Μόρια : Στο απροχώρητο η κατάσταση – Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση
Ρεκόρ αφίξεων σημειώθηκε την εβδομάδα που πέρασε στα νησιά του Αιγαίου, κυρίως στη Λέσβο - Εκτακτα μέτρα διαχείρισης του προσφυγικού ανήγγειλε η κυβέρνηση μετά τα γεγονότα στη Μόρια
Κατάσταση ασφυξίας φαίνεται να επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου καθώς με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα οι προσφυγικές ροές.
Η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οδήγησαν σε βίαια επεισόδια χτες στο κέντρο φιλοξενίας, με αποτέλεσμα τα πράγματα να βγουν εκτός ελέγχου.
Δεκαεφτά τραυματίες και μια νεκρή είναι ο τραγικός απολογισμός των όσων σημειώθηκαν χτες.
Ρεκόρ αφίξεων στο Αιγαίο
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, πάνω από 30.500 πρόσφυγες ζουν στα νησιά του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, κατά τη βδομάδα που πέρασε, δηλαδή το διάστημα 23 – 29 Σεπτεμβρίου, έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 3.164 πρόσφυγες, κυρίως στη Λέσβο, με τον μέσο όρο αφίξεων καθημερινά να αγγίζει τους 452.
Σημειώνεται, ότι την ίδια περίοδο, στα νησιά του Αιγαίου είχαν φτάσει πέρυσι 596 πρόσφυγες.
Οι περισσότεροι,το 39%, προέρχονται από το Αφγανιστάν, 15% από τη Συρία και 9% από το Κονγκό.
Το 22% είναι γυναίκες, το 38% άνδρες, μεταξύ 18 και 39 χρόνων και το 35% παιδιά εκ των οποίων 6 στα 10 είναι κάτω των 12 χρόνων.
Κατα προσέγγιση, το 20% των παιδιών αυτών είναι ασυνόδευτα και προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν.
Δείτε εδώ εδώ την εβδομαδιαία έκθεση.
Η κόλαση μέσα στο camp της Μόριας
Από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στον καταυλισμό σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 17 πρόσφυγες εκ των οποίων εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος.
Σημειώνεται, ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι στο νεκροτομείο του νοσοκομείου μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο μόνο το απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, ενώ δεν γίνεται αναφορά για τη σορό του παιδιού.
Η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στη Μόρια είχε ως αποτέλεσμα να καούν δύο άνθρωποι, μία μητέρα, η οποία κατέληξε, και ένα παιδί, ενώ στο άκουσμα των φρικτών θανάτων, εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να ξεσπούν σε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Τι προκάλεσε τη φωτιά
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ανακριτικού της Πυροσβεστικής, η φωτιά φαίνεται να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στα καλώδια οροφής ενός κοντέινερ.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία, δεν έχουν βρεθεί ίχνη εμπρησμού.
Ωστόσο ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς οι Αρχές αναμένουν ακόμα το πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα, που θα ερευνήσει υπό ποιες συνθήκες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.
Τα έξι μέτρα της κυβέρνησης για το «μεταναστευτικό»
Στην αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Μόριας παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου, προχωρά η κυβέρνηση στο απόηχο της χθεσινή τραγωδίας.
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία διήρκησε τέσσερις ώρες, συζητήθηκαν εκτενώς οι τελευταίες εξελίξεις στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου.
Διαβάστε επίσης: Αποσυμφόρηση της Μόριας και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου
Αναφορικά με το πρώτο, με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:
- Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
- Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
- Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
- Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
- Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
- Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Για Πειραιά αναχωρούν 200 από Μόρια
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ της Μόριας.
Συγκεκριμένα 200 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες αναχωρούν από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ενώ άλλοι 350 αναχώρησαν την περασμένη Παρασκευή και άλλοι 110 την περασμένη Τετάρτη.
Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε ετοιμάζεται η αναχώρηση επιπλέον 400 ατόμων την ερχόμενη Κυριακή.
Η σημερινή επιχείρηση ξεκίνησε από νωρίς σήμερα το μεσημέρι και παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό λόγω των χθεσινών γεγονότων.
Σταδιακά άρχισε η μετακίνηση προς το λιμάνι της Μυτιλήνης με λεωφορεία και φορτηγά του Ελληνικού Στρατού.
Στη συνέχεια οι 200 αιτούντες άσυλο θα επιβιβαστούν στο πλοίο «Νήσος Ρόδος» με το οποίο θα αναχωρήσουν για Πειραιά.
Από εκεί με τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα τοποθετηθούν σε δομές φιλοξενίας.
- ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown
- Αμαλιάδα: Τι λένε οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων του Παναγιωτάκη
- Αμαλιάδα: Η μητέρα του Παναγιωτάκη απαντά στα όσα είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Aμαλιάδα: «Επειδή ήταν μόνη της με τα παιδιά είναι δολοφόνος;» ρωτά η γιαγιά της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Η Αθήνα απαντά με χάρτες
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Eίχα καταθέσει από την πρώτη στιγμή πώς έγιναν τα πράγματα»