Λ. Μενδώνη στο One Channel: Πιθανός κίνδυνος για την Ακρόπολη από την κλιματική αλλαγή
Κληθείσα να σχολιάσει εάν η Ακρόπολη επηρεάζεται από την Κλιματική Αλλαγή, η κ. Μενδώνη δήλωσε πως «δεν κινδυνεύει άμεσα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα κινδυνεύσει μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθήσουμε συστηματικά και να προλάβουμε ενδεχόμενες επιπτώσεις»
Στην εκπομπή One Direct μίλησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.
Για τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύπτονται στις εργασίες του Μετρό της Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως «την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να προστατευτούν τα αρχαία και να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μετρό. Το ζήτημα είναι ότι εκτός από τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου, βρέθηκαν και αρχαία στο σταθμό της Αγίας Σοφίας. Τα ευρήματα στην Αγία Σοφία αποσπάστηκαν και θα επανατοποθετηθούν όταν γίνει ο σταθμός, ενώ στη στάση Βενιζέλου, τα αρχαία παραμένουν εκεί κατά τις εργασίες του σταθμού».
«Πρόκειται για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εξετάζουμε το ζήτημα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων και η επανατοποθέτησή τους δεν συνιστά μη προστασία. Την απόσπαση την προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό που ενδιαφέρει τους Θεσσαλονικείς είναι να αποκτήσει η πόλη επιτέλους μετρό».
Η Ακρόπολη και η κλιματική αλλαγή
Κληθείσα να σχολιάσει εάν η Ακρόπολη επηρεάζεται από την Κλιματική Αλλαγή, δήλωσε πως «δεν κινδυνεύει άμεσα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα κινδυνεύσει μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθήσουμε συστηματικά και να προλάβουμε ενδεχόμενες επιπτώσεις».
Επί τούτου, ανέφερε πως «βασική μας αποστολή στη Νέα Υόρκη ως υπουργείο Πολιτισμού ήταν να παρουσιάσουμε πριν τη σύνοδο των ηγετών, την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να εξετάσει τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά. Και όταν λέμε πολιτιστική κληρονομιά δεν εννοούμε μόνο την υλική πτυχή της αλλά και την άυλη. Παραδόσεις ή τρόπο ζωής ομάδων. Το αντικείμενό μας δεν ήταν μόνο η Ελλάδα».
Οι πολιτιστικοί χώροι
Ακόμα, η υπουργός Πολιτισμού τοποθετήθηκε για καίριας σημασίας πολιτιστικούς χώρους στην Αθήνα και το πλάνο της κυβέρνησης γι’ αυτούς. Για την Πινακοθήκη είπε πως «θα είχε τελειώσει εάν υπήρχε καλύτερος συντονισμός από την προηγούμενη. Ευελπιστούμε μέχρι τις 25 Μαρτίου 2021, στην επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, να είναι έτοιμη».
Σχετικά με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επεσήμανε πως «στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020, το μουσείο θα μπορεί να δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες».
Για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου, τόνισε πως «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχει βάλει πολύ υψηλά το θέμα. Κι εμείς το τρέχουμε. Είμαστε στο στάδιο της εκπόνησης της μελέτης σκοπιμότητας. Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδότησε την εκπόνηση των μελετών. Στη συνέχεια θα φτιάξουμε τον οδικό χάρτη για τις υπόλοιπες μελέτες. Το σχέδιο μας είναι η επέκταση εν υπογείω του Αρχαιολογικού Μουσείου, η σύνδεση του εν υπογείω με το κτίριο του Ακροπόλ και η συλλειτουργία του με Πολυτεχνείο. Η Αρχιτεκτονική σχολή θέλουμε να παραμείνει. Παράγει πολιτισμό. Και αυτό που θέλουμε είναι να αναπτυχθούν συνέργειες ανάμεσα στο Πολυτεχνείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείου».
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και στους υπόλοιπους πολιτιστικούς φορείς, υποστήριξε πως «βρήκαμε μια κατάσταση διάλυσης και χάους. Όλοι τσακώνονται με όλους. Έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία να βρούμε ανθρώπους να στελεχώσουν το ΔΣ. Αυτό που συμβαίνει είναι ο απόλυτος παραλογισμός. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αλλά σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς. Τα ΔΣ είναι σε πλήρη αντίθεση, πολλές φορές και σε εμπόλεμη κατά στάση με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές. Έτσι δεν διοικείται κανένας οργανισμός. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πολιτιστικός» είπε και πρόσθεσε πως «θα αλλάξουν κάποια ΔΣ αλλά όχι όλα».
Σχετικά με την Αμφίπολη, επεσήμανε πως «το μνημείο θα είναι επισκέψιμο για ειδικό κοινό. Επιστήμονες ή μικρές ομάδες. Δεν θα μπορεί όμως ακόμα να είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό». Ακόμα, η υπουργός ανέφερε ότι την προσεχή εβδομάδα θα έρθει προς ψήφιση στο Ελληνικό κοινοβούλιο ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ-Ελλάδας που αφορά την παράνομη διακίνηση και εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών στις ΗΠΑ.
Πηγή: onetv.gr
- Ρωσία: Παρακάμπτει τις κυρώσεις με…. Bitcoin
- Αναζητείται (;) αντίπαλος πόλος
- Ευρώπη: Ποιες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν απαγορεύσει τα Χριστούγεννα στο παρελθόν
- Δούκας: Γεύματα αγάπης από τον Δήμο Αθηναίων – «Να βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας»
- Κατοικία: Έξαρση αμερικανικού ενδιαφέροντος για την αγορά εξοχικών στην Ελλάδα μετά τη νίκη Τραμπ
- Συρία: Οι νέες αρχές λένε ότι έκαψαν ένα εκατομμύριο χάπια captagon