Προσφυγικό: Συνθήκες «ασφυξίας» στα νησιά του Αιγαίου – Ποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση
Σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το Προσφυγικό. Οι Δομές φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να αντέξουν άλλα άτομα. Τρόπους ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές αναζητά η κυβέρνηση.
Σε μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το προσφυγικό καθώς στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Η κυβέρνηση βλέποντας τις ροές προσφύγων να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αναζητεί τρόπους για την αποσυμφόρηση νησιών του Αιγαίου ενώ προανήγγειλε αυξημένα μέτρα επιτήρησης στη θάλασσα αλλά και στα σύνορα του Έβρου.
Η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου έχει αρχίζει και πάλι να είναι εκτός ελέγχου καθώς ο αριθμός των προσφυγών ανέρχεται πλέον σε 12.000 με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Μόρια, είναι ότι από τους 12.000, σχεδόν οι 5.000 ζουν μέσα στον στον περίκλειστο χώρο του Κέντρου, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.
Συνθήκες «ασφυξίας» στα νησιά του Αιγαίου
Οι αυξημένες ροές προσφύγων που φτάνουν κυρίως από τα παράλια της Τουρκίας έχουν βρει απροετοίμαστα αρκετά νησιά τα οποία δεν έχουν τις δομές για τη φιλοξενία τους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη Σύμη καθώς – όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος του νησιού – δεκάδες πρόσφυγες που έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στο νησί βρίσκονται στους δρόμους χωρίς να έχουν φαγητό και τη φροντίδα γιατρών που απαιτείται.
«Κοιμούνται στο δρόμο, κυριολεκτικά στο δρόμο. Περπατάμε και βλέπουμε τους ανθρώπους», ανέφερε ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας.
Ποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση η οποία παρακολουθεί – χωρίς τις περισσότερες φορές να μπορεί να παρέμβει ώστε να ανασχεθούν οι προσφυγικές ροές – εξήγγειλε μέτρα που αφορούν στην επιτήρηση στο Αιγαίο, στα σύνορα του Έβρου αλλά και μέτρα για την αποσυμφόρηση νησιών.
Μόλις έγινε γνωστό το οξυμένο πρόβλημα στη Σύμη, η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα ανακούφισης για το προσφυγικό, έχοντας ως προτεραιότητα τη μεταφορά αιτούντων ασύλου στην ηπειρωτική χώρα.
Κατόπιν επικοινωνιών του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου με τον δήμαρχο του νησιού Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη, δρομολογείται αποστολή ιατρικού προσωπικού ή δύο στρατιωτικών ιατρών, με την συνδρομή του υπουργείου Άμυνας.
Ζητήθηκε επίσης από τον Δήμο να στείλει αίτημα για την παροχή έκτακτου προσωπικού. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω συζητήσεις ώστε να εξεταστεί η κάλυψη των κενών με εποχικούς υπαλλήλους.
Διαβάστε επίσης: Προσφυγικό: Στους 12.000 ο πληθυσμός της Μόριας
Αποσυμφόρηση της Σύμης
Επιπλέον, δεδομένου ότι η Σύμη δεν έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους από 100 πρόσφυγες και μετανάστες ανά πάσα στιγμή, αποφασίστηκε η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το πρωί η μεταφορά στα ηπειρωτικά 100 ατόμων, 100 θα μεταφερθούν την Τετάρτη και άλλοι 100 την Παρασκευή.
«Θα σφραγίσουμε τον Έβρο»
Η κυβέρνηση βλέποντας την κατάσταση με τις προσφυγικές ροές να βγαίνει και μία ακόμη φορά εκτός ελέγχου, ανακοίνωσε χθες, μέσω του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου νέες πρωτοβουλίες.
«Από τον Έβρο δεν περνάνε χιλιάδες περνάνε πολύ λιγότεροι. Και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Θα κάνουμε ότι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό» είπε μιλώντας στον Alpha και πρόσθεσε.
«Κατ’ αρχήν σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά», τόνισε ο ο υπουργός Άμυνας.
Έξαρση των προσφυγικών ροών
«Είτε το θέλουμε είτε όχι για λόγους που ανάγονται και σε γεωπολιτικά παιχνίδια επί των οποίων δεν έχουμε τον έλεγχο – αποφάσεις άλλων είναι – αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μία έξαρση των μεταναστευτικών ροών. (…) Μεγάλη έξαρση πραγματικά» ανέφερε ο κ. Παπαγιωτόπουλος.
Εξηγώντας τι ακριβώς εννοεί με τη φράση «σφράγισμα» του Έβρου ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για «περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερη διαδικασία επιτήρησης, περισσότερα μέσα περιπολίας παντού».
«Εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε να εκπέμψουμε αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας στο θέμα των προσφύγων», ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αυξημένα μέτρα επιτήρησης
Αναφερόμενος στα μέτρα στο Αιγαίο τόνισε: «Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο που θέλει διαχείριση σε πολλά επίπεδα. Και διπλωματικό και εσωτερικό και τοπικό.
»Χθες αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέσα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο. Ενισχύονται όλα τα παρατηρητήρια και υπάρχουν πολλά στα νησιά του Αιγαίου με επιπλέον στελεχιακό δυναμικό.
»Από το στρατό βεβαίως διότι είναι παρατηρητήρια του στρατού. Υπό την επιτήρηση βέβαια του Λιμενικού διότι αυτό διεξάγει τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να εμπλέξουμε το στρατό κανονικά σε αυτή την υπόθεση, αλλά βοηθά με μέσα κυρίως να ελέγξει την κατάσταση όσο μπορεί».
Έτοιμη για βοήθεια η ΕΕ
Την ώρα που οι προσφυγικές ροές αυξάνονται μέρα με τη μέρα στα νησιά του Αιγαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη για παροχή βοήθειας προς τις ελληνικές αρχές .
Όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό «ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο τις τελευταίες εβδομάδες προσθέτει αναμφίβολα πίεση σ’ ένα σύστημα που ήδη είναι σε οριακό σημείο».
Τόνισε πάντως, ότι οι προσελεύσεις δεν πλησιάζουν καν τα επίπεδα της κρίσης, αφού παραμένουν κατά 91% μειωμένες.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές, οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά», ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα από την ελληνική πλευρά για περαιτέρω αποστολή δυνάμεων της Frontex. Ωστόσο η Επιτροπή είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ό,τι μέσα διαθέτει, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, την Europol, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή κλπ.
Ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή της τουρκικής στάσης στο προσφυγικό, η ίδια επανέλαβε ότι ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές και συνεχίζει να εργάζεται από κοινού με την Ελλάδα για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά.
Παράλληλα, όπως είπε, η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει επιπρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, σε συνέχεια των μέτρων που ήδη εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της και ότι η Επιτροπή παραμένει σε τακτική επαφή με την Τουρκία, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.
Κληθείσα, δε, να σχολιάσει δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις συνθήκες χρηματοδότησής της από το Ταμείο για τους Πρόσφυγες της ΕΕ προκειμένου να λάβουν κρατικές υπηρεσίες και όχι ΜΚΟ τα κεφάλαια, η Ν. Μπερτό διαβεβαίωσε ότι όλα τα συμβόλαια χρηματοδότησης, επιβλέπονται από την Επιτροπή και πηγαίνουν σε διεθνείς ΜΚΟ, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή αναπτυξιακές υπηρεσίες των κρατών μελών.
Ανέφερε, τέλος, ότι μόλις σε επτά από 125 περιπτώσεις η Επιτροπή έχει συνεργαστεί απευθείας με τουρκικά υπουργεία προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία «παράλληλων συστημάτων», όπως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό