Πότε θα αρχίσει να τρώει μόνο του;
Πρόκειται για μια διαδικασία που αρχίζει νωρίς, αλλά δεν τελειοποιείται από τη μία μέρα στην άλλη
Μήπως το μωράκι σας προσπαθεί τώρα τελευταία να αποσπάσει το κουταλάκι του;
Μήπως έχετε βαρεθεί να του αλλάζετε φορμάκια γιατί βουτάει τα δάχτυλά του μέσα στο φαγητό; Αν ναι, τότε ενδέχεται να πλησιάζει η μέρα που θα καταφέρνει (με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία) να τρώει μόνο του.
Όχι, δεν είναι νωρίς.
Πρόκειται για μία διαδικασία που αρχίζει ακόμη και από τον όγδοο μήνα της ζωής του, όμως θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να τελειοποιηθεί.
Μια σημαντική στιγμή στη ζωή του παιδιού
Η μετακίνηση του φαγητού από το πιάτο στο στόμα του μπορεί να φαίνεται απλή υπόθεση, όμως απαιτεί την ικανότητα εκτέλεσης πολύ λεπτών κινήσεων και το συντονισμό των χεριών, του στόματος και των ματιών.
Έτσι, πρώτα από όλα, αυτή η νέα δυνατότητα του παιδιού αποδεικνύει πως η ανάπτυξή του προχωρά με γοργούς ρυθμούς! Εκτός αυτού, του επιτρέπει να αισθανθεί αυτόνομο και ανεξάρτητο, πράγματα που όλα τα νήπια έχουν ανάγκη.
Τέλος, όταν τρώει χωρίς τη βοήθειά σας, μαθαίνει να «ακούει» την πείνα του και να αντιλαμβάνεται πότε έχει φάει αρκετά για να την ικανοποιήσει.
Τα στάδια του μικρού καλοφαγά
Γενικώς, τα παιδιά είναι έτοιμα να αρχίσουν να πειραματίζονται με το κουταλάκι τους από τη στιγμή που θα μπορούν να καθίσουν μόνα τους, με άνεση και σιγουριά.
Περίπου στην ηλικία των 8 με 12 μηνών κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει από μόνο του να χρησιμοποιεί τα δαχτυλάκια του για να φέρει το φαγητό στο στόμα του, ενώ από τους 13 έως τους 15 πρώτους μήνες της ζωής του μπορείτε να του εμπιστευτείτε το κουτάλι.
Φυσικά, δεν θα πρέπει να περιμένετε πως η τροφή που θα ξεκινά από το πιάτο του θα καταφέρνει πάντα να φτάσει στο τέλος του προορισμού της.
Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πολλά λερωμένα ρούχα και αρκετό καθάρισμα της καρέκλας και του πατώματος κάτω από το μικρό σας.
Συνήθως, τα νήπια μαθαίνουν να μην λερώνονται και τόσο πολύ πριν φτάσουν στην ηλικία των δύο ετών, όμως είναι απολύτως φυσιολογικό αν το παιδάκι σας δεν τελειοποιήσει την τεχνική του πριν τα τρία του έτη.
Πώς θα το βοηθήσετε
Όπως καταλαβαίνετε, ακόμη και αν τα πράγματα πάνε όσο το δυνατόν καλύτερα, θα μεσολαβήσει τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι το καθάρισμα που απαιτείται μετά το γεύμα του να περιοριστεί σημαντικά – προφανώς και μετά από αυτό τα ατυχήματα θα είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Ωστόσο, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι υπομονή.
Πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί και να μην το μαλώνετε ποτέ για τα λάθη που κάνει, καθώς μόνο μέσω της εξάσκησης θα μπορέσει να γίνει καλύτερο.
Για να το βοηθήσετε, προσπαθήστε να του προσφέρετε το φαγητό του πριν πεινάσει ή κουραστεί υπερβολικά, ώστε να ξεκινά με κέφι τη διαδικασία.
Επίσης, έχετε το νου σας ακόμη και για ήπια σημάδια αλλεργίας σε νέες τροφές (τέτοια είναι, για παράδειγμα, η ξαφνική συμφόρηση της μύτης, οι κύκλοι κάτω από τα μάτια και τα πρησμένα χείλη).
Μπορεί να μην του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά να σταθεί αρκετή για να το κάνει να χάσει το ενδιαφέρον του για το φαγητό.
- H ιστορία του καθηγητή που εφηύρε το μπάσκετ για να κρατά τους μαθητές του σε φόρμα τον χειμώνα
- Στο γηροκομείο Αθηνών ο Κασσελάκης – «Δεν θα σας επισκεπτόμαστε μόνο στις γιορτές»
- Κυκλοφοριακό: Ο εφιάλτης στους δρόμους της Αθήνας – Χωρίς μέτρα οδεύουμε στην… αβίωτη κινητικότητα
- Πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης άλλαξε τα δεδομένα της φετινής Super League – Γιατί οι «μικροί» βγάζουν τη γλώσσα στους «μεγάλους»
- Ντόναλντ Τραμπ: Θέλει να αγοράσει ξανά… τη Γροιλανδία, εκείνη όμως έχει αντίθετη άποψη
- Αντίο Gian Paolo Barbieri. Πέθανε ο επιδραστικός φωτογράφος της μόδας και της σαγήνης