ΣΥΡΙΖΑ : Με καταθέσεις στο εξωτερικό τα στελέχη της αριστερής κυβέρνησης
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλαν όσους έχουν τα λεφτά και τις off shore στο εξωτερικό, όμως, κορυφαία στελέχη του κόμματος είχαν γεμάτους λογαριασμούς
Είναι οι πρώτοι μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με τα γνωστά σε όλους γεγονότα τα οποία οι… ενήλικοι στο δωμάτιο μας κληροδότησαν.
Εκείνη την περίοδο, με την οικονομία υπό διάλυση και τα capital controls να είναι θηλιά στο λαιμό μιας χρεοκοπημένης –δυτικής- χώρας, 15 βουλευτές της ΝΔ κάνουν ερώτηση στη Βουλή.
Δεν θα είχε καμιά σημασία, μιας και ερωτήσεις γίνονται κατά δεκάδες από την αντιπολίτευση. Σημασία έχει το περιεχόμενό της καθώς οι βουλευτές ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και όλων των βουλευτών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών Οργανισμών του δημοσίου.
Ζητούν να μάθουν εάν «υπάρχουν υπουργοί της κυβέρνησής ή/και βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οι οποίοι έχουν μεταφέρει χρηματικά ποσά από τραπεζικές τους καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού».
Οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρονται στο δημοψήφισμα και στην ξαφνική απόφαση να γίνει παρά τις έως τότε διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου και ρωτούν αν αυτό μπορεί να σχετίζεται με μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.
Προφανώς και από την απάντηση δεν προέκυψε τίποτε και προφανώς κανείς δεν αμφισβητεί την ηθική ακεραιότητα των μελών της τότε κυβέρνησης.
Όμως, είναι εύλογο να έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το θέμα με αφορμή τα «παχυλά» πόθεν έσχες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και μια δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη και μια δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί για μεταφορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα από εγχώρια.
Τι έλεγε τότε στην Ιθάκη
Όμως, επειδή η ηθική της Αριστεράς στην Ελλάδα, όπως αυτή εκφράστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον σύμμαχο Πάνο Καμμένο, δεν αμφισβητείται είναι καλό να θυμηθούμε και τα όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό.
Διότι μπορεί ο ίδιος να έχει άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς ή εν πάση περιπτώσει να ζει με το εισόδημά του ως πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής, όμως, θα πρέπει να θυμόμαστε και τις επιθέσεις που έκανε για εκείνους που είχαν «γεμάτα πορτοφόλια» στο εξωτερικό, κι όχι μόνο.
Μια από αυτές τις φορές ήταν στο περίφημο πλέον διάγγελμά του με φόντο την Ιθάκη, τότε που μας… έβγαλε από τα μνημόνια.
Ηταν μόλις λίγες ημέρες αφ’ ότου είχε τελειώσει τις διακοπές του πάνω στο σκάφος της Κατερίνας Παναγοπούλου, φίλης του και άμισθης συμβούλου του.
Ο τότε πρωθυπουργός, λοιπόν, λέει μεταξύ άλλων πομπωδών εκφράσεων για τη διαπλοκή, το παλιό πολιτικό σύστημα, τους διεφθαρμένους πλούσιους και το άπληστο κεφάλαιο:
«Τώρα που φτάσαμε στον προορισμό μας, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι νέες μάχες είναι μπροστά μας οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται απέναντι». Με τον όρο μνηστήρες περιέγραψε «όσους έφτιαξαν την Ελλάδα της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων, όσους θέλουν να παρασιτούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος έχοντας offshore και καταθέσεις στο εξωτερικό, που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω νόμου και τρέμουν στην ιδέα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης».
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «δε θα αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους».
Οι σύγχρονοι μνηστήρες λοιπόν που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και off shore, φαίνεται ότι κέρδισαν στον… τίμιο αγώνα που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνο που τέτοιους μνηστήρες με γεμάτους λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες, υπάρχουν και στο κόμμα του. Αποκαλύφθηκαν από τα πόθεν έσχες των προηγούμενων ετών, ότι δηλαδή υπάρχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πλούσιοι.
Που έβλεπαν την κρίση στην Ελλάδα από τα… ρετιρέ κι όχι από τα υπόγεια. Και που επιβεβαιώνουν όσους χαρακτηρίζουν το κόμμα που κυβέρνησε επί τέσσερα και πλέον χρόνια ως την «Αριστερά του χαβιαριού».
Διότι η γυναίκα του Καίσαρα οφείλει και να είναι τίμια αλλά και πρέπει να το δείχνει.
Με τη δουλειά τους
Κανείς βεβαίως δεν αμφισβήτησε την τιμιότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τα εκατομμύρια, τα ομόλογα, τις μετοχές και τα σπίτια. Από τη σκληρή δουλειά τους τα έβγαλαν και αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό. Ο Γιάνης Βαρουφάκης γιατί δηλαδή πρέπει να λοιδωρείται; Επειδή κάνει διαλέξεις επί πληρωμή ή επειδή το βιβλίο του πήγε εξαιρετικά κι έβγαλε πολλά λεφτά;
Ο Σταθάκης, ο Τσακαλώτος, η Φωτίου κ.λπ. έχουν μεγάλη περιουσία και μπράβο τους. Τα δούλεψαν αυτά τα χρήματα, τουλάχιστον έτσι δείχνουν.
Αυτό που πρέπει κάποιος, όμως, να στηλιτεύσει είναι η βαθιά υποκρισία μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Που από τη μια καταγγέλλει το κεφάλαιο, τη διαπλοκή, τους επιχειρηματίες, τις καταθέσεις στο εξωτερικό.
Κι από την άλλη διαθέτει ορισμένα από τα πιο πλούσια μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Με τη δουλειά τους και τον ιδρώτα τους πλούσιοι, κανείς δεν αμφιβάλλει, μήπως όμως κρύβεται μια βαθιά υποκρισία και κυρίως ένα μίσος για όλους τους άλλους;
Από τη μια η ηθική Αριστερά του χαβιαριού κι από την άλλη τα «λαμόγια» που είναι σίγουρο ότι έχουν λογαριασμούς επειδή είναι διεφθαρμένοι.
Προτού ο κ. Τσίπρας καταγγείλει όσους έχουν καταθέσεις σε ξένες χώρες, μήπως θα έπρεπε να κοιτάζει και γύρω του; Και όταν ζητούσε από τους άλλους να φέρουν πίσω τα λεφτά τους, μήπως θα έπρεπε να το έχουν κάνει πρώτα τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου;
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ή εκατομμυριούχος του ΣΥΡΙΖΑ π.χ. μπορεί να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσια της ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες αλλά τι θα γίνει με τα εισοδήματά του;
Και επίδομα στέγης
Αλήθεια, ξεχάσαμε το υπουργικό δίδυμο Ράνια Αντωνοπούλου – Δημήτρη Παπαδημητρίου που την τριετία 2015-2017 έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό που φτάνουν τα 425 χιλιάδες δολάρια;
Είναι οι ίδιοι που έπαιρναν επίδομα στέγασης ενώ ο κ. Παπαδημητρίου ήταν ο «θεωρητικός» του παράλληλου νομίσματος ή Geuro.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης από την άλλη, μπορεί να μην είναι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν, όμως, το 2015 όπου είχε 18.000 δολάρια στην Bank of America.
Από την εργασία του βεβαίως ως καθηγητής αλλά το 2016 ανοίγει παρτίδες και με ελβετική τράπεζα βάζοντας 45.000 ευρώ και άλλα 204 χιλιάδες δολάρια.
Το 2017, ο λογαριασμός με τα ευρώ έχει πέσει στα 16.000, ενώ των δολαρίων έχει αυξηθεί στα 211.000.
Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 δήλωσε για το 2016 εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ύψους 117.241 ευρώ. Άλλα 212.956 ευρώ προέρχονται από μερίσματα, τόκους και άλλα δικαιώματα. Το συνολικό του εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ανέρχεται μόλις στα 16.272 ευρώ. Η σύζυγος του την ίδια χρονιά δήλωσε μόνο 840 ευρώ. Το επόμενο έτος o Βαρουφάκης εμφανίζει συνολικά εισοδήματα περίπου 457 χιλιάδες ευρώ και 840 η σύζυγός του. Συγκεκριμένα δηλώνονται 316.047 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα, 32.425 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες (σ.σ. βουλευτική αποζημίωση) και 109.564 ευρώ από μερίσματα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε καταθέσεις της (Βρετανίδας) συζύγου του στη Μεγάλη Βρετανία, περί τις 28.000 λίρες για το 2015 και 2016, οι οποίες εντός του 2017 μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας. Ο πρώην υπουργός έχει επενδύσει και σε ξένες εταιρείες κατά καιρούς.
Παντού λεφτά
Σύμφωνα με την ανάλυση του protagon, το 2015 ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης διατηρούσε λογαριασμούς στη Μεγάλη Βρετανία με περισσότερα από 50.000 ευρώ και περίπου 600 στερλίνες από εισοδήματα προηγούμενων ετών καθώς είχε ακαδημαϊκή δραστηριότητα στο εξωτερικό – ανάμεσα στα πανεπιστήμια που είχε διδάξει Οικονομικά ήταν και αυτό του Έσεξ. Τον επόμενο χρόνο ο λογαριασμός με τα 50.000 ευρώ δεν εντοπίζεται στο πόθεν έσχες του – υπάρχει ένας με 5.000 βρετανικές λίρες και πάλι από εισοδήματα προηγούμενων ετών. Το 2017, εμφανίζεται και πάλι ο ίδιος λογαριασμός με τη σημείωση ότι έχει γίνει υπερανάληψη και ότι εμφανίζει αρνητικό ποσό άνω των 900 λιρών. Στα πόθεν έσχες του κ. Χουλιαράκη δηλώνεται ότι η σύζυγός του, πέρα από την Μεγάλη Βρετανία, διατηρούσε λογαριασμούς και στην Ισπανία.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κωνσταντίνος Φωτάκης έχει στο εξωτερικό λογαριασμούς με 15.000 λίρες το 2015, 2.000 το 2016 και 3.000 το 2017.
Η πρώην υπουργός, Θεανώ Φωτίου έχει έναν λογαριασμό με 58.000 λίρες το 2015 από εισοδήματα προγούμενων ετών και, έναν άλλον, 30.000 λίρες την ίδια χρονιά από εισοδήματα τρέχοντος έτους. Τον επόμενο χρόνο προστίθενται άλλες 11.000 λίρες στον δεύτερο λογαριασμό, ενώ ο πρώτος παραμένει με το ίδιο σχεδόν ποσό. Και το 2017 προστίθενται στον δεύτερο λογαριασμό άλλες 4.000 λίρες. Στο σύνολο, εντός της περιόδου των capital controls, από το 2015 έως και το 2017, οι λογαριασμοί της κυρίας Φωτίου στο εξωτερικό από εισοδήματα τρεχόντων ετών αυξήθηκαν κατά 15.000 λίρες.
Ο βουλευτής και καθηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας το 2015 είχε τρεις τραπεζικούς λογαριασμοούς με περίπου 70.000 λίρες από εισοδήματα προηγούμενων ετών αλλά και του τρέχοντος έτους. Τον επόμενο χρόνο οι καταθέσεις του αυξάνονται κατά 7.000 λίρες και το 2017 μπαίνουν επιπλέον 30.000 λίρες. Επίσης, ο κ. Δουζίνας διατηρούσε καταθέσεις και στην Αυστραλία: το 2015 ανέρχονταν σε 4.000 δολάρια Αυστραλίας, το 2016 σε 38.000 και το 207 σε 49.000 – όλα όπως αναφέρεται στο πόθεν έσχες του από «εισοδήματα τρέχοντος έτους», ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και λόγο της εκλογής του στην Ευρωβουλή είχε λογαριασμό στο Βέλγιο το 2015 με καταθέσεις ύψους περίπου 19.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 13.600 προέρχονται από εισοδήματα του τρέχοντος έτους.
Ττο 2016 οι καταθέσεις μειώνονται στα 16.500 ευρώ και το 2017 στα 5.000 ευρώ.
Επίσης, ο Δημήτρης Μάρδας με τη γυναίκα του έχουν καταθέσεις 50.000 ευρώ το 2015 (από εισοδήματα προηγούμενων ετών).
Το 2016 οι καταθέσεις στο λογαριασμό μειώνονται στα 43.000 ευρώ και το 2017 στα 35.000 ευρώ.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δηλώνει ότι η σύζυγός του έχει τρεις λογαριασμούς σε τράπεζα του Μονάχου, όπου το 2015 εντοπίζονται 261.000 ευρώ, όλα από «εισοδήματα προηγούμενων ετών». Σε αυτά τη συγκεκριμένη χρονιά ως δικαιούχοι εμφανίζονται η σύζυγος και «τρίτοι». Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται οι καταθέσεις και το 2016, ενώ ως δικαιούχοι και πάλι εμφανίζονται η σύζυγος και «τρίτοι».
Τραπεζικούς λογαριασμούς με μικροποσά στο εξωτερικό δήλωσε και η πρώην υπουργός Τουρισμού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, αλλά με «διακοπές»: ένας λογαριασμός σε τράπεζα των ΗΠΑ που φιλοξενούσε 400 δολάρια δηλώνεται για το 2015, την επόμενη χρονιά δεν εμφανίζεται κανένας λογαριασμός στο εξωτερικό, και για το 2017 δηλώνεται πάλι ένας λογαριασμός σε διαφορετική αμερικανική τράπεζα με 100 δολάρια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις