Σχεδόν 15 χιλιάδες Βρετανοί υπήκοοι υπέβαλαν από την 1η Ιουλίου 2016, μετά δηλαδή το δημοψήφισμα για το Brexit, μέχρι σήμερα, αιτήσεις για έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών για διαμονή τους στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ισχύ συνολικά 32.281 τέτοια πιστοποιητικά για πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με βάση στοιχεία που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, από την 1η Ιουλίου 2016, συνολικά 7.801 Βρετανοί υπήκοοι έκαναν αίτηση για έκδοση Βεβαίωσης Εγγραφής  (MEU1), την οποία όλοι οι πολίτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν τέσσερις μήνες μετά την άφιξη τους στη χώρα, και 6.946 υπέβαλαν αίτηση για Πιστοποιητικό Μόνιμης Διαμονής (MEU3), την οποία όλοι οι πολίτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να κάνουν, αφού συμπληρώσουν πέντε χρόνια αδιάλειπτης διαμονής στη χώρα, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Ηλικιωμένοι

Τα περισσότερα άτομα που έκαναν αίτηση για απόκτηση των πιστοποιητικών αυτών είναι άνω των 55 ετών. Συγκεκριμένα για τη Βεβαίωση Εγγραφής υπέβαλαν αίτηση 330 άτομα ηλικίας 18-24 ετών, 1.177 άτομα ηλικίας 25-39 ετών, 1.711 άτομα ηλικίας 40-54 χρονών και 4.009 άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Για το Πιστοποιητικό Μόνιμης Διαμονής έκαναν αίτηση 47 άτομα 18-24 ετών, 101 άτομα 25-39 ετών, 479 άτομα 40-54 ετών και 6.195 άτομα άνω των 55 ετών.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 400 αιτήσεις για Βεβαιώσεις Εγγραφής και 150 για Πιστοποιητικά Μόνιμης Διαμονής. Για τις Βεβαιώσεις Εγγραφής απαιτούνται κατά μέσο όρο 1 – 30 μέρες για την έκδοσή τους, ενώ για τα Πιστοποιητικά Μόνιμης Διαμονής 1 – 6 μήνες.

Οι περισσότερες αιτήσεις Βρετανών υπηκόων υποβλήθηκαν στην επαρχία Πάφου. Συγκεκριμένα για Βεβαίωση Εγγραφής υποβλήθηκαν στην Αμμόχωστο  1071  αιτήσεις, στη Λευκωσία  812, στη Λάρνακα 1030, στη Λεμεσό 1250 και στην Πάφο  3638 .

Για το Πιστοποιητικό Μόνιμης Διαμονής υποβλήθηκαν στην Αμμόχωστο 1134 αιτήσεις, στη Λευκωσία 262, στη Λάρνακα 808, στη Λεμεσό, 1248 και στην Πάφο 3.494.

Δικαίωμα για αιτήσεις

Όπως έχει ανακοινωθεί από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη των οικογενειών τους που διαμένουν στην Κύπρο πριν την 31η Οκτωβρίου 2019, ημέρα εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ, ή σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί από την ΕΕ, διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν να υποβάλλουν αιτήσεις μετά την 31η Οκτωβρίου για να αποκτήσουν μέχρι τις 31/12/2020 τις σχετικές άδειες διαμονής.

Αυτό που διευκρινίζεται, πάντως, από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης είναι πως δεν είναι γνωστό πόσοι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου υπέβαλαν αίτηση μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ειδικά ενόψει της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ, και πόσοι υπέβαλαν αίτηση λόγω της υποχρέωσης που προκύπτει από την νομοθεσία για υποβολή τέτοιων αιτήσεων από όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Συνολικά αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ισχύ 25.945 Βεβαιώσεις Εγγραφής και 6.336 Πιστοποιητικά Μόνιμης Διαμονής για υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, πέραν αυτών των στοιχείων δεν είναι δυνατόν να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου, που διαμένουν στην Κύπρο, καθώς ενδεχομένως κάποιοι κάτοχοι αδειών διαμονής να έχουν εγκαταλείψει το νησί, ενώ παράλληλα ίσως υπάρχουν υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν έχουν κάνει αίτηση για απόκτηση άδειας μέχρι στιγμής.

Εξάλλου διευκρινίζεται πως τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν τους εργαζόμενους στις Βρετανικές Βάσεις καθώς βρίσκονται στην Κύπρο με άλλο καθεστώς, το οποίο δεν απαιτεί άδεια παραμονής από τις αρχές της Δημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή πάντως, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, υπολογίζεται πως στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου διαμένουν γύρω στις 70 χιλιάδες Βρετανοί υπήκοοι, περιλαμβανομένων αυτών που εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο έχει, ενόψει του Brexit, καλέσει τους Βρετανούς υπηκόους που ζουν στο νησί να υποβάλουν αίτηση για απόκτηση άδειας διαμονής τους στη χώρα, κάτι που θα τους δώσει και τη δυνατότητα διασφάλισης της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ