Ντράγκι: Μπορεί η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE αν συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να συμπεριληφθεί στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE αν συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι.
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να συμπεριληφθεί στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αν συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας για τελευταία φορά με αυτή την ιδιότητα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως αναφέρει το Reuters.
«Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι εάν τα πράγματα συνεχίσουν να κινούνται με αυτό τον τρόπο και η πρόοδος εξακολουθεί να είναι σημαντική στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)» είπε ο Ντράγκι, σπεύδοντας να προσθέσει «αλλά είναι αναγκαίο συνεχιστεί η πρόοδος, πρέπει να συνεχιστεί».
Για να συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει μία τουλάχιστον αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα και το χρέος της να θεωρείται βιώσιμο από την ΕΚΤ, σημειώνει το Reuters.
Τι είπε για τη μείωση των πλεονασμάτων
Το βασικό ζήτημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι να εξασφαλίσουμε ότι διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου, τη ΝΔ.
Υπήρξε σημαντική αν όχι εξαιρετική πρόοδος στη χώρα τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και ερχόμενη από μια πολύ σοβαρή κατάσταση απολαμβάνει ανάπτυξη και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την αξιοπιστία που έχει η Ελλάδα αυτές τις ημέρες, τις πολύ καλές συνθήκες σε ότι αφορά την πρόσβαση στις αγορές, υποστήριξε.
«Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνει υπόψη η δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε.
Συνολικά οι αγορές δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη συνολική πρόοδο της χώρας, συμπλήρωσε.
Μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η μείωσή τους παραμένει σημαντική, όχι μόνο για τη χώρα, καθώς δημιουργούν τριγμούς στον τραπεζικό σύστημα και περιορίζουν τις δανειοδοτήσεις.
«Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να πληγωθεί η κουλτούρα πληρωμών και χωρίς να πληγωθεί το τραπεζικό σύστημα και ο ιδιωτικός τομέας», είπε συμπληρώνοντας ότι πρέπει να διατηρείται η κοινωνική συνοχή με διάφορες πολιτικές, κυρίως δημοσιονομικές.
- Mega φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε 100.000 ευρώ
- Πώς με το ZERO WASTE HORECA της Coca-Cola, το Golf Prive κάνει πιο βιώσιμες τις δραστηριότητες του
- Προσφυγικό: Περισσότερα από 3.000 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν φέτος στην χώρα μας
- Επίσημο: Ανανέωσε το συμβόλαιο του Μουζακίτη ο Ολυμπιακός (pic)
- Κινεζικός δορυφόρος διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα, έλουσε τις ΗΠΑ με συντρίμμια
- Γαλλία: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το νωρίτερο το βράδυ