Προσφυγικό: Μέτρα για την ανακούφιση της Σύμης δρομολογεί η κυβέρνηση
Μέτρα για την ανακούφιση της Σύμης, η οποία υποδέχεται μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων από ό,τι μπορεί να αντέξει, δρομολογεί η κυβέρνηση
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Μέτρα για την ανακούφιση της Σύμης, η οποία υποδέχεται μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων από ό,τι μπορεί να αντέξει, δρομολογεί η κυβέρνηση, με προτεραιότητες την αντιμετώπιση ελλείψεων σε προσωπικό και τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα.
Κατόπιν επικοινωνιών του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου με τον δήμαρχο του νησιού Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη, δρομολογείται αποστολή ιατρικού προσωπικού ή δύο στρατιωτικών ιατρών, με την συνδρομή του υπουργείου Άμυνας.
Ζητήθηκε επίσης από τον Δήμο να στείλει αίτημα για την παροχή έκτακτου προσωπικού. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω συζητήσεις ώστε να εξεταστεί η κάλυψη των κενών με εποχικούς υπαλλήλους.
Αποσυμφόρηση του νησιού
Επιπλέον, δεδομένου ότι η Σύμη δεν έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους από 100 πρόσφυγες και μετανάστες ανά πάσα στιγμή, αποφασίστηκε η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.
Είτε σήμερα είτε αύριο το πρωί θα μεταφερθούν στα ηπειρωτικά 100 άτομα. Ακόμα 100 θα μεταφερθούν την Τετάρτη και άλλοι 100 την Παρασκευή.
Τραγική η κατάσταση στο νησί
Ο δήμαρχος του νησιού κατήγγειλε ότι πάνω από 300 πρόσφυγες και μετανάστες είναι «πεταμένοι» στο δρόμο και δεν ενδιαφέρεται κανείς. Ο δήμαρχος Ελευθέριος Παπακαλοδούκας μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως το αστυνομικό τμήμα έχει μετατραπεί σε άτυπο hot spot και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση. «Απαιτούμε άμεσα να βρεθεί λύση για αυτά τα παιδιά που είναι πεταμένα στο κέντρο του δρόμου» τόνισε σημειώνονταν επιπλέον ότι οι μετανάστες δεν έχουν ούτε γιατρό, αλλά ούτε καν φαγητό».
Έτοιμη για βοήθεια η ΕΕ
Την ώρα που οι προσφυγικές ροές αυξάνονται μέρα με τη μέρα στα νησιά του Αιγαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη για παροχή βοήθειας προς τις ελληνικές αρχές .
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό «ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο τις τελευταίες εβδομάδες προσθέτει αναμφίβολα πίεση σ’ ένα σύστημα που ήδη είναι σε οριακό σημείο».
Τόνισε πάντως, ότι οι προσελεύσεις δεν πλησιάζουν καν τα επίπεδα της κρίσης, αφού παραμένουν κατά 91% μειωμένες. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές, οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά», ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα από την ελληνική πλευρά για περαιτέρω αποστολή δυνάμεων της Frontex, ωστόσο η Επιτροπή είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ό,τι μέσα διαθέτει, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, την Europol, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή κλπ.
Ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή της τουρκικής στάσης στο προσφυγικό, η ίδια επανέλαβε ότι ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές και συνεχίζει να εργάζεται από κοινού με την Ελλάδα για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά. Παράλληλα, όπως είπε, η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει επιπρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, σε συνέχεια των μέτρων που ήδη εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της και ότι η Επιτροπή παραμένει σε τακτική επαφή με την Τουρκία, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.
Κληθείσα, δε, να σχολιάσει δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις συνθήκες χρηματοδότησής της από το Ταμείο για τους Πρόσφυγες της ΕΕ προκειμένου να λάβουν κρατικές υπηρεσίες και όχι ΜΚΟ τα κεφάλαια, η Ν. Μπερτό διαβεβαίωσε ότι όλα τα συμβόλαια χρηματοδότησης, επιβλέπονται από την Επιτροπή και πηγαίνουν σε διεθνείς ΜΚΟ, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή αναπτυξιακές υπηρεσίες των κρατών μελών. Ανέφερε, τέλος, ότι μόλις σε επτά από 125 περιπτώσεις η Επιτροπή έχει συνεργαστεί απευθείας με τουρκικά υπουργεία προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία «παράλληλων συστημάτων», όπως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις