Ουκρανία : Να ερευνηθεί αν ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν αργόμισθος
Η Ουκρανία «στριμώχνει» τον Μπάιντεν - Τι απαντούν οι NYT για τις αποκαλύψεις
Οι ουκρανικές αρχές πρέπει να ερευνήσουν τις δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν, του γιου του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία, ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν σύννομες, υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μίκολα Αζάροφ.
Η δουλειά του Χάντερ Μπάιντεν στον ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου Burisma Holdings Limited βρίσκεται στο επίκεντρο αφότου αποκαλύφθηκε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να βάλει τους εισαγγελείς να τον ερευνήσουν.
Ο Τζο Μπάιντν, το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, αρνείται ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για να απολυθεί ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ώστε να μην ερευνήσει την εμπλοκή του γιου του σε παράνομες δραστηριότητες. Επιμένει ότι ο ίδιος και ο γιος του δεν έχουν κάνει τίποτα το επιλήψιμο.
Νωρίτερα σήμερα, η Εθνική Υπηρεσία Κατά της Διαφθοράς ανακοίνωσε ότι ερευνά τις δραστηριότητες της Burisma για το διάστημα 2010-12. Ο Χάντερ Μπάιντεν εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2014 και εργαζόταν για αυτήν τουλάχιστον μέχρι το 2018.
Καταζητούμενος για κατάχρηση εξουσίας
Ο Μίκολα Αζάροφ, που ήταν πρωθυπουργός στο διάστημα 2010-14, είναι καταζητούμενος στην Ουκρανία για κατάχρηση εξουσίας. Στη συνέντευξή του είπε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν ότι ο Χάντερ Μπάιντεν διέπραξε κάποια αξιόποινη πράξη, όμως είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού να επιβεβαιωθεί η νομιμότητα των πράξεών του.
Είναι σημαντικό, σημείωσε, να ερευνηθεί τι έκανε ο Μπάιντεν για την Burisma που να δικαιολογεί τον μισθό του. «Αν είχε ενεργό ρόλο (στη διοίκηση), τότε δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο. Αλλά αν απλώς ήταν στο μισθολόγιο και έπαιρνε χρήματα, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί παράβαση του νόμου», είπε.
Ο Αζάροφ μίλησε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, όπου διέφυγε μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το 2014.
Μυστήριο η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ζελένσκι
Σε άλλη συνέντευξη, στο Κίεβο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν είπε στο πρακτορείο Reuters ότι αιφνιδιάστηκε με την απόφαση του Λευκού Οίκου να δώσει στη δημοσιότητα την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Με βάση την ουκρανική νομοθεσία, αυτά τα τηλεφωνήματα είναι άκρως απόρρητα και ο Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να δώσει κάποια περίληψη ή το πλήρες, απομαγνητοφωνημένο κείμενο, στη δημοσιότητα.
Ο Κλίνκιν ήταν παρών και άκουγε όταν ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο μιλούσε τηλεφωνικά με τον Τραμπ. Όπως είπε, ποτέ δεν άκουσε τον Τραμπ να θέτει το θέμα του Μπάιντεν σε αυτές τις συνομιλίες ή να ζητά προσωπικές χάρες σε αντάλλαγμα για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.
«Το στιλ και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί ο Τραμπ ήταν μάλλον παρόμοια, όμως το περιεχόμενο διέφερε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω, χωρίς να αποκαλύψω λεπτομέρειες», τόνισε.
Υπερασπίζονται τις αποκαλύψεις τους οι NYT
Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας υπερασπίστηκε, συκεκριμένα, την απόφαση να δημοσιευτούν ορισμένα στοιχεία γύρω από την ταυτότητα του του ανθρώπου που προκάλεσε την έναρξη διαδικασίας παραπομπής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο πρόεδρος και ορισμένοι υποστηρικτές του επιτέθηκαν στην αξιοπιστία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος», υπενθυμίζει ο Ντιν Μπάκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα.
«Αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε κάποιες περιορισμένες πληροφορίες για τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι εργάζεται για μια μη πολιτική υπηρεσία (…) επειδή θέλαμε να δώσουμε στους αναγνώστες πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να κρίνουν μόνοι τους αν είναι αξιόπιστος ή όχι», πρόσθεσε.
Ποιος είναι ο «καταδότης» του Τραμπ
Την Πέμπτη η εφημερίδα έγραψε ότι ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομόλογού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανήκει στη CIA και είχε μετατεθεί στον Λευκό Οίκο. Γνωρίζει καλά την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ευρώπη αλλά και την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία.
Το όνομα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος το γνωρίζουν μόνο οι δικηγόροι του και ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Μάικλ Άτκινσον, στον οποίο είχε υποβάλει την αναφορά του. Ο Άτκινσον έκρινε την καταγγελία αρκετά αξιόπιστη ώστε να την διαβιβάσει στους ανωτέρους του.
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»