Γενική πανεργατική απεργία : Με πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις
Με ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας που κήρυξαν αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Με συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κορυφώθηκαν χθες οι κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις με αυτή του ΠΑΜΕ να είναι και η πιο μαζική.
Το κέντρο της Αθήνας για αρκετές ώρες ήταν απροσπέλαστο για τους οδηγούς αφού σε κεντρικές λεωφόροι όπως Αμαλίας, Βασ. Σοφίας, Σταδίου και Πανεπιστημίου είχε διακοπεί η κυκλοφορία λόγω των συγκεντρώσεων.
Μεγάλη ήταν και η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό αφού οι συρμοί σε μετρό και ηλεκτρικό έμειναν ακινητοποιημένοι ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ κινήθηκαν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Οι συγκεντρώσεις και πορείες
ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησαν από κοινού συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Η συμμετοχή ήταν μικρότερη σε σχέση με την απεργία της προηγούμενη εβδομάδας.
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν τα πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου που συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στα Χαυτεία στην Ομόνοια και έκαναν πορεία μέχρι το Σύνταγμα.
Η πορεία του ΠΑΜΕ
Χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στις 10:30 στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Το παρών έδωσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ τόνισε ότι πρέπει «να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το «όπλο» μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία».
Στην πορεία συμμετείχε και ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση, αμέσως τώρα, να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που διαλύει παραπέρα τις συλλογικές συμβάσεις, που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρονών»
Επεισόδια για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας
Νωρίτερα το ΠΑΜΕ απέτρεψε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο. Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς όταν επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων έγινε χρήση χημικών.
Στη Θεσσαλονίκη
Πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν, μέλη του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας.
Οι διαδηλωτές κινήθηκαν στις οδούς Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Αριστοτέλους, Βενιζέλου και κατέληξαν στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Η πορεία των μελών του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου και μέσω των οδών Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Αριστοτέλους, Βενιζέλου κατέληξε στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης νωρίς το μεσημέρι.
Στο κτήριο του Διοικητηρίου κατέληξε και η πορεία των μελών της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστών, η οποία κινήθηκε από τις οδούς Εγνατία και Αντιγονιδών.
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε και η πορεία των μελών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Μητσοτάκης: Απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήρε θέση για την απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα αναφέροντας ότι μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια.
Συγκεκριμένα έγραψε τα εξής
«Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί. Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!».
Τσίπρας: Δυσανεξία στις απεργίες
Με μια ανάρτηση στο facebook απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην ανάρτηση του πρωθυπουργού.
«Ούτε ο Ορμπαν δεν θα το έγραφε καλύτερα» αναφέρει ο κ. Τσίπρας και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία».
Ολόκληρη η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:
«Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν.
Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα.
Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία.
Όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας.
Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί.
Όλοι σιωπή! Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός…»
Χαρίτσης: Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ
Νωρίτερα είχε απαντήσει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για αλαζονεία και αυταρχισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ».
Στη συνέχεια αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πλήττονται, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το αν εμπιστεύονται ή όχι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά ποια είναι η “κανονικότητα” του κ. Μητσοτάκη. Αυτή του ΔΝΤ”».
Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση για τη σημερινή απεργία και το σχόλιο του πρωθυπουργού:
«Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ. Ομως είναι δήλωση του κ. Μητσοτάκη, του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας που απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό.
»Την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών.
»Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη;
»Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πλήττονται, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το αν εμπιστεύονται ή όχι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά ποια είναι η «κανονικότητα» του κ. Μητσοτάκη. Αυτή του ΔΝΤ».
ΚΚΕ
Με αφορμή την ανάρτηση του πρωθυπουργού το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για επίθεση της κυβέρνησης στις συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα . Καλεί δε τον κ. Μητσοτάκη να αναζητήσει τους «επαγγελματίες του συνδικαλισμού» στο κόμμα του.
«Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα» αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του κόμματος.
«Όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης. Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος, σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του» καταλήγει.
ΚΙΝΑΛ
Δριμεία κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά εξαπέλυσε το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη για την απεργία.
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος κάνει λόγο για καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και απαξίωση αμοιβών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, τονίζοντας πως την πολιτική αυτή πληρώνουν οι πολλοί.
«Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί. Γιατί το νομοθέτημά του οδηγεί σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξιώνει τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού. Τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται…» συμπληρώνει.
- Βάρκιζα: Καρτέρι θανάτου είχαν στήσει στον 50χρονο τέσσερα άτομα – Τι είπε το θύμα στις αρχές
- Greek Household Deposits Up for Seventh Consecutive Year
- Ελλάδα: Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις καιρικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας
- Η ΑΕΚ του Αλμέιδα είναι… αλλεργική στα σερί
- ΣΥΡΙΖΑ: Ενίσχυση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και ένταξη στην ανώτατη εκπαίδευση
- ΠΑΣΟΚ: Πυκνές εξελίξεις από τη νέα χρονιά – Το μέτωπο στη Βουλή, η Προεδρία της Δημοκρατίας και τα οργανωτικά