Προσφυγικό : Φόβοι για νέο 2015 – Γαλλογερμανική πρωτοβουλία σε Αθήνα και Άγκυρα
Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της νέας αύξησης των προσφύγων στο Αιγαίο αναλαμβάνουν Βερολίνο και Παρίσι.
- Ο Έλον Μασκ πλημμύρισε το Χ με παραπληροφόρηση για τον προϋπολογισμό και κέρδισε
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Hellenic Train
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο εντοπίστηκαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι σε διάφορες περιπτώσεις κατά μήκος του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, 289 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα μεσάνυχτα έως τις 11:00 σήμερα, Παρασκευή.
Εξ αυτών, 111 ήρθαν σε ακτές της Λέσβου, 33 στη Χίο και 145 στη Σάμο. Χθες, Πέμπτη, οι ροές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, σε 24 ώρες πέρασαν 648 πρόσφυγες και μετανάστες.
Από αυτούς 273 στη Λέσβο, 76 στη Χίο και 299 στη Σάμο.
Σε Ελλάδα και Τουρκία την επόμενη εβδομάδα ο Ζεεχόφερ για το προσφυγικό
Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της νέας αύξησης των μεταναστών στο Αιγαίο αναλαμβάνουν Βερολίνο και Παρίσι.
Η Άνγκελα Μέρκελ φοβάται νέα έκρηξη των προσφυγικών ροών όπως το 2015, κάτι που προκάλεσε βαρύ πολιτικό κόστος για την ίδια και το κόμμα της.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ που αναμεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ και της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ θα επισκεφθούν Άγκυρα και Αθήνα.
Μαζί τους και ο απερχόμενος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς η πρωτοβουλία πραγματοποιείται υπό ευρωπαϊκό μανδύα.
Οι δύο υπουργοί αναμένεται να εκφράσουν στην τουρκική κυβέρνηση τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Θα ασκήσουν όμως πιέσεις και στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.
SOS από τη Διεθνή Αμνηστία
Για «σοβαρή επιδείνωση των ήδη απαράδεκτων συνθηκών» που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στα νησιά του Αιγαίου κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία και ζητά από τις ελληνικές αρχές, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, «να βρουν αμέσως μια βιώσιμη λύση, ώστε οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς».
Σε σχετική ανακοίνωσή της, κάνει επίσης λόγο για 69 ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται υπό καθεστώς προστατευτικής επιμέλειας στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.
Αναφέρει παράλληλα, ότι «έχει ενημερωθεί για την αυξημένη χρήση αστυνομικής προσωρινής επιμέλειας και κράτησης ανηλίκων σε άλλες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα» και συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη μεταφορά των παιδιών σε κατάλληλες εγκαταστάσεις.
Σημειώνει επίσης, ότι οι επιχειρήσεις της κυβέρνησης για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε καταυλισμούς «που είναι συχνά υπερπλήρεις ή ακατάλληλοι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τη συμβατότητά τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων σχετικά με την υποδοχή».
Εξάλλου, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ανησυχία και για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων, «σε μια στιγμή που προτεραιότητα οφείλει να είναι η διασφάλιση της ουσιαστικής πρόσβασης των αιτούντων άσυλο σε ασφαλείς διαδρομές».
Τέλος, σχετικά με τις εξαγγελθείσες αλλαγές στο σύστημα ασύλου, η Διεθνής Αμνηστία ζητά η όποια μεταρρύθμιση να μην παραβιάζει τα δικαιώματα των ατόμων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Παραχώρηση χώρων για φιλοξενία προσφύγων
Σύσκεψη για το ζήτημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού του Υφυπουργού, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και των Περιφερειαρχών.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «παρουσίασε την κατάσταση ανά την επικράτεια και τόνισε τον εθνικό χαρακτήρα του ζητήματος αλλά και την προτεραιότητα του υπουργείου για τη μεταφορά στην ενδοχώρα των οικογενειών με ανήλικα τέκνα, από τα νησιά».
Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη
Από το βήμα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και είπε ότι οι χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα, δεν πρέπει να σηκώνουν μόνες το βάρος.
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της την πίεση και φτάνει στα όρια των δυνατοτήτων της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Μίλησε, δε, για ευρωπαϊκό ζήτημα και τόνισε ότι η πλειονότητα των προσφύγων δεν έχουν ως τελικό προορισμό την Ελλάδα.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να συμμετέχει στη συνθήκη Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνει και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις στο προσφυγικό.
Κάλεσε επιπλέον την Τουρκία να πράξει περισσότερα για την υλοποίηση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόσφατη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Απευθυνόμενος στην ΕΕ, ζήτησε να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία και να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο.
Σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού
Παρουσίασε επίσης ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος, που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019-2020.
Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας για το νέο δίκαιο για το άσυλο που θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει.
Εν συνεχεία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το λόγο πήραν οι Περιφερειάρχες, οι οποίοι με τη σειρά τους εξέφρασαν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τη βούληση για συνεργασία με το υπουργείο πάνω σε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο.
Αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης
Οι αστυνομικοί διευθυντές που παρίσταντο διαβεβαίωσαν τη λήψη αυξημένων μέτρων αστυνόμευσης, για την ασφάλεια των πολιτών.
Στα πλαίσια της σύσκεψης, αποφασίστηκε ότι το προσεχές διάστημα θα κατατεθούν προτάσεις για χώρους φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων στην ενδοχώρα, σε ενίσχυση της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών και αναλογικής κατανομής ανά περιφέρεια.
Οι χώροι θα αφορούν κυρίως σε ξενοδοχεία ή και διαμερίσματα που θα ενοικιαστούν.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα 350 πρόσφυγες από τη Μόρια
Μετακίνηση 350 αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Η επιχείρηση γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης του νησιού.
Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε η μετακίνηση προς το λιμάνι της Μυτιλήνης με λεωφορεία και φορτηγά του ελληνικού στρατού. Στη συνέχεια, οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Νήσος Ρόδος», με το οποίο αναχώρησαν για Πειραιά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις