70 χρόνια από την ίδρυση της νέας Κίνας
Η Κίνα έχει ήδη ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, συμβάλει ολοένα και περισσότερο στο παγκόσμιο ΑΕΠ και συμμετέχει πιο ενεργά στην παγκόσμια σκηνή
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
H Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εορτάζει φέτος εβδομήντα χρόνια από την ίδρυσή της. Η σύγχρονη ιστορία της θυμίζει σε πολλά την αυτοκρατορική εποχή και αποτυπώνει μία συνέχεια εν μέσω χιλιετιών. Η πίστη στη σημασία της οικογένειας, η εσωτερική αρμονία, και η αποφυγή αγνώστων περιπετειών στην εξωτερική πολιτική αποτελούν μέχρι σήμερα βασικά χαρακτηριστικά της κινεζικής ηγεσίας και κοινωνίας.
Ο αρχαίος κινεζικός πολιτισμός συνδυάζεται πλέον με εντυπωσιακά επιτεύγματα στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Στην Δύση, όμως, η κατανόηση της Κίνας παραμένει προβληματική. Η διαφωνία με το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας εμποδίζει πολλές φορές τη μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, που έχουν οδηγήσει στο σημερινό οικονομικό θαύμα.
Η Κίνα έχει ήδη ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, συμβάλει ολοένα και περισσότερο στο παγκόσμιο ΑΕΠ και συμμετέχει πιο ενεργά στην παγκόσμια σκηνή. Υπό την ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου πέντε χρόνια μία προσπάθεια αλλαγής του εθνικού μοντέλου ανάπτυξης, εφάμιλλη με αυτή του Ντένγκ Σιαοπίνγκ μετά το 1978.
Το εκκρεμές των διεθνών σχέσεων ταλαντώνεται φυσιολογικά προς την Κίνα, χωρίς, βέβαια, να αγνοεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ταλάντωση αυτή του εκκρεμούς επιβάλει την εύρεση ενός πρωτοποριακού μοντέλου συμβίωσης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Η δημόσια ρητορική στη Δύση είναι επιθετική κατά της Κίνας. Αλλά η μελέτη της ιστορίας του Ψυχρού Πολέμου δείχνει πως η πολιτική δεν ταυτίζεται πάντα με το δημόσιο λόγο της διπλωματίας.
Η πρόοδος και ανάπτυξη της Κίνας είναι μη αναστρέψιμες, παρόλο που ο εμπορικός πόλεμος προκαλεί προσωρινή αναταραχή. Ακόμα και αν σήμερα ζούσε ο Τζώρτζ Κέναν, μία ανάσχεση δύσκολα θα είχε αντίστοιχη επιτυχία με αυτή εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.
Για να καταλάβουμε την Κίνα, χρειάζεται πρώτα να δούμε την ίδια την Κίνα με ματιά εσωτερική και όχι πάντα υπό πρίσμα δυτικό.
Ο Δρ. Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Centre for Strategic Studies (Ισραήλ) και το ΕΛΙΑΜΕΠ και διδάσκων διεθνών σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις