ΚΙΝΑΛ : Αποκαλυπτική έκθεση για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και το εκλογικό αποτέλεσμα
Το Κίνημα Αλλαγής παρουσίαζει την ενδιάμεση έκθεση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και μια ανάλυση της πορείας του Κινήματος
Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία του ΠαΣοΚ από τις εκλογές του 2015 μέχρι και τις εκλογές του Ιουλίου του 2017, εμπεριέχει η ενδιάμεση έκθεση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που θα παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής.
Για τη μελέτη και την επεξεργασία των στοιχείων που θα παρουσιαστούν εργάστηκαν με συντονίστρια την Εύη Χριστοφιλοπούλου, τα μέλη της Επιτροπής Αποτίμησης του Εκλογικού Αποτελέσματος: Βασίλης Βαμβακάς, Χαράλαμπος Βαρδίκος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Δημήτρης Μάντζος, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Φίλιππος Πετσάλνικος και Νίκος Σαλαγιάννης. Στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί η συγκρότηση Focus Groups που θα ολοκληρώσουν και θα δώσουν μεγαλύτερο βάθος στο τελικό έργο της επιτροπής.
Για τις εκλογές, η έκθεση αναφέρει, ότι διεξήχθηκαν «σε συνθήκες άγριας πόλωσης μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Ν.Δ» που «τήρησαν την «ομερτά», για τις τεράστιες ευθύνες τους στην επιβολή και τη διαχείριση των μνημονίων» με κοινό στόχο « να χρεωθούν όλα στο ΠΑΣΟΚ.» «Είναι γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή τη χρέωση» αναφέρει η έκθεση που επισημαίνει ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν επικοινωνιακή υπεροπλία έναντι του Κινήματος Αλλαγής.
Που πήγαν καλύτερα
Στις εκλογές, τα καλύτερα αποτελέσματά του το Κίνημα Αλλαγής τα καταγράφει στις ηλικίες άνω των 55 ετών, σε απόφοιτους δημοτικού ως προς την εκπαίδευση, σε αγρότες και συνταξιούχους ως προς το επάγγελμα. Αντίθετα, αδυναμίες εμφανίζονται στις ηλικίες κάτω των 35 ετών, στους αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, Τεχνικών Σχολών και ΙΕΚ, καθώς και στους ανέργους και τους φοιτητές – σπουδαστές.
Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής δεν φαίνεται να μπορεί να ακουστεί από όσους βρίσκονται εκτός του συστήματος ( άνεργοι ) αφού για πολλούς από αυτούς έχει καταγραφεί στους βασικούς υπεύθυνους της κρίσης ( ΠΑ.ΣΟ.Κ = συστημικό κόμμα )
Σε σχέση με την απήχηση στις διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση «Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, τρεις παρατηρήσεις μόνο : α) η οριακή πτώση που σημειώσαμε στους αγρότες κατά 0,5% τον Ιούλιο, β) η σημαντική μας άνοδος κατά 3% στους μισθωτούς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης και στους ελεύθερους επαγγελματίες και γ) τα χαμηλά μας ποσοστά σε ανέργους και φοιτητές – σπουδαστές»
Στην έκθεση επισημαίνονται οι οργανωτικές αδυναμίες και η οικονομική καχεξία του Κινήματος Αλλαγής, γίνεται λόγος για στελέχη που λειτούργησαν ως Δούρειος Ίππος. Ωστόσο επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είχε ευκρινές στίγμα ως προς την μετεκλογική στρατηγική του.
«Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ομόφωνη θέση του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής για συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, μια σειρά από αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις στελεχών έδωσαν λάθος μήνυμα και αφορμή για εντεινόμενη επικοινωνιακή κριτική και πολιτικές πιέσεις. Η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της υποκινούμενης από ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Ν.Δ αυτής πίεσης δεν απαντήθηκε με τρόπο που να μην επιτρέπει αμφιβολίες για τη θέση και τη στρατηγική μας στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ. Για μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος η προσλαμβανόμενη ασάφεια λειτούργησε ως όχημα μετακίνησης ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ. προκειμένου «να φύγει από την εξουσία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α», αίτημα ιδιαίτερα ισχυρό, αλλά και προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη βάση αντιδεξιών αντανακλαστικών», αναφέρεται.
Σε ότι αφορά, την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναφέρονται τα εξής: «Οι αναλύσεις που προηγήθηκαν μας δίνουν την δυνατότητα να προχωρήσουμε στις πρώτες εκτιμήσεις και ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσματος για τις εθνικές εκλογές του 2019. Η στάθμιση του εκλογικού αποτελέσματος μπορεί να πάρει πολλές εκδοχές ανάλογα με το πιο είναι το σημείο αναφοράς και σύγκρισης. Τρία, πάντως, γεγονότα δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν για την επίδοση του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές :
-Έγινε η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας μετά από καιρό.
-Στο πλαίσιο της νέας δικομματικής πόλωσης σημείωσε μια αύξηση των ποσοστών του κατά 30% σε σχέση με το ποσοστό των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015. -Αντιστάθηκε, αλλά δεν κατάφερε να ανασχέσει επαρκώς τις πιέσεις που δέχθηκε• από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφάνισε διαρροές προς τη ΝΔ.
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση
Ενδιάμεση_Έκθεση_Επιτροπής_Αποτίμησης_Εκλογικού_Αποτελέσματος_τελικο.02
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις