Μητσοτάκης στην Washington Post: Θα κάνουμε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό
Για την οικονομία, το προσφυγικό και την Τουρκία μίλησε διεξοδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην Washington Post.
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
Συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την παρουσία του στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ.
H δημοσιογράφος της WP, Λάλι Ουέιμουθ (Lally Weymouth), ξεκινά με μία ένα σύντομο βιογραφικό του Έλληνα πρωθυπουργού, εμμένοντας στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από μία πολιτική οικογένεια. Ο ίδιος, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του ταυτότητας, της απάντησε ότι θεωρεί τον εαυτό του έναν μη τυπικό πολιτικό, καθώς έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και λόγω της δυσπιστίας των πολιτών προς το παλαιό πολιτικό σύστημα.
«Μετά την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα το 2009, όλες οι παλιές πολιτικές οικογένειες αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα. Ο λαός τις κατηγορούσε. Χρειάστηκε να εργαστώ σκληρά για να ξεπεράσω αυτό το πρότυπο. Χαίρομαι πολύ που ο κόσμος με αποκαλεί με το μικρό μου όνομα. Ελπίζω να είμαι πιο επιτυχημένος από τον πατέρα μου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας.
«Θεωρείτε τον εαυτό σας μη λαϊκιστή φιλοδυτικό, φιλονατοϊκό πρωθυπουργός;» ερωτά η δημοσιογράφος με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά «αυτή είναι μια λογική περιγραφή. Έχω παλέψει σκληρά κατά του λαϊκισμού στην πολιτική μου καριέρα. Είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα έχει τώρα μια μετριοπαθή και όχι λαϊκιστική κυβέρνηση».
«Εξαιρετικά καλές» οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Ερωτηθείς για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι είναι «εξαιρετικά καλές». Πρόσθεσε ότι είναι ενδιαφέρον ότι ο Αλέξης Τσίπρας που ξεκίνησε ως ένας ακραίος αριστερός που διαμαρτυρόταν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, κατέληξε να γίνει ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ.
Κληθείς να εκφράσει την άποψή του για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι «είμαι πιστός των υπερατλαντικών σχέσεων. Πρέπει να συνεργαστώ με όποιον βρίσκεται στον Λευκό Οίκο»
Πρώτος στόχος η οικονομία
Ο πρωθυπουργός περιγράφει ως πρωταρχικό του στόχο την οικονομία και την ανάγκη για δημιουργία θέσεων εργασίας. «Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. Στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το succes story της ευρωζώνης» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου για τον ρυθμό ανάπτυξης 1,9% το 2018, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «όταν όλοι τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά εμείς αντιμετωπίζαμε δυσκολίες. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πιο προκλητικό μακροοικονομικό περιβάλλον».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στο σχέδιό του «σε συζήτηση με τις ευρωπαϊκές αρχές και την ΕΚΤ» για να υπάρξει μια μαζική αποφόρτιση από τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε να υπάρξει μία ανακούφιση της τάξης των 30 δισ. ευρώ».
Μιλώντας για το σχέδιό του για τις περικοπές φόρων ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος και τη μείωση από το 2020 της εταιρικής φορολογίας από το 29% στο 24%. «Ο φόρος στα μερίσματα θα μειωθεί από το 10% στο 5%. Θα έχουμε και χαμηλότερη φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά για τους χαμηλόμισθους».
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει τα σχέδια του για τη μείωση των φόρων, γεγονός που προκαλεί την ερώτηση της δημοσιογράφου από πού θα έρθουν τα έσοδα.
Ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης γίνεται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές συναλλαγές για να ενθαρρύνουμε τη φορολογική συμμόρφωση. Κυνηγάμε την «χαμηλή» φοροδιαφυγή σε ταβέρνες και καφετέριες ενθαρρύνοντας τους πολίτες να πληρώσουν με κάρτα ή ηλεκτρονικά και όχι με μετρητά»
Προσθέτει, δε, ότι «είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και αρκετοί πλούσιοι που δεν πληρώνουν φόρους και γι’ αυτό κυνηγάμε και τις δύο κατηγορίες. Έχουμε μια ανεξάρτητη αρχή εσόδων που είναι αρκετά αποτελεσματική και στους μεγάλους και στους μικρούς φοροφυγάδες».
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα του η ανάπτυξη να φτάσει το 3% το 2020 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα στο προσεχές μέλλον.
Όχι στο παιχνίδι απειλών του Ερντογάν
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι τάσσεται υπέρ των αλλαγών της συνθήκης του Δουβλίνου λέγοντας ότι «έχουμε ξανά ένα μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα».
Στην ερώτηση «αν αυτοί (σ.σ. οι πρόσφυγες) εστάλησαν από τον Τούρκο πρόεδρο», ο κ. Μητσοτάκης απαντά «αν θέλει να έχει μια ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη, ο καλύτερος τρόπος είναι να μην απειλεί ότι θα της στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να κάνεις συμφωνίες με την Ευρώπη ή με την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Χρειάζεται την οικονομική στήριξη, καθώς πράγματι έχει στη χώρα του μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι απειλών και χρήσης αθώων ανθρώπων ως αντίβαρο για να πετύχει κανείς μια καλύτερη συμφωνία».
Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν για όλα τα μεγάλα θέματα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό και τα διμερή ζητήματα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών μας και της σταθερότητας στην περιοχή. #UNGA pic.twitter.com/0MqdRpYEiX
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 25, 2019
«Η λύση για το θέμα των προσφύγων στην Τουρκία είναι να δοθούν στη χώρα περισσότερα χρήματα. Ελπίζω ότι κάποτε ο πόλεμος θα τελειώσει και οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στη χώρα τους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να υπάρξει καταμερισμός των βαρών. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Ελλάδα θα σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του προβλήματος μόνη της και ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν θα δεχθούν ούτε έναν πρόσφυγα. Αυτό δεν είναι δίκαιο» συμπληρώνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάνει λόγο για 70.000 πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος.
Η δημοσιογράφος της Washington Post έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργο και το θέμα των πτήσεων των τουρκικών F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι «οι υπερπτήσεις είναι ένα θέμα. Αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ήταν προς όφελος όλων να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της κατάστασης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις παράνομες γεωτρήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέλνουν υποστηρικτικά πλοία και υπάρχουν και τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Η Total και η Exxon έχουν δικαιώματα έρευνας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία συμπεριφέρεται με πολύ επιθετικό τρόπο τον τελευταίο χρόνο. Δεν αναγνωρίζει ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε το δίκαιο της θάλασσας».
Ερωτηθείς, τέλος, για το τι θα ήθελε να λένε οι πολίτες στο τέλος της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, ο πρωθυπουργός απαντά «ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από αυτή που κληρονόμησα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις