Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Joker : Η μελωδία της δυστυχίας από το πανί στην πραγματικότητα

Joker : Η μελωδία της δυστυχίας από το πανί στην πραγματικότητα

Το διαφορετικό «άγγιγμα» του ταλαντούχου Χοακίν Φοίνιξ  στο πρόσωπο του εμβληματικού κακού, που ακροβατεί μεταξύ παράνοιας και απόλυτης ανθρωπιάς, ίσως απλά να έχει την απήχηση αυτή, γιατί μας θυμίζει κάτι πολύ οικείο μας...

H ταινία Joker προσεγγίζει τον -ίσως- πιο διάσημο villain χαρακτήρα της DC, με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα στη μεγάλη οθόνη. Με ελάχιστες κόμικ αναφορές, κι έναν «σαρωτικό» Χοακίν Φοίνιξ που φαίνεται – σύμφωνα με τις κριτικές – να εξασφαλίζει προβάδισμα στην κούρσα των φετινών βραβείων Όσκαρ, στην κατηγορία Α’ ανδρικού ρόλου.

Από την κυκλοφορία των πρώτων τρέιλερ της ταινίας, έγινε εύκολα αντιληπτό πως δεν πρόκειται για μία ακόμα, απλή και «εύπεπτη» ταινία, βασισμένη σε διάσημους ήρωες κόμικ, καθώς από τα πρώτα πλάνα που κυκλοφόρησαν, φαίνεται η διαφορετική σκηνοθετική προσέγγιση που υιοθέτησε ο Τοντ Φίλιπς για να διηγηθεί την ιστορία και τη θλιβερή διαδρομή ενός εργαζόμενου, που οδήγησε  στη «γέννηση» του  Joker, του σκοτεινού «βασιλιά» του εγκλήματος του Γκόθαμ Σίτι, με το τρομακτικό μακιγιάζ και το σατανικό γέλιο.

Ο θρίαμβος στο Φεστιβάλ Βενετίας

https://www.instagram.com/p/B18_5pYCll5/?utm_source=ig_web_copy_link

Η πρεμιέρα της ταινίας Joker στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενθουσίασε το κοινό, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι θεατές χειροκροτούσαν όρθιοι επί οκτώ λεπτά τους συντελεστές του φιλμ μετά την προβολή του.

Τόσο η ερμηνεία του εξαιρετικά ταλαντούχου Χοακίν Φοίνιξ, όσο και η μοναδική προσέγγιση του σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς σε αυτή τη σκοτεινή ταινία, που έχει ως θέμα το origin story του εμβληματικού «κακού» του Μπάτμαν, προκάλεσαν αίσθηση στην 76o Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην γραφική ιταλική πόλη, κατακτώντας τελικά και τον Χρυσό Λέοντα.

Μια δύσκολη ταινία

https://www.instagram.com/p/B2C-3DgCZax/?utm_source=ig_web_copy_link

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Χοακίν Φοίνιξ λίγο πριν την πρεμιέρα του Joker στις αμερικανικές αίθουσες, μιλώντας στο Vanity Fair σχολίασε τις κριτικές που έλαβε η ταινία από θύματα ένοπλης βίας και εκείνους που φοβούνται τον χαρακτήρα του Άρθουρ Φλεκ.

«Δεν φαντάστηκα ότι θα ήταν μια ήρεμη πλεύση. Είναι μία δύσκολη ταινία. Με κάποιον τρόπο, είναι καλό ότι οι άνθρωποι είχαν μία ισχυρή αντίδραση», δήλωσε ο νέος κινηματογραφικός Joker.

Όπως σημειώνει το «The Hollywood Reporter» το «ισχυρή αντίδραση» είναι ένας ελαφρύς χαρακτηρισμός, καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της ταινίας και διαμαρτύρονται για την προβολή της. Για το λόγο αυτό τα αστυνομικά τμήματα του Λος Άντζελες και της Νέας Υόρκης θα έχουν ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες που θα κάνει πρεμιέρα η ταινία.

Σε άλλη του συνέντευξη ο Φοίνιξ,  αποκάλυψε πως «άρχισε να τρελαίνεται» καθώς προετοιμάζονταν να παίξει τον ρόλο του διαβόητου κακού της Γκόθαμ Σίτι. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι έπρεπε να χάσει πολλά κιλά, πάνω από 23, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. «Το πρώτο πράγμα ήταν η απώλεια βάρους, με αυτό ξεκίνησα. Από ότι αποδείχθηκε αυτό επηρεάζει αρκετά την ψυχολογία σου και αρχίζεις να τρελαίνεσαι καθώς χάνεις τόσα κιλά τόσο γρήγορα», έχει δηλώσει ο διάσημος ηθοποιός.

Επίσης ο Φοίνιξ, έχει παραδεχτεί πως  η ερμηνεία του ως Joker δεν ήθελε να έχει ομοιότητες με αυτές των Τζακ Νίκολσον, Χιθ Λέτζερ και Τζάρεντ Λίτο και πως στόχευε σε κάτι λιγότερο αναγνωρίσιμο.

«Ήθελα την ελευθερία να δημιουργήσω κάτι που να ήταν μη αναγνωρίσιμο. Πρόκειται για έναν φανταστικό χαρακτήρα και δεν ήθελα κάποιο ψυχίατρο να μπορεί να αναγνωρίσει τι είδους άνθρωπος είναι. Προσεγγίσαμε και το τι φάρμακα θα μπορούσε να παίρνει και τι θέματα θα μπορούσε να είχε, αλλά πίστευα πως καλύτερα θα ήταν να τα αποφύγουμε όλα αυτά. Θέλαμε να είχαμε την ελευθερία να δημιουργήσουμε αυτό που θέλαμε. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, κάθε μέρα νιώθαμε πως ανακαλύπταμε νέες πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του, ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή» δήλωνε ο Φοίνιξ, λίγο μετά τον θρίαμβό του στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Ο Joker τρομοκρατεί τις ΗΠΑ

https://www.instagram.com/p/B2wzsv6CCqp/?utm_source=ig_web_copy_link

Μετά τις προειδοποιήσεις του αμερικανικού στρατού για την πιθανότητα νέου μακελειού – «την πιθανότητα μαζικών πυροβολισμών σε επερχόμενες προβολές της ταινίας Joker» – σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που είδε το φως της δημοσιότητας – μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες κινηματογράφων στις ΗΠΑ, η Landmark Theaters με 52 κινηματογραφικές αίθουσες σε 27 εμπορικά κέντρα, ανακοίνωσε λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της ταινίας, ότι θα απαγορεύει στους θεατές της ταινίας και θαυμαστές του διάσημου «κακού» του Μπάτμαν, να προσέρχονται στις αίθουσες ντυμένοι ως Joker.

Πριν την ανακοίνωση της συγκεκριμένης απόφασης, προηγήθηκε επιστολή των οικογενειών των θυμάτων του μακελειού που σημειώθηκε σε κινηματογράφο του Κολοράντο 2012, στη Warner Bros, μέσα από την οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους για τη νέα ταινία Joker.

Σύμφωνα με το Reuters, η Landmark Theaters σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «θέλουμε οι πελάτες μας να απολαύσουν την ταινία ως κινηματογραφικό επίτευγμα, αλλά δεν θα επιτρέπονται μάσκες, βαμμένα πρόσωπα ή κοστούμια μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες».

Ακροβατώντας μεταξύ παράνοιας και ανθρωπιάς

https://www.instagram.com/p/B2ZZ_Z6CG6B/?utm_source=ig_web_copy_link

Ο χαρακτήρας του Joker, τόσο στα κόμικ της DC, όσο και στις κινηματογραφικές μεταφορές του, παρουσιάζεται πάντα ως ένας τρελός, χωρίς ποτέ να του έχει αποδοθεί κάποια συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή. Συμπεριφέρεται ως ψυχοπαθής, χωρίς καμία ενσυναίσθηση ή συνείδηση, μην μπορώντας να ξεχωρίσει το καλό από το κακό.

Ο Joker δημιουργεί συνεχώς μια καινούρια προσωπικότητα, προσαρμόζεται ανάλογα το με το τι μπορεί να κερδίσει από αυτήν, δικαιολογώντας έτσι ότι συμπεριφέρεται άλλοτε ως παιχνιδιάρης κλόουν και άλλοτε ως  ψυχοπαθής δολοφόνος.

Ο Joker θεωρείται σήμερα, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και διάσημους χαρακτήρες της ποπ κουλτούρας και ένας από τους διασημότερους κακούς των κόμικ. Η παράνοια του μπορεί να κάνει κάποιον να χαθεί εύκολα, μέσα σε μια σκοτεινή άβυσσο από την οποία, δύσκολα μπορεί να ξεφύγει. Ωστόσο καταφέρνει να διατηρεί πάντα κάτι ανθρώπινο και εύθραυστο.

Και ίσως να είναι αυτό ακριβώς το παρανοϊκά ανεξήγητο μείγμα στοιχείων, που κάνουν τον Joker τόσο διαχρονικά ελκυστικό. Το διαφορετικό «άγγιγμα» του ταλαντούχου Χοακίν Φοίνιξ  στο πρόσωπο του εμβληματικού κακού, που ακροβατεί μεταξύ παράνοιας και απόλυτης ανθρωπιάς, ίσως απλά να έχει την απήχηση αυτή, γιατί μας θυμίζει κάτι πολύ οικείο μας. Σπασμένα κομμάτια ενός δικού μας καθρέφτη, με είδωλα που -ίσως- προσπερνάμε καθημερινά στο δρόμο μας.

Sports in

«Στον έβδομο ουρανό όλοι αδέρφια»: 20 χρόνια μετά το… Έβερεστ του ελληνικού ποδοσφαίρου (vid)

Σήμερα (4/7) συμπληρώνονται 20 χρόνια από την μέρα που η Ελλάδα κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, στο Euro του 2004.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024