Thomas Cook : Έως 500 εκατ. ευρώ η ζημιά στον τουρισμό – Ποια μέτρα προωθεί η κυβέρνηση
Τεράστια εκτιμάται η ζημιά και στον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook. Μια πρώτη εκτίμηση από τον ΣΕΤΕ μιλά για χασούρα έως 500 εκατ. ευρώ. Σε ποια μέτρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση
- «Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»
- Στα δικαστήρια ο 29χρονος γαμπρός του 66χρονου - Πού στρέφει τις κατηγορίες για τη δολοφονία στην Εύβοια
- Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη - «Πρέπει να προσέχουν τα παιδιά» ανέφερε με αφορμή το «Allou Fun Park»
- Μετά τη Celine τι; - Ποιο είναι το επόμενο βήμα του Εντί Σλιμάν
Μπορεί η κατάρρευση της Thomas Cook να μην έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ήταν γνωστά και το ενδεχόμενο να βαρέσει κανόνι γινόταν όλο και πιο πιθανό, ωστόσο η ανακοίνωση της χρεοκοπίας του αρχαιότερου τουριστικού γραφείου ως τετελεσμένο γεγονός «πάγωσε» την παγκόσμια τουριστική αγορά.
Ίσως γιατί πολλοί θεωρώντας ότι είναι «πολύ μεγάλη για να πεθάνει» ήλπιζε σε εύρεση λύσης για την επιβίωσή της έστω την τελευταία στιγμή.
Με τον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», όπως λένε πολλοί χαρακτηριστικά, να είναι και εκ της φύσεως του αντικειμένου, πολύ εξωστρεφής και διεθνοποιημένος οποιαδήποτε κατάρρευση μεγάλου τουριστικού γραφείου με διεθνή δράση θα προκαλούσε κλυδωνισμούς.
Ωστόσο το κανόνι της Thomas Cook προκαλεί τεράστιο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, μιας και η παρουσία της Thomas Cook στη χώρα μας είναι ισχυρή, διακινώντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα και συνεργαζόμενη με πάνω από 40 ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, περί τους 50.000 τουρίστες που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook είναι αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι σε προορισμούς ανά την Ελλάδα.
Σε μια πρώτη εκτίμησή του o Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υπολογίζει τη ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό μεταξύ 250 και 500 εκατ. ευρώ και προτείνει μέτρα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων τα οποία, όπως τονίζει, πρέπει να ληφθούν άμεσα.
Άμεση ήταν πάντως η κινητοποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού, με τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε να προκρίνει ως πρώτο μέτρο αντίδρασης την απαλλαγή τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την υποχρέωση καταβολής τέλους διαμονής για συγκεκριμένη περίοδο. Δεν απέκλεισαν δε και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, οι οποίες ωστόσο – όπως ειπώθηκε – πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω.
Στα 100 εκατ. οι απώλειες μόνο στην Κρήτη
Η αγορά της Κρήτης είναι έντονα εκτεθειμένη, καθώς περίπου 20.000-22.000 τουρίστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων.
Οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ. Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση, για το Ρέθυμνο, το ποσό αφορά 15 εκατομμύρια, που όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία ταξιδίων.
Την ίδια ώρα, με δεδομένο το ότι οι ισολογισμοί της Thomas Cook θα κλείσουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, τα πακέτα των αποζημιώσεων θα ληφθούν από τους ξενοδόχους πολύ αργότερα.
Μεγάλο μέρος της ζημιάς αφορά τα δεδουλευμένα, ενώ υπάρχουν συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και για του χρόνου. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χαλκιαδάκη, από τις 16 Ιουλίου και μετά δεν έχει πληρωθεί τίποτα στους ξενοδόχους της Κρήτης, αφού τα συμβόλαια εξοφλούνταν τρεις μήνες μετά.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού.
«Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το «τσουνάμι». Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Λέω ότι αναμένουμε και το «τσουνάμι», καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.
Διαβάστε επίσης: Thomas Cook: Χάος στον τουρισμό – Κραυγή αγωνίας από ξενοδόχους, στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενοι και τουρίστες
Άμεσα μέτρα στήριξης ζητά ο ΣΕΤΕ
«Οι επιπτώσεις της πτώχευσης της Thomas Cook στην ελληνική τουριστική αγορά, ήδη, κάνουν την εμφάνισή τους και είναι πράγματι τεράστιες» τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Για τον λόγο αυτό, προσθέτει, «είναι απαραίτητο, τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού να προχωρήσουν στην υιοθέτηση άμεσων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων».
Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ, προτείνει:
• Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.
• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.
• Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.
• Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων».
Συναγερμός στην κυβέρνηση: Σε ποια μέτρα προσανατολίζεται
Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού με το υπουργείο Τουρισμού να συστήνει Κέντρο Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Κρίσης.
Μετά τη συνάντηση με όλους τους φορείς του Τουρισμού, προς την κατεύθυνση της αποτύπωσης της μέχρι τώρα κατάστασης, αλλά και της ανάληψης δράσεων, που θα αντιμετωπίζουν τα υφιστάμενα προβλήματα, πραγματοποιήθηκε και διυπουργική σύσκεψη μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας, Μεταφορών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να υπάρξει πλήρης αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις, αλλά και στους πελάτες της εταιρίας μετά τη χρεοκοπίας της.
Διαβάστε επίσης: Thomas Cook : Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, ποια μέτρα εξετάζονται
Προς απαλλαγή από το τέλος διαμονής
Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα φαίνεται να προκρίνεται το μέτρο της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους διαμονής για συγκεκριμένο περίοδο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που πλήττονται από την υπόθεση Thomas Cook. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού υπάρξει πλήρης εικόνα και καταγραφή της ζημιάς.
Ειδικότερα, όπως δήλωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Οικονομικών, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν την πλήρη εικόνα προτού ληφθεί κάθε απόφαση.
Σαφής εικόνα θα προκύψει, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, από τα στοιχεία που θα αποστείλουν στο υπουργείο οι ξενοδόχοι, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί.
Αν τα δεδομένα ωστόσο το επιτρέψουν θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των εν λόγω επιχειρήσεων.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανό να αναληφθεί νομοθετική δράση άμεσα, ενώ σημείωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη σε δύο – τρεις ημέρες.
Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Α. Σκέρτσος, Α. Βεσυρόπουλος, Θ. Σκυλακάκης και Γ. Κεφαλογιάννης καθώς και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής.
Η σύσκεψη, εκτός από τον συντονισμό των δράσεων και των άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης γίνεται και για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (επιχειρηματίες κι εργαζόμενους).
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης να έρθει σε επαφή με τους ομολόγους του στο εξωτερικό ούτως ώστε να φανούν τα περιθώρια για την ανάληψη συντονισμένης δράσης.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Τουρισμού πάγωσε από την προηγούμενη εβδομάδα το πρόγραμμα που τρέχει ο ΕΟΤ σε συνεργασία με την Thomas Cook. Το πρόγραμμα είχε συνολική αξία 1,5 εκατ. ευρώ και δεν έχει καταβληθεί ποσό 1,1 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις