Αντικειμενικές αξίες : Στο σύστημα 7.000 περιοχές εκτός σχεδίου – Πράσινο φως από τους θεσμούς
Οι αλλαγές στις αντικειμενικές δρομολογούνται για το 2020, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή και οι φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Νέο σχέδιο αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, το οποίο μάλιστα έχει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο αυτό, κεντρικό σημείο του οποίου αποτελεί η ένταξη 7.000 περιοχών εκτός σχεδίου στο αντικειμενικό σύστημα, συζητήθηκε στο πλαίσιο των επαφών της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών.
Παράλληλα, συζητήθηκαν και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες στόχο έχουν να μετουσιώσουν μια τυπική «αξιολόγηση» στην υλοποίηση ενός προγράμματος ελληνικής ιδιοκτησίας.
Πότε αναμένονται
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», οι αλλαγές στις αντικειμενικές δρομολογούνται για το 2020, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή και οι φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου όμως δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αφού νωρίτερα κυβέρνηση και Κομισιόν πρέπει να έχουν βρει κοινό τόπο στις εκτιμήσεις τους αναφορικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές του επομένου έτους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια των επαφών στην Αθήνα με υπουργούς της κυβέρνησης οι θεσμοί εκτίμησαν ότι το 2020 ο συνδυασμός των μόνιμων μέτρων που κληροδότησε στη νέα κυβέρνηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η υλοποίηση του πακέτου Μητσοτάκη ενδέχεται να προκαλούν δημοσιονομικό κενό έως και 0,5% του ΑΕΠ ή περίπου 1 δισ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις αυτές κάθε άλλο παρά οριστικές είναι. Κι αυτό, καθώς δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και μια ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων από τις 120 δόσεις. Η προθεσμία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και ανάλογα με τα δεδομένα και τη δυναμική της τελευταίας στιγμής θα ληφθούν αποφάσεις για πιθανή παράταση.
Η πορεία των εσόδων από ΦΠΑ
Επιπρόσθετα, ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι η πορεία των εσόδων από ΦΠΑ. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου καταγράφεται υπέρβαση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 573 εκατ. ευρώ, μέρος της οποίας (271,6 εκατ. ευρώ) οφείλεται στην ετεροχρονισμένη (το 2019 αντί για το 2018) είσπραξη των εσόδων από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
Πιθανή μονιμοποίηση της υπέρβασης των εσόδων από ΦΠΑ ή ανατροπή των τάσεων επηρεάζει τις προβλέψεις για τις επιδόσεις επί του πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο φέτος όσο και του χρόνου.
Οσον αφορά το «κενό» του 2020, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι διαφορές θα «σβήσουν» τις επόμενες εβδομάδες ενώ, όπως έχουν αναφέρει πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι έχει τεθεί και ένα σχέδιο αύξησης των δημοσίων εσόδων με κινήσεις οι οποίες δεν αφορούν ούτε αυξήσεις φόρων, ούτε περικοπές δαπανών μνημονιακού χαρακτήρα.
Αντίθετα, σύμφωνα με τις πηγές, προωθούνται μέτρα αύξησης των εσόδων με μια δέσμη παρεμβάσεων αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα οποία μένει να αποκαλυφθούν στην πλήρη έκτασή τους με το φορολογικό νομοσχέδιο.
Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως και αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει νέα έκτακτη αποστολή στην Αθήνα έως τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν στα τέλη Νοεμβρίου. Μια «εμβόλιμη» αποστολή θα υποδείκνυε πιθανή εμπλοκή στις συζητήσεις.
Οι επαφές
Οι επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα σε διαδοχικές συναντήσεις με πληθώρα υπουργών, μεταξύ των οποίων, εκτός από τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο Γεράσιμος Θωμάς, ο Κώστας Καραμανλής, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Ακης Σκέρτσος.
Σύμφωνα με την εικόνα την οποία μετέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά δεν κυνηγά την εκπλήρωση μιας λίστας προαπαιτουμένων (παρότι θεωρείται δεδομένη επιδίωξη η κάλυψη όλων των εκκρεμών προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης), αλλά έθεσε και η ίδια μια σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει ή προτίθεται να αναλάβει το αμέσως προσεχές διάστημα διεκδικώντας την «ιδιοκτησία» του «προγράμματος».
Αυξήσεις πάνω από 30% των τιμών στο κέντρο της Αθήνας
Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές πώλησης των κατοικιών με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στο κέντρο της Αθήνας όπου επικρατεί η μόδα της Airbnb.
Ακολουθούν τα νότια προάστια τα οποία επιλέγουν όσοι επενδύουν στην αγορά ακινήτων για την απόκτηση της Χρυσής Βίζας. Η πλατφόρμα που εγκαινίασε η ιστοσελίδα αγγελιών Spitogatos, στην οποία μπορεί ο καθένας να έχει άμεση πρόσβαση σε δείκτες τιμών ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, αποτυπώνει την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην κτηματαγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η μέση τιμή που πωλούνται οι κατοικίες σε όλη τη χώρα έφθασε στα 1.474 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 7,20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 όπου η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 1.375 ευρώ το τετραγωνικό.
Η υψηλότερη μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση εντοπίζεται στα νότια προάστια του Λεκανοπεδίου με 2.531 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η χαμηλότερη στο Κιλκίς με 500 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο καταγράφηκε στο κέντρο της Αθήνας όπου οι τιμές έκαναν άλμα 30,9%. Συγκεκριμένα, στην καρδιά του Λεκανοπεδίου οι κατοικίες πωλούνται προς 1.522 ευρώ το τετραγωνικό κατά μέσο όρο.
Στα βόρεια προάστια της Αθήνας η μέση τιμή για τα σπίτια ανέρχεται σε 2.192 ευρώ το τετραγωνικό ενώ στον Πειραιά η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 18,2% και έχει διαμορφωθεί στα 1.346 ευρώ το τετραγωνικό.
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου και το μυστικό της αναζωογόνησης
- Το επτά το γνωστό: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες
- ΗΠΑ: 3η εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα – Πάσχιζε να αναπνεύσει για αρκετά λεπτά
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ