Ο θρυλικός δίσκος των Beatles «Αbbey Road» κυκλοφορεί ξανά
Οι Beatles κυκλοφόρησαν το «Abbey Road» τον Σεπτέμβριο του 1969
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Προειδοποιήσεις ΕΚΤ για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη αν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης
- Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Το άλμπουμ των Beatles, «Abbey Road», που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1969 κυκλοφορεί ξανά με διαφορετικές εκδοχές stereo, 5.1 surround sound και Dolby Atmos. Και μαζί ένα βιβλίο με ιστορίες και φωτογραφίες. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν και 23 ανέκδοτες, δοκιμαστικές ηχογραφήσεις αγαπημένων τραγουδιών. Ανάμεσά τους τα «Come together», «Oh darling», «Octopus’s garden», «Because», «Something».
Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 26 Σεπτεμβρίου 1969 και έλαβε το όνομα του δρόμου όπου ηχογραφήθηκε. Η υποδοχή του από τους κριτικούς δεν υπήρξε ιδιαίτερα θερμή, αλλά αμέσως έγινε εμπορική επιτυχία. Παρέμεινε στην πρώτη θέση της λίστας των δημοφιλέστερων δίσκων στη Βρετανία επί 17 εβδομάδες. Αντίστοιχα και στην πρώτη θέση της λίστας των ΗΠΑ επί 11 εβδομάδες. Ο δίσκος πούλησε 4 εκατ. αντίτυπα μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες.
Aν και το «Let It Be» είναι το τελευταίο τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε το συγκρότημα, το Abbey Road θεωρείται το τελευταίο άλμπουμ των Σκαθαριών επειδή ηχογραφήθηκε αργότερα.
Κάθε κομμάτι μια ιστορία
Κάθε τραγούδι του δίσκου συνοδεύεται από μία ιστορία. Το «Here comes the sun», για παράδειγμα, έγραψε ο Τζορτζ Χάρισον μια ανοιξιάτικη ημέρα έκανε έναν περίπατο στο εξοχικό του γείτονα και φίλου του Έρικ Κλάπτον.
Ο Ρίνγκο Σταρ έγραψε το «Octopus’s garden» (Ο κήπος του χταποδιού) στη διάρκεια διακοπών στη Μεσόγειο με το γιοτ του Πίτερ Σέλερς. Όταν ο καπετάνιος τού είπε ότι τα χταπόδια μαζεύουν πετραδάκια και φτιάχνουν κήπους μπροστά στο θαλάμι τους.
Ο Τζον Λένον συνέθεσε το «Because», όταν η Γιόκο Ονο έπαιξε ανάποδα τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Μπετόβεν.
Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ έγραψε το «She came in through the bathroom window» όταν ένα από τα κορίτσια που πολιορκούσαν τα γραφεία της Apple κατόρθωσε να τρυπώσει στο κτίριο από το παράθυρο του μπάνιου.
Το «Her Majesty» εμφανίζεται ως κρυμμένο κομμάτι, που δεν αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του αυθεντικού δίσκου. Αναγράφεται όμως στην έκδοση του άλμπουμ σε CD.
Η κυκλοφορία περιλαμβάνει τη νέα μίξη και των 17 τραγουδιών του άλμπουμ από τον Ζιλ Μάρτιν, γιο του παραγωγού σερ Τζορτζ Μάρτιν, γνωστού και ως «πατέρα» των Μπιτλς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις