Κυπριακό : Blame game και παιχνίδια των Τούρκων στην περιοχή
Η Άγκυρα επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και το θέμα των υδρογονανθράκων, θέλοντας να εξασφαλίσει ρυθμιστικό ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου, μετατρέποντας όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του νησιού σε σενάρια που θα λειτουργήσουν υπέρ της.
Παραμένει ο γρίφος για το ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τον κύκλο επαφών του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Μία άτυπη πενταμερής μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στο σπάσιμο του αδιεξόδου, όπως και μία άτυπη τριμερής, ωστόσο το ερώτημα είναι πώς τελικά θα καταστεί δυνατό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και τι θα αφορούν.
Η Τουρκία δείχνει να επιδιώκει την αλλαγή της μορφής λύσης, με τον κατοχικό «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ και τον κατοχικό «ΥΠΕΞ», Κουντρέτ Οζερσάι να δηλώνουν ότι η λύση της ομοσπονδίας δεν είναι εφικτή και τάσσονται υπέρ άλλων μοντέλων, ακόμα και της σκληρής διχοτόμησης, επικαλούμενοι αποτυχίες του παρελθόντος. Οι ίδιοι φτάνουν ακόμα και να καταγγέλλουν το Μουσταφά Ακιντζί, ως εμμονικό με την ομοσπονδία και για υπονόμευση των συμφερόντων των τουρκοκυπρίων, επιχειρώντας επί της ουσίας να δυναμιτίσουν την οποία προσπάθεια στην γέννηση της. Εξελίξεις οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση και την ισχύ του τουρκοκύπριου ηγέτη, κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο.
Αντίστοιχα ήταν τα μηνύματα που επιχείρησε να στείλει από τη Νέα Υόρκη, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο καθώς και για απροθυμία να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού.
Η Άγκυρα επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και το θέμα των υδρογονανθράκων, θέλοντας να εξασφαλίσει ρυθμιστικό ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου, μετατρέποντας όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του νησιού σε σενάρια που θα λειτουργήσουν υπέρ της.
Αυτός που θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις είναι ο γγ του ΟΗΕ, καθώς αναμένεται να ξεκαθαριστεί εάν θα ανακοινώσει τριμερή ή πενταμερή, πότε και τελικά τι πλαίσιο διαπραγμάτευσης θα έχει σαν αποτέλεσμα η όποια συνάντηση πραγματοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, υπό την απειλή κανονιοφόρων, ζητώντας την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων που διενεργούν παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή ο Μουσταφά Ακιντζί κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για ασαφείς θέσεις και δημιουργία θολού τοπίου.
Παρά το blame game, που σε κάποιες περιπτώσεις δικαιολογημένα, σε κάποιες άλλες όχι, των δύο ηγετών, τόσο ο Αναστασιάδης, όσο και ο Ακιντζί δηλώνουν πρόθυμοι για διαπραγματεύσεις και αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη για ενδεχόμενο ναυάγιο…
Δεύτερος γύρος
Να σημειωθεί ωστόσο ότι η Τουρκία από την πλευρά της έχει ήδη ανακοινώσει δεύτερο γύρο γεωτρήσεων για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που πριν λίγες μέρες αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιεί τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία ως μέσο πίεσης για την άσκηση πολιτικής και στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να υποχωρεί.
Στα όπλα που επιχειρεί να αξιοποιήσει η Τουρκία προκειμένου να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα των υδρογονανθράκων είναι και το ζήτημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση της τις επόμενες μέρες να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Βαρώσι, διεκδικώντας επαναβεβαίωση των υφιστάμενων ψηφισμάτων, με στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα, στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των διπλωματικών μέσων.
Παράλληλα Ελλάδα και Κύπρος τον Οκτώβριο θα θέσουν θέμα Τουρκίας και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνοντας ότι η κατάσταση όσον αφορά τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας δεν εκτονώνεται αντίθετα κλιμακώνεται.
Αποχρώσεις – ενδείξεις για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τη στήριξη Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να φανούν και στην επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας και τι θα διαφανεί από τις επαφές που θα έχει το Σάββατο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητοστάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σε κάθε περίπτωση για όσους επιμένουν να κρατούν μεγάλο καλάθι, υπενθυμίζονται οι δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, τη Δευτέρα, στην ΕΕΝΕ, ο οποίος αναγνώρισε τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στη σφαίρα επιρροής της Δύσης.
- Βόρεια Κορέα: Καταδικάζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τις νέες επιλογές αξιωματούχων για τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία