Ξέσπασε εμφύλιος Τατάρ – Ακιντζί πριν τις συζητήσεις για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη
Αφορμή για την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στάθηκαν οι αναφορές του πρώτου περί περιπετειών και περιθωριακών ομάδων, με τον δεύτερο να απαντά ότι εκπροσωπεί τον «λαό» και να κάνει λόγο για πλειοψηφία υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης.
Για ένταση, αντιπαράθεση και πολεμική που ξέσπασε λίγο πριν τις όποιες εξελίξεις στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Ερσίν Τατάρ και του Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό γράφει ο τουρκοκυπριακός (τ/κ) Τύπος.
Αφορμή στάθηκαν οι αναφορές του πρώτου περί περιπετειών και περιθωριακών ομάδων, με τον δεύτερο να απαντά ότι εκπροσωπεί τον «λαό» και να κάνει λόγο για πλειοψηφία υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης.
«Με τη στήριξη του λαού»
Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κ. Ακιντζί, απαντώντας το Σάββατο στις δηλώσεις Tατάρ στην Αγκυρα, είχε γράψει ότι «ο στόχος μας για ομόσπονδη λύση, διζωνική, με δύο συνιστώσες πολιτείες, στη βάση της πολιτικής ισότητας» και αυτό το κάνει – όπως γράφει – με τη στήριξη του «λαού».
Οι «περιθωριακές ομάδες μειοψηφίας» και «οι φίλοι του Ακιντζί», στους οποίους επίσης αναφέρθηκε ο «πρωθυπουργός» Τατάρ, κατά τον τ/κ ηγέτη «είναι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Αυτοί που δεν βλέπουν αυτήν την πραγματικότητα, θα την καταλάβουν όταν έρθει η ώρα».
Με τίτλο «Πολύ μεγάλη πλειοψηφία» η εφημερίδα Αφρίκα έγραψε την Κυριακή ότι ο τ/κ ηγέτης βρέθηκε στο Σάββατο στα χωριά Κλεπίνη και Αγιο Επίκτητο Κερύνειας (όπου είχε σημειωθεί η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών), όπου συζήτησε με τον κόσμο και τους κατοίκους και εκεί αναφέρθηκε σε όσα έγραψε και στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για «ένταση στην κορυφή του κράτους» έγραψε η Χαλκίν Σεσί που ανέφερε ότι «πρωθυπουργός» και «πρόεδρος» αντάλλαξαν πολύ σκληρές εκφράσεις.
«Η πιθανότητα για διαπραγματεύσεις τσιτώνει το ΚΕΕ» σημείωσε πρωτοσέλιδα η Χαβαντίς που αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του κόμματος Εθνικής Ενότητας εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί και στην απάντηση του τ/κ ηγέτη πως «όταν έρθει η ώρα θα καταλάβουν».
«Εσχισαν τα ιμάτιά τους»
«Αρχισε νωρίς ο ανταγωνισμός (προεκλογικός)» έγραψε η Ντιαλόγκ, «έσχισαν τα ιμάτιά τους πριν τη Νέα Υόρκη» έγραψε η Κίπρις ποστασί.
Μετά την ανάρτηση του κ. Ακιντζί, ο Ερσίν Τατάρ μίλησε για δημαγωγία εκ μέρους του τ/κ ηγέτη, ενώ το ΚΕΕ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για λάθος πολιτική του τ/κ ηγέτη, σημειώνοντας ότι «το πιο σωστό και φυσικό καθήκον» του προέδρου του ΚΕΕ και «πρωθυπουργού» είναι να προειδοποιεί τον «πρόεδρο» – όπως αναφέρει – Ακιντζί που «κατέθεσε χάρτη δίδοντας τη Μόρφου στους Ε/κ (Ελληνοκύπριους)», χωρίς να έχει ιδέα η τότε «κυβέρνηση» και «βουλή» και «που δεν στάθηκε ικανός στο θέμα των εγγυήσεων, τις οποίες το 90% του τ/κ λαού θέλει να συνεχιστούν», να μην μπει σε περιπέτειες τώρα που πάει στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Τατάρ απάντησε και στη γραπτή δήλωση του Μπαρίς Μπουρτζιού εναντίον του για τις δηλώσεις που είχε κάνει στην Αγκυρα και αφορούσαν τον Μουσταφά Ακιντζί, με τον Ερσίν Τατάρ να μιλά για διαστρέβλωση των όσων είπε.
Χαρακτήρισε δε αχρείαστη και υπερβολική την αντίδραση Μπουρτζιού, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν προέβη ούτε σε κριτική, ούτε σε επίθεση εναντίον του τ/κ ηγέτη.
«Εδωσε τη Μόρφου… »
Το κόμμα του κ. Τατάρ, το ΚΕΕ, με την ανακοίνωσή του προχθές εξέφρασε ανησυχία εκ μέρους του τ/κ «λαού» γιατί βλέπει – όπως αναφέρει – ότι ο κ. Ακιντζί με την λάθος πολιτική του στο Κυπριακό αναζητεί περιπέτειες με νέα, αχρείαστη, διαδικασία συνομιλιών με τον ε/κ ηγέτη.
Αναφέρεται επίσης ότι οι δηλώσεις Μπουρτζιού εναντίον του Ερσίν Τατάρ «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
Το ΚΕΕ δηλώνει ανήσυχο από την προσπάθεια αμαύρωσης όσων λένε ότι η πολιτική του Ακιντζί, που δεν υπολογίζει καθόλου την «κυβέρνηση» και τη «βουλή» στο Κυπριακό είναι λάθος και ζητούν να βρεθούν λύσεις εκτός της ομοσπονδίας, να κατηγορούνται στον διεθνή παράγοντα ότι δεν θέλουν ειρήνη και επιδιώκουν το ακατόρθωτο.
Το ΚΕΕ σημειώνει επίσης ότι στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα που εγκρίθηκε από τη «βουλή», η οποία – όπως τονίζεται – εκπροσωπεί τη βούληση του κόσμου, έχει ως στόχο τη λύση των δύο κρατών, ενώ η «βουλή» ενέκρινε ψήφισμα για συνέχιση των ενεργών εγγυήσεων της Τουρκίας, ως προϋπόθεση για λύση.
Ο κ. Ακιντζί, σύμφωνα με το ΚΕΕ, ενεργεί χωρίς να τα λαμβάνει υπόψη όλα αυτά και αυτό το χαρακτηρίζει αντιδημοκρατικό και αντίθετο προς «τα πρέποντα».
«Υποταγή στους Ελληνοκύπριους»
Θεωρεί δε ότι είναι αρμοδιότητα του κ. Τατάρ να επικρίνει τον κ. Ακιντζί που ετοιμάζεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο Γκουτέρες παρ’ ότι οι Ε/κ εξακολουθούν να είναι αδιάλλακτοι και να μην θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τ/κ και «να υποταχθεί» σε παιχνίδια τακτικής των Ε/κ εναντίον των Τ/κ.
Και εμείς και ο «λαός» μας, συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΕΕ, «ξέρουμε ότι στο πλαίσιο Γκουτέρες μας παραχωρείται έδαφος 28,2%, ζητείται να επιστραφούν στους Ε/κ πολλά εδάφη μας, περιλαμβανομένης και της Μόρφου, και ζητείται οι ενεργές εγγυήσεις της Τουρκίας, που δεν θεωρείται ότι μπορούν να συνεχιστούν, να καταστούν μηδενικές».
Οπως ο κ. Ακιντζί θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να κατηγορεί αυτούς που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ότι δεν θέλουν λύση και αναζητούν το ακατόρθωτο, έτσι και το ΚΕΕ και ο πρόεδρός του – γράφει το κόμμα Εθνικής Ενότητας – θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να προειδοποιήσει τον κ. Ακιντζί, που θα δεί τον ε/κ ηγέτη και τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, να μην μπει σε περιπέτειες.
Ας απαντούν στο ΚΕΕ και τον «πρωθυπουργό» ο κ. Ακιντζί και ο εκπρόσωπός του, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΚΕΕ και προσθέτει: «αλλά δεν θα ήταν άσχημο να έλεγε και κάτι στον ε/κ ηγέτη που λέει ότι δεν εγκαταλείπει τα Βαρώσια, δεν θα παρακαθίσει εάν δεν σταματήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες από την τουρκική πλευρά, μειώνει την τ/κ πλευρά σε μειονότητα και δεν θέλει να μηδενιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας».
Τατάρ: Δημαγωγεί ο Ακιντζί
Είναι εμφανές, αναφέρει το ΚΕΕ, ότι η ε/κ πλευρά δεν άλλαξε στάση, χαρακτηρίζει την πολιτική Ακιντζί λάθος και σημειώνει ότι μέχρι τις «προεδρικές εκλογές» έμεινε «λίγος χρόνος» και αυτό που πρέπει να κάνει ο τ/κ ηγέτης «μετά τα όσα έγιναν τα τελευταία 4,5 χρόνια, δεν είναι να αναζητεί νέες περιπέτειες, αλλά να περιμένει να φανεί η βούληση του λαού».
Στο μεταξύ, στη δική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ερσίν Τατάρ έγραψε ότι ο κ. Ακιντζί κάνει δημαγωγία και πως αυτό που εννοούσε λέγοντας να μην αναζητεί περιπέτειες ο τ/κ ηγέτης δεν είναι αυτό που έγραψε ο τ/κ ηγέτης (για τη ΔΔΟ, Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία), αλλά «κατ’ εμάς, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Ακιντζί, η μεγάλη πλειοψηφία των Τ/κ, είναι ενάντια σε λεγόμενη λύση όπου δεν θα συνεχίζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας, δεν θα έχουμε βέτο και θα δοθούν η Μόρφου, η Καρπασία και άλλα εδάφη μας».
«Η μόνη ρεαλιστική λύση»
Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία για ολοκλήρωση της συμφωνίας στους όρους αναφοράς, η οποία θα λειτουργήσει ως ντόμινο για μια ομοσπονδιακή λύση, αναφέρει από την πλευρά του σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ.
Η διαδικασία με την κα Λουτ συνεχίζεται και στις συναντήσεις των ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η εργασία για τους όρους αναφοράς θα είναι στο τραπέζι, ανέφερε ο κ. Οζγιγίτ και υπενθυμίζοντας τις τελευταίες δηλώσεις Γκουτέρες για τους όρους αναφοράς, είπε ότι πρέπει αυτές οι διεργασίες να επιταχυνθούν και σίγουρα να φτάσουν σε συμφωνία.
Προσδοκία τους, συνέχισε, είναι να υπάρξει θετικό έδαφος της διαδικασίας που θα ανοίξει τον δρόμο για ομοσπονδιακή λύση. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων, είπε, πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους.
Η βάση για τη λύση είναι, όπως αναφέρεται και στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και στο πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. «Εκ των ων ουκ άνευ είναι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις».
Για τον κ. Οζγιγίτ, η πιο ρεαλιστική λύση είναι η ομοσπονδία, αυτό έδειξε η ιστορία και η εμπειρία στην Κύπρο. Κάποιοι τ/κ πολιτικοί και κάποιοι τούρκοι αξιωματούχοι, πρόσθεσε, μπορεί το τελευταίο διάστημα να αναφέρονται σε λύση δύο κρατών, «αλλά αυτό δεν είναι εφικτό στη σημερινή συγκυρία και το προβλεπτό μέλλον».
Η μόνη ρεαλιστική λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές, είναι η ομοσπονδία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΚΔ.
«Οι αδειοδοτήσεις σε TOTAL και ENI»
Σχολιάζοντας δε τις αδειοδοτήσεις σε TOTAL και ENI, ο Τζεμάλ Οζγιγιτ είπε ότι μονομερείς – κατά την έκφρασή του – ενέργειες των Ε/κ, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα μόνο την ένταση εξυπηρετούν.
Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, από την αρχή είχε λάθος στάση στο ζήτημα των υδρογονανθράκων και την κάλεσε να αξιολογήσει και πάλι την πρόταση Ακιντζί για κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο.
Σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις Τατάρ στην Αγκυρα, είπε ότι ο «πρωθυπουργός» κατηγόρησε όσους θέλουν λύση, πως είναι περιθωριακοί. «Από πότε σε αυτόν τον τόπο αυτοί που θέλουν λύση έγιναν περιθωριακοί και μειονότητα;».
Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Ακιντζί εκλέχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και ενεργεί ανάλογα με την εξουσία που του δίνει ο «λαός».
Οσοι είναι υπέρ της μη λύσης και δεν θέλουν οι Τ/κ να ενταχθούν στη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο, δεν φοβούνται μόνο τη λύση αλλά ακόμα και την πιθανότητα να υπάρξει λύση και αυτές οι δηλώσεις δεν πριμοδοτούν κανέναν πια, κατέληξε ο κ. Οζγιγίτ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Ρολόγια και σταρ, ένας χρυσός συνδυασμός
- Guardian: Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης για τα παιδιά» η Ελλάδα – Αυξήθηκαν οι αφίξεις ασυνόδευτων ανηλίκων
- Παναθηναϊκός: Χωρίς Μπακασέτα και Μλαντένοβιτς κόντρα στον Πανσερραϊκό
- Νετανιάχου: «Βλέπει» πρόοδο στις συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [23.12 – 29.12.2024]
- Νέα Αριστερά: Επίσκεψη Στη δομή προσφύγων Μαλακάσας – Παρέδωσε δώρα και υλικά για τους 210 ανήλικους που διαμένουν