Γιατί δεν πρέπει να «ανεβάζουμε» φωτογραφίες των παιδιών
Οι πιθανοί κίνδυνοι είναι περισσότεροι από ό,τι πιστεύετε
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Πόση σημασία δίνετε στις αναρτήσεις σας που περιλαμβάνουν τα παιδιά σας; Η ηλεκτρονική μας παρουσία συνήθως είναι πιο απερίσκεπτη από ό,τι θα έπρεπε. Καθώς περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας καταναλώνοντας περιεχόμενο με πολύ προσωπικές πληροφορίες για τις ζωές ακόμη και των πιο μακρινών γνωστών μας, τείνουμε να ξεχνάμε τους κινδύνους που κρύβονται στην κακή χρήση των social media. Στη δική μας περίπτωση, όμως, η διαρροή στιγμών που θα έπρεπε ίσως να παραμείνουν ιδιωτικές αποτελεί προϊόν επιλογής – λιγότερο ή περισσότερο συνειδητής. Δυστυχώς, τα παιδιά μας συνήθως δεν έχουν το περιθώριο να εκφράσουν τη γνώμη τους για το κατά πόσον μπορούμε να μοιραστούμε περιεχόμενο που τα αφορά και δεν αποκλείεται στο μέλλον να αναγκαστούν να πληρώσουν τις συνέπειες των δικών μας λαθών.
Ανεπιθύμητη χρήση των εικόνων
Όταν αναρτάτε μία φωτογραφία στο διαδίκτυο, αυτομάτως χάνετε την αποκλειστική κυριότητά της. Εκτός από τα άτομα που θα βρουν χαριτωμένο το παιδάκι σας και θα χαρούν με την οικογενειακή σας ευτυχία, δυστυχώς είναι πιθανό να υπάρξουν και εκείνοι που θα χρησιμοποιήσουν την εικόνα του για να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο προφίλ ή και για πολύ πιο απεχθείς δραστηριότητες.
Επικίνδυνες συναντήσεις
Το πραγματικά υπέροχο στιγμιότυπο από την πρώτη μέρα του παιδιού στο σχολείο, μπορεί να πληροφορήσει τα λάθος άτομα για το πού μπορούν να το βρουν. Το ίδιο ισχύει και για φωτογραφίες από το σπίτι ή το εξοχικό σας ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει.
Ηλεκτρονικά αποτυπώματα
Ένα βίντεο με το μικρό σας να κλαίει σπαρακτικά ή να φωνάζει κάτι αστείο, μπορεί να αποτελέσει «έμπνευση» για σχολικό εκφοβισμό αν βρεθεί στα χέρια του λάθος συμμαθητή του στο μέλλον. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι εργοδότες ψάχνουν πληροφορίες για τους υποψήφιους εργαζόμενούς τους σε μηχανές αναζήτησης – τάση που αναμένεται να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας επιλογής υπαλλήλων – και δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποιες πληροφορίες θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την πιθανή πρόσληψη του παιδιού σας.
Αδυναμία επανόρθωσης
Να θυμάστε πάντα ότι άπαξ και κάτι περάσει στη σφαίρα του διαδικτύου, δεν εξαφανίζεται ποτέ εντελώς. Ακόμη και αν διαγράψετε το υλικό από κάθε τοποθεσία όπου το έχετε αναρτήσει, δεν μπορείτε να ξέρετε ποιος το έχει ήδη αποθηκεύσει, ενώ και οι περισσότερες σελίδες κρατούν για πάντα τα δεδομένα που ανεβάζετε, ακόμη και αν δεν είναι πλέον προσπελάσιμα από τους υπόλοιπους χρήστες.
Η χρυσή τομή
Το ιδανικότερο θα ήταν να σταματήσετε εντελώς τις αναρτήσεις που αφορούν το παιδί σας. Τα πραγματικά κοντινά σας πρόσωπα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες και τα βίντεό τους μέσα από e-mail ή προσωπικές συνομιλίες. Ωστόσο, αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμείτε μια τόσο απόλυτη λύση, φροντίστε για τα παρακάτω:
- Σκεφτείτε καλά πριν αναρτήσετε οτιδήποτε το απεικονίζει. Εν ανάγκη, αφήστε να περάσει λίγη ώρα πριν πατήσετε «post».
- Ποτέ μην ανεβάζετε γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες του, ακόμη και αν είναι νεογέννητο.
- Αποφύγετε τη χρήση του πραγματικού του ονόματος. Έτσι, αν κάποιος το ψάξει σε κάποια μηχανή αναζήτησης δεν θα είναι εύκολο να φτάσει στο υλικό σας.
- Αναζητήστε οι ίδιοι το όνομά του και δείτε αν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στα αποτελέσματα. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με φωτογραφίες του που έχετε ήδη αναρτήσει.
- Προσέξτε ακόμη περισσότερο τους κωδικούς σας. Μην χρησιμοποιείτε γενέθλια, ονόματα ή άλλες προφανείς λέξεις. Εντάξτε αριθμούς.
- Αν έχουν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία, ρωτήστε τα αν νιώθουν άνετα να μοιραστείτε την εκάστοτε φωτογραφία τους.
- Φροντίστε οι αναρτήσεις που αφορούν το παιδί να μην είναι ορατές από άτομα με τα οποία δεν έχετε επιλέξει να συνδεθείτε στα social media. Παράλληλα, σκεφτείτε μήπως η λίστα των διαδικτυακών φίλων σας είναι πιο διευρυμένη από ό,τι χρειάζεται.
- Είναι αυτονόητο, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε προσβάσιμες πληροφορίες όπως είναι η διεύθυνση ή το τηλέφωνό σας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις