Τουρκία : «Καλό κλίμα» με… νέες NAVTEX σε Λήμνο και Κύπρο
Η Τουρκία δέσμευσε σήμερα περιοχές στην Κύπρο και μεταξύ Λήμνου και Λέσβου για στρατιωτικές ασκήσεις που θα λάβουν χώρο όλο τον Οκτώβριο.
Παρά τις ελπίδες για επανεκκίνηση στα ελληνοτουρκικά μετά τη – σε «καλό κλίμα», όπως είπαν – συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα απαντά σήμερα με πέντε NAVTEX δεσμεύοντας για στρατιωτικές ασκήσεις περιοχές γύρω από την Κύπρο, αλλά και μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.
Οι τέσσερις στην Κύπρο
Τέσσερις από τις πέντε NAVTEX αφορούν σε περιοχές πέριξ της Κύπρου, στις οποίες η Τουρκία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της.
Η μία βρίσκεται στη περιοχή όπου συναντώνται οι ΑΟΖ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας (όταν αυτή καθοριστεί και ανακηρυχθεί). Στο σημείο, αυτό η Τουρκία θα κάνει ναυτικές ασκήσεις την 1 Οκτωβρίου.
Σε κοντινή περιοχή θα γίνει και άσκηση με πυροβόλα όπλα στις 2 Οκτωβρίου.
Δύο από τις NAVTEX αφορούν στην περιοχή, όπου η Άγκυρα θέτει θέμα για τμήμα του οικοπέδου 7. Εκεί, πάλι θα γίνει πολυήμερη άσκηση του τουρκικού ναυτικού με πυροβόλα όπλα.
Συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές θα είναι δεσμευμένες για οκτώ μέρες του Οκτωβρίου.
Και μεταξύ Λήμνου και Λέσβου
Τέλος, η Τουρκία δεσμεύει επίσης περιοχή στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Λήμνου και της Λέσβου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική άσκηση στις 19 Οκτωβρίου.
Τσαβούσογλου: Μας πήραν στα σοβαρά μόνο όταν στείλαμε πλοία στην Κύπρο
Πέρα από τη δημοσιοποίηση των παραπάνω NAVTEX, σήμερα η Τουρκία ανέβασε εκ νέου τους τόνους δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου του, μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για το κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε λόγο για δύο ζητήματα στην Κύπρο: το ένα είναι οι πηγές υδρογονανθράκων και το άλλο οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.
Όσον αφορά λοιπόν στο πρώτο, ο Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά: «Στέλνοντας τα πλοία μας εκεί [στην Ανατολική Μεσόγειο], αλλάξαμε τις ισορροπίες. Μέχρι σήμερα λέγαμε στην ε/κ πλευρά, στην Ελλάδα και στη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και της εγγυήτριας χώρας Αγγλίας ότι πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες του ε/κ τομέα και ότι αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν μόνο αφού διασφαλιστούν τα δικαιώματα του τ/κ λαού, αλλά μέχρι σήμερα οι εκκλήσεις μας δεν έχουν εισακουστεί. Μάλλον δεν μας είχαν πάρει στα σοβαρά, αλλά όταν στείλαμε τα πλοία μας, τότε κατάλαβαν πόσο σοβαροί είμαστε».
Ο τουρκός ΥΠΕΞ επανέλαβε παράλληλα τη στήριξη της Τουρκίας στην τ/κ πρόταση προς την κυπριακή κυβέρνηση περί ίσης κατανομής του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Υπογράμμισε επίσης πως αυτή η πρόταση αποτελεί «πρόταση λύσης και πρέπει να ληφθεί υπόψη».
«Η Τουρκία ενεργεί μέσα στη δική της υφαλοκρηπίδα και αυτό δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Είναι θέμα που άπτεται της κυριαρχίας της», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Συναντήθηκε με Δένδια ο Τσαβούσογλου
Προτού προχωρήσει σε αυτές τις εμπρηστικές δηλώσεις, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, αμέσως μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τη σύγκλιση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Από τη συνάντησή μου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας @MevlutCavusoglu στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. #UNGA #Turkey @UN pic.twitter.com/DeKEMtEDLt
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 27, 2019
Έμφαση δόθηκε στην αμοιβαία διάθεση για βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά και για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία και η ενίσχυση των εμπορικών και επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών θεωρείται ως ένας παράλληλος στόχος, που μπορεί να συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι παρατηρήθηκε αμοιβαία διάθεση για συνεργασία, ωστόσο η Αθήνα περιμένει συγκεκριμένα βήματα από την Αγκυρα. Η μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα από τα καίρια βήματα που θα πρέπει να κάνει η Τουρκία, επιδεικνύοντας διάθεση συνεργασίας με την Ελλάδα, η οποία μπορεί σε αυτή τη βάση να συμβάλει και στη διεκδίκηση από την πλευρά της Άγκυρας ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαχείριση του προβλήματος.
Παράλληλα, θα πρέπει να σταματήσει η όξυνση των προκλήσεων στο Αιγαίο καθώς και οι όποιες απειλές αφήνονται να αιωρούνται, σε σχέση με ενδεχόμενη τουρκική προσπάθεια ενεργειακών ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ λύση θα πρέπει να βρεθεί και όσον αφορά την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης που έχουν δημιουργήσει οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις