Κωνσταντινούπολη : Ξύπνησαν μνήμες από τον φονικό σεισμό του ’99
Μνήμες από τον σεισμό του 1999 ξύπνησαν στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης τα 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας.
Μνήμες από τον σεισμό του 1999 ξύπνησαν στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης τα 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας.
Ο σεισμός που σύμφωνα με μαρτυρίες είχε διάρκεια πάνω από 15 δευτερόλεπτα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην πόλη των εκατομμυρίων κατοίκων που έσπευσαν να βγουν στους δρόμους πανικόβλητοι.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ εκκενώθηκαν σχολεία, νοσοκομεία και εμπορικά κέντρα ενώ έχουν γίνει περισσότεροι από 28 μετασεισμοί.
Μέχρι στιγμής οκτώ άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά από τον ισχυρό σεισμό, ενώ αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια.
Μιναρές σε τζαμί κατέρρευσε κατά την διάρκεια του ισχυρού σεισμού.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως αισθάνθηκαν τα κτίρια να τρέμουν στην πόλη στη διάρκεια του σεισμού και πρόσθεσαν πως μερικά γραφεία και σχολεία εκκενώθηκαν προσωρινά.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter πως δεν υπάρχουν μέχρι τώρα πληροφορίες για ζημιές ούτε για τραυματίες.
Το σεισμολογικό παρατηρητήριο του Κάντιλι και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών ανακοίνωσαν πως το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων δυτικά της Κωνσταντινούπολης, στη θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας.
Η δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 12,6 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το Κάντιλι. Το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης πως το μέγεθος της δόνησης ήταν 5,7 βαθμοί.
Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σ’ αυτή τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το 1999 σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την πόλη Ιζμίτ, 90 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους.
Η περιοχή έχει επανειλημμένως χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο με τους εμπειρογνώμονες να προειδοποιούν τους πολίτες ότι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση υπό το φόβο ενός νέου μεγάλου σεισμού.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο One Channel, «ο χώρος που έγινε είναι ένας χώρος κομβικός γιατί έχουμε να κάνουμε με το ρήγμα της Ανατολίας και με τις προγενέστερες μεγάλες δονήσεις οι οποίες εκδηλώθηκαν το 1999 στο Ιζμίτ».
Όπως είπε, το ρήγμα της Ανατολίας είναι ένα ρήγμα το οποίο δραστηριοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το ανατολικό μέρος της Τουρκίας έως το δυτικό. Το 1999 είχε σπάσει το τμήμα το οποίο είναι στο Ιζμίτ και περιμένουμε βεβαίως να σπάσει το τμήμα που είναι κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα δε με τον κ. Λέκκα, αυτός δεν είναι ο ισχυρότερος σεισμός που μπορεί να δώσει το ρήγμα. «Μπορεί να δώσει μέχρι 7 βαθμούς» είπε.
Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη δεν επηρεάζει τον Ελλαδικό χώρο, διαβεβαίωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook σημειώνει ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν η Θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί. Είχαν προηγηθεί προσεισμοί όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος τις τελευταίες μέρες.
Η πρόβλεψη για σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ
Τρόμο αλλά και οξύτατες αντιδράσεις είχε προκαλέσει πριν από ένα χρόνο περίπου η πρόβλεψη ότι στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης μπορούν να γίνουν σεισμοί πάνω από 7,5 Ρίχτερ. Το καλοκαίρι του 2018 ο Μουράτ Νουρλού, επικεφαλής του αρμόδιου για τους σεισμούς τμήματος της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης, της Τουρκίας (AFAD) είχε φτιάξει ένα σενάριο που έλεγε: «Σύμφωνα με το σενάριό μας ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ στο ρήγμα της Ανατολίας στην Προποντίδα μπορεί να προκαλέσει το θάνατο 26.000 έως 30.000 ανθρώπων».
Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας
Κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, όπου η ευρασιατική πλάκα συναντάει την αραβική. Στο σημείο αυτό δημιουργούνται μεγάλες πιέσεις και έτσι το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς. Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για μεγάλο σεισμό – της τάξης των 7 και άνω Ρίχτερ – ανάλογο με το σεισμό του Μαρμαρά.
Φέτος συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από το σεισμό του Ιζμίτ, ο οποίος αποτέλεσε μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στην σύγχρονη ιστορία της γειτονικής χώρας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 17.000 ανθρώπους.
Το Ιζμίτ, μία παραλιακή πόλη στη θάλασσα του Μαρμαρά, είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζαελί. Βρίσκεται 130 χιλιόμετρα ανατολικά – βορειοανατολικά της Κωνσταντινούπολης και το μέγεθος του σεισμού ήταν αρκετό ώστε ο σεισμός να γίνει έντονα αισθητός τόσο στην Πόλη, όσο και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.
Ο τρομακτικός σεισμός διάρκεσε 37 δευτερόλεπτα και σκόρπισε την απόλυτη καταστροφή, καθώς έπληξε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Τουρκίας.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας – Θα συναντηθεί με τον τζιχαντιστή ηγέτη Τζουλάνι
- Φύτευση 9 ελαιόδεντρων για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Τύχη βουνό – Η Λίζα Κούντροου αποκάλυψε ποια συνεργασία της άνοιξε κάθε πόρτα στο Χόλιγουντ
- Τροχαίο στη Συγγρού: Χειρουργείται ο Μιχάλης Μητρούσης – «Ευτυχώς φόραγα και κράνος»
- Ο Μουσολίνι σκόραρε και προκάλεσε πανικό!