρεύσει. Αρχικά, τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 10 κτίρια που κατέρρευσαν σε ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα.

«Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 20-30 χρόνων»

«Δεν υπάρχουν νεκροί», είχε διαβεβαιώσει, νωρίτερα χθες, Σάββατο, το απόγευμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Αλμπάνα Κατζάι.

Η διπλή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε ακτίνα τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων και σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας αποτέλεσε τον «ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων 20-30 χρόνων στην Αλβανία».

Στα Τίρανα όπως και στο Δυρράχιο πολλά ήταν τα κτίρια που εμφάνισαν ρωγμές. Εικόνες πανικού επικράτησαν στα σούπερ μάρκετ της περιοχής με τα προϊόντα να βρίσκονται σκορπισμένα στο έδαφος και τα ράφια άδεια.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι υπήρχαν σταθμευμένα αυτοκίνητα, που είχαν υποστεί ζημιές καθώς έπεσαν επάνω τους τούβλα, που κατέρρεαν από την πρόσοψη ενός κτιρίου.

Στο πανεπιστήμιο της περιοχής, ζημιές έχει υποστεί το κτίριο που στεγάζει το τμήμα Γεωλογίας.

Πανικός στους δρόμους – Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Μέχρι νωρίς το βράδυ, οι κάτοικοι των Τιράνων παρέμεναν στους δρόμους φοβούμενοι τα χειρότερα. «Φοβάμαι να επιστρέψω στο σπίτι μου γιατί μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι», είπε μια 50χρονη γυναίκα, η Ντρίτα Λότζα.

«Ήταν πολύ τρομακτικό! Όχι μόνο η γη έτρεμε, αλλά οι τοίχοι ακούγονταν σαν να «σπάνε» και κομμάτια τους έπεφταν στο πάτωμα. Άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Είμαστε ακόμη έξω. Είναι η πρώτη φορά που τρόμαξα τόσο πολύ στην ζωή μου από έναν σεισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά μια μαρτυρία.

Ενώ άλλος κάτοικος περιγράφει την κατάσταση που ακολούθησε του σεισμού «όλοι έχουν βγει έξω από τα σπίτια τους».

Ρωγμές σε σπίτια

Ενώ αρκετά σπίτια γλίτωσαν από την ισχυρή διπλή δόνηση, πολλά από αυτά εμφάνισαν προβλήματα και μεγάλες ρωγμές κατά μήκος τους.

Λέκκας στο One Channel για σεισμό σε Αλβανία: Δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος

Για την διπλή σεισμική δόνηση που έπληξε την Αλβανία το απόγευμα του Σαββάτου και για το εάν και κατά πόσο ενδέχεται να επηρεάσει τα ρήγματα στον ελληνικό χώρο, μίλησε στο One Channel, o καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.

«Ο πρώτος ήταν επιφανειακός σεισμός. Ο δεύτερος ήταν πιο ισχυρός και εκδηλώθηκε σε ένα αρκετά μεγάλο βάθος. Τα επίκεντρα των δονήσεων ήταν 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων» σχολίασε ο σεισμολόγος.

«Δεν είναι σεισμογενής η περιοχή. Ωστόσο στην Αλβανία υπήρχαν κάποιοι μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν. Δεν ξέρουμε τη διάταξη των ρηγμάτων γιατί η περιοχή είναι πεδιάδα και θαλάσσιος χώρος. Ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα» επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

«Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στην βόρειο Ελλάδα, κυρίως σε Ήπειρο, Κέρκυρα και Ιόνια νησιά. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω περιοχές χιλιομετρικά είναι κοντά. Ωστόσο αυτή η ρηξιγενής ζώνη δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο. Το φαινόμενο εξελίσσεται. Δεν υπάρχει όμως ιδιαίτερος κίνδυνος, ιδιαίτερα για τον ελληνικό χώρο» κατέληξε ο σεισμολόγος.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024