Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : «Περικυκλώνει» με γεωτρήσεις όλη την Κύπρο

Τουρκία : «Περικυκλώνει» με γεωτρήσεις όλη την Κύπρο

Μετά το κρεσέντο προκλητικών κινήσεων που μας απασχόλησαν έντονα το Σάββατο, το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου έρχεται να μας επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να τραβήξει το σκοινί στα άκρα, παρουσιάζοντας την εκστρατεία προπαγάνδας που έχει στήσει στην Αν. Μεσόγειο

Ούτε μια εβδομάδα δεν έχει περάσει από τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοπγάν και πλέον φαίνεται καθαρά πως η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, αλλά «πατάει γκάζι» συνεχίζοντας την πολυεπίπεδη προκλητικότητά της, πιέζοντας τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο.

Μετά το κρεσέντο προκλητικών κινήσεων που μας απασχόλησαν έντονα το Σάββατο, το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω και να δείξει ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να τραβήξει το σκοινί στα άκρα, παρουσιάζοντας την εκστρατεία προπαγάνδας που έχει στήσει στην Αν. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία προχωράει σε ασφυκτική «περικύκλωση» της Κύπρου, όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις παράνομες ενεργειακές δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιχειρεί, λοιπόν, με διάφορους τρόπους να εξασφαλίσει στήριξη από τρίτους, ή έστω να περιορίσει τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να υπάρξουν.

Η μεθοδολογία, όπως συναφώς προκύπτει και από τις ενέργειές της, συνίσταται στην αμφισβήτηση και καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στο κυπριακό

Την τελευταία περίοδο η Άγκυρα έχει εντείνει σε διπλωματικό επίπεδο την εκστρατεία διεθνούς ενημέρωσης και είναι άκρως ενδιαφέρουσα η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ενώπιον τρίτων.

Την εκστρατεία έχει αναλάβει ο Τούρκος πρέσβης Çagatay Erciyes, (Director General for Bilateral Political & Maritime-Aviation-Border Affairs, MFA), ο οποίος ενημερώνει ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Το περιεχόμενο της επιχειρηματολογίας, την οποία παρουσιάζει η εφημερίδα, αναδεικνύει και τις προθέσεις τους στο Κυπριακό.

Η Τουρκία θέτει στις διεθνείς επαφές της –στην παρουσίαση θέσεων στην προκειμένη περίπτωση– τη λογική «όλα στο τραπέζι» για το Κυπριακό, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να ανατρέψει με… επιχειρήματα το διεθνές δίκαιο για να δικαιολογήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην παρουσίαση, ημερομηνίας 17 Σεπτεμβρίου 2019, γίνεται αρχικά μια ιστορική αναδρομή, επιχειρείται να διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά είναι παράνομες, παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία επειδή έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με γειτονικά κράτη για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) πριν τη λύση του Κυπριακού.

Είναι πρόδηλο πως η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στη δική της υφαλοκρηπίδα (δυτικά της Κύπρου που είναι το γεωτρύπανο «Πορθητής»), ενώ δεν θα είχε πρόβλημα εάν οι δραστηριότητες από την Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος παγώσουν με δική τους απόφαση.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όταν αναφέρεται σε δράσεις που παραπέμπονται, κατά τη δική τους προσέγγιση, μετά την επίτευξη συμφωνίας, τοποθετεί τρεις εναλλακτικές επιλογές: Ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή δύο κράτη.

Στην παρουσίαση των τουρκικών θέσεων σημειώνονται και τα εξής:

  • Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με όλες τις γειτονικές χώρες εκτός από τους Ελληνοκύπριους.
  • Η οριοθέτηση στα δυτικά του νησιού θα πρέπει να γίνει μετά την συνολική λύση του κυπριακού ζητήματος (εδώ θέτει τρεις επιλογές: ομοσπονδιακή, συνομοσπονδιακή ή δύο κράτη).
  • Τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ως συνιδιοκτήτων, θα πρέπει να τύχουν εγγύησης από ΤΩΡΑ.
  • Η τουρκοκυπριακή πρόταση συνεργασίας της 13ης Ιουλίου 2019 είναι στο τραπέζι και είναι καλή βάση για λύση.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην τουρκοκυπριακή πρόταση, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνονται τα εξής:

Βασικές αρχές:

  • Α) Εγγενή και ισότιμα δικαιώματα στους πόρους ολόκληρου του νησιού ως συνδιοκτήτες του (σ.σ. με όποια μορφή λύσης ή μη λύσης έχουν δικαιώματα).
  • Β) Ταυτόχρονη κατανομή των οικονομικών ωφελημάτων.
  • Γ) Κοινή λήψη αποφάσεων.
  • Δ) Η λύση δεν θα επηρεάσει τις νομικές και πολιτικές θέσεις.
  • Ε) Δεν υπάρχουν άδειες εκμετάλλευσης και δραστηριότητες σε περιοχές όπου υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση.

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αναφέρεται στη σύσταση κοινής επιτροπής υπό την αιγίδα και διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών και με την ΕΕ ως παρατηρητή.

Σημειώνει περαιτέρω πως τα συμβατικά δικαιώματα των εταιρειών πετρελαίου θα προστατεύονται, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την κατανομή των εσόδων σε όλες τις άδειες χρήσης και θα χρειάζεται εφεξής κοινή απόφαση για όλες τις μελλοντικές δραστηριότητες. Επίσης να συσταθεί κοινή εταιρεία υδρογονανθράκων.

Αναφέρεται, επίσης, πως η τουρκική εταιρεία πετρελαίων θα συνεχίσει και θα αυξήσει τις δραστηριότητες της σε ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές αδειοδοτημένες περιοχές, εκτός κι εάν συμφωνηθεί διαφορετικά (δηλαδή, να συμφωνηθεί πάγωμα των ερευνών/γεωτρήσεων από τις δυο πλευρές στην Κύπρο).

Στη συνέχεια αναφέρεται επί τούτου η τουρκική θέση: Η εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει τις έρευνες και τις δραστηριότητες γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα της. Θα συνεχίσει τις δραστηριότητες σε περιοχές όπου της έχει παραχωρηθεί άδεια εκμετάλλευσης από το ψευδοκράτος.

Ο τουρκικός σχεδιασμός δεν θα αλλάξει, θα συνεχιστεί

Η μεγάλη εικόνα είναι πως οι γεωτρήσεις σε διάφορες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα συνεχιστούν, είτε αυτές θεωρούνται τουρκικές ή του ψευδοκράτους.

Είναι, επίσης, σαφές πως οι δραστηριότητες θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως της πορείας του Κυπριακού κι αυτό αφορά και έσοδα, αποφάσεις, συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Τουρκικός ισχυρσμός επί χάρτου για αδειοδοτημένες περιοχές Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος. Αυτό παρουσιάζουν σε ξένους οι Τούρκοι αξιωματούχοι / Πηγή: «Φιλελεύθερος» Κύπρου

Οι δραστηριότητες των τουρκικών γεωτρύπανων

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε και την παράνομη δραστηριότητα των δύο γεωτρύπανων προβάλλοντας ισχυρισμούς και υποστηρίζοντας πως όλα είναι νόμιμα.

Σε βαθμό, μάλιστα, που παρουσιάζει το ψευδοκράτος να παραχωρεί άδεια για γεώτρηση στην Τουρκία.

Για τον Πορθητή:

  • Ξεκίνησε τις εργασίες γεώτρησης στις 3 Μαΐου 2019. Η περιοχή γεώτρησης (Finike-1) βρίσκεται:
  • 75 χιλιόμετρα (42 ναυτικά μίλια) από τη δυτική ακτή της Κύπρου
  • Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ
  • Εντός των περιοχών άδειας που χορήγησε στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων,  η τουρκική κυβέρνηση, η οποία δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα την περίοδο 2009-2012.

Για το Γιαβούζ:

  •  Άρχισε τις εργασίες γεώτρησης του στην περιοχή της Καρπασίας στις 7 Ιουλίου 2019.
  • 20 χιλιόμετρα (11 ν.μ.) στα νότια της Καρπασίας.
  • Εντός των «χωρικών υδάτων» της «ΤΔΒΚ».
  • Εντός των περιοχών άδειας που χορηγήθηκαν στην ΤΡΑΟ από την «TΔΒΚ» το 2011.

Η Άγκυρα υποστηρίζει, παραπέμποντας σε Κύπρο και Καστελόριζο, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Παρουσιάζονται παραδείγματα της νομολογίας και της πρακτικής του κράτους, όπου τα νησιά έχουν λάβει μειωμένη επίδραση ή και καθόλου. «Πρόκειται για θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου», υποστηρίζει. Στη συνέχεια, προβάλλλονται με χάρτες διαφορετικές περιπτώσεις –διεθνείς, διμερείς συμφωνίες– που δεν ταυτίζονται, δεν έχουν σχέση με την Κύπρο.

Η κατοχική Τουρκία θέτει, επίσης, μια σειρά από ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία απαντά η ίδια:

«Η αλληλεγγύη της ΕΕ για την υποστήριξη εθνικών διεκδικήσεων. Έχει η ΕΕ αρμοδιότητα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων; ΟΧΙ

Μπορεί η ΕΕ να χαρακτηρίσει τις παράκτιες δραστηριότητες της Τουρκίας παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο; ΟΧΙ

Ποια είναι η θέση της Ε.Ε. έναντι των αλληλεπικαλυπτόμενων αξιώσεων σχετικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία μεταξύ των μελών της; Ουδέτερη».

Σύμφωνα με την τουρκική θέση, οι θαλάσσιες αξιώσεις των μελών της Ε.Ε., που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα των τρίτων χωρών, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Αυτή είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ηχηρή απάντηση Γεραπετρίτη

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχωρητικότητα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αρχής της εθνικής μας πολιτικής τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο» τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων.

«Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διμερείς σχέσεις στα ελληνοτουρκικά ώστε να αποκτήσει διπλωματικά ερείσματα στην Ευρώπη για τα αιτήματα που έχει αυτή τη στιγμή» σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα διαμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συζήτηση για την απάμβλυνση της έντασης. «Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις μέσα σε μια ρητορική μίσους και εχθροπάθειας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, η πολιτική της Τουρκίας που εγκαταλείπει το διάλογο και τον ορθό λόγο είναι μια πολιτική που δεν πρόκειται να περάσει. «Από τη διμερή συνάντηση με τον κ. Ερντογάν περιμένουμε πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής χωρίς αυτά δε μπορεί να υπάρξει οικοδόμηση εμπιστοσύνης» ξεκαθάρισε.

Μήνυμα Παυλόπουλου

Την ίδια στιγμή, αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον εορτασμό της Άλωσης της Τριπολιτσάς.

«Οι Έλληνες, αν χρειασθεί θα επιβάλλουμε τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έχοντας και την στήριξη των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων.

«Εποικοδομητική διάθεση»

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να παραμείνει πλέον άλυτο, σημειώνοντας ότι προσέρχεται στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ με εποικοδομητική διάθεση.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στο «πρακτορείο ειδήσεων» ΤΑΚ και στον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Μπαϊράκ, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι προσέρχεται στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με εποικοδομητική διάθεση για να τερματιστούν οι εντάσεις που προκάλεσε το ζήτημα των υδρογονανθράκων.

Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για την ειρήνη και τη σταθερότητα, και όχι για την ένταση. Είπε επίσης ότι έχει μια θετική προσέγγιση ως προς μια τριμερή και μια ανεπίσημη πενταμερή αν είναι καλά προετοιμασμένες.

Must in

Πρωταθλητής των καθυστερήσεων

Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει 11 βαθμούς μετά το 80’

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο