Το ΕΔΑΔ δικαίωσε Πορτογάλο δημοσιογράφο που αποκάλεσε «ηλίθιο» έναν πολιτικό
Οι δικαστές του ΕΔΑΔ εκτίμησαν πως η καταδίκη του σε πρόστιμο για τον χαρακτηρισμό «ηλίθιος» προς τον πολιτικό ήταν ένας δυσανάλογος περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ οι δηλώσεις του εντάσσονταν στο πλαίσιο μιας γενικού ενδιαφέροντος συζήτησης
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
«Είναι ο πιο ηλίθιος πολιτικός που γνωρίζω»: ένας Πορτογάλος δημοσιογράφος, που είχε καταδικαστεί για δυσφήμηση μετά τη δημοσίευση αυτής της φράσης σε μια περιφερειακή εφημερίδα, εξασφάλισε σήμερα την καταδίκη της χώρας του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι δικαστές του ΕΔΑΔ εκτίμησαν πως η καταδίκη του σε πρόστιμο για τον χαρακτηρισμό «ηλίθιος» προς τον πολιτικό ήταν ένας δυσανάλογος περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ οι δηλώσεις του εντάσσονταν στο πλαίσιο μιας γενικού ενδιαφέροντος συζήτησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικαστηρίου.
«Μια ορισμένη δόση υπερβολής ή πρόκλησης επιτρέπεται στο πλαίσιο της άσκησης της δημοσιογραφικής ελευθερίας», υπογράμμισαν οι δικαστές.
Ο δημοσιογράφος Ζοακίμ Αντόνιο Αντούνες Εμίδιο επιτέθηκε στον υφυπουργό Γεωργίας, Δασών και Περιφερειακής Ανάπτυξης σε άρθρο με το οποίο ασκούσε κριτική στην πολιτική τάξη της Πορτογαλίας, το οποίο δημοσιεύθηκε στην περιφερειακή εφημερίδα O Mirante.
Το ΕΔΑΔ καταδίκασε επίσης την Πορτογαλία για τους ίδιους λόγους στην περίπτωση ενός γιατρού που έστειλε ανοικτή επιστολή σε μια τοπική εφημερίδα επιτιθέμενος στον δήμαρχο της πόλης του.
Τον κατηγορούσε ότι δεν είχε καλέσει την κλινική του σε διαπραγματεύσεις με τον Δήμο πριν από τη δημιουργία μιας υπηρεσίας ιατρικής της εργασίας από την κοινότητα.
Όπως και ο δημοσιογράφος, ο γιατρός είχε καταδικαστεί για δυσφήμηση και είχε κληθεί να καταβάλει πρόστιμο και αποζημίωση στον δήμαρχο που έθεσε στο στόχαστρο.
Και στις δύο περιπτώσεις το ΕΔΑΔ έκρινε πως τα πορτογαλικά δικαστήρια «υπερέβησαν τα όρια του περιθωρίου κρίσης τους όσον αφορά τους περιορισμούς που μπορούν να επιβληθούν σε δημόσιες συζητήσεις για θέματα γενικού ενδιαφέροντος».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις