Brexit : Έντονες αντιδράσεις στην πρόταση Τζόνσον για τα ιρλανδικά σύνορα
Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον προβλέπει την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, αλλά η βρετανική επαρχία να συνεχίσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην κυκλοφορία των αγαθών, με τη θέσπιση «ρυθμιστικής ζώνης» στην ιρλανδική νήσο
Πυρά πανταχόθεν δέχθηκε την Πέμπτη ο Μπόρις Τζόνσον για την πρόταση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την επίλυση των διαφωνιών στη συμφωνία για το Brexit.
Τι προβλέπει η πρόταση Τζόνσον
Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον προβλέπει την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, αλλά η βρετανική επαρχία να συνεχίσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην κυκλοφορία των αγαθών, με τη θέσπιση «ρυθμιστικής ζώνης» στην ιρλανδική νήσο.
Οι διευθετήσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας για να τεθούν σε ισχύ μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου. Η έγκριση αυτή πρέπει να ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια.
Η ρυθμιστική εναρμόνιση θα μπορούσε να παραταθεί επ΄αόριστον, εάν το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας το εγκρίνει. Σε αντίθετη περίπτωση το ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο ακυρώνεται.
Διαβάστε επίσης: Τζόνσον προς ΕΕ : Αυτό είναι το σχέδιό μου για το Brexit και… αν σας αρέσει
Εξοδος από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση
Η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Η επαρχία θα συνεχίσει να ανήκει στην ίδια με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο τελωνειακή ζώνη.
«Αυτό ήταν πάντα θεμελιώδους σημασίας για την κυβέρνηση αυτή, η αποχώρηση δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση στο τέλος της μεταβατικής περιόδου», γράφει ο Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Ο έλεγχος της εμπορικής μας πολιτικής είναι θεμελιώδους σημασίας».
Η κίνηση των εμπορευμάτων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα πραγματοποιείται μέσω on line δηλώσεων.
Οι φυσικοί έλεγχοι δεν θα πραγματοποιούνται παρά «επί ενός μικρού ποσοστού των κινήσεων εμπορευμάτων με βάση μία αξιολόγηση κινδύνων». Οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας στους χώρους των επιχειρήσεων ή σε «άλλα σημεία που μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε στην Ιρλανδία ή στην Βόρεια Ιρλανδία».
Για τους μικρούς εμπόρους το σχέδιο προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών.
Μέτρα βοήθειας προς την Βόρεια Ιρλανδία
Για να βοηθήσει την Βόρεια Ιρλανδία, η κυβέρνηση Τζόνσον προτείνει ένα «New Deal» για την βρετανική επαρχία με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και την υποστήριξη έργων υποδομής.
Διαβάστε επίσης: Brexit: Δεν αποκλείεται νέα αναβολή, σε αναβρασμό τα κόμματα
Προβληματική πρόταση
Με τον χαρακτηρισμό αυτό υποδέχθηκαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό έκανε λόγο για προβληματικά σημεία στην πρόταση και ξεκαθάρισε πως η όποια βελτίωση της πρότασης βαρύνει αποκλειστικά το Λονδίνο.
«Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει από το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι το αντίστροφο», δήλωσε η Ν. Μπερτό, προσθέτοντας ότι «η όποια λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους του backstop: να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα, να διατηρηθεί η συνεργασία Βορρά-Νότου (σ.σ. στην Ιρλανδία) και η κοινή οικονομία σε όλο το νησί και να προστατευθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ και η θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν».
Επίσης, η κ. Μπερτό πρόσθεσε οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να κανονιστούν νέες συναντήσεις για να συζητηθεί η πρόταση και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ σημαντικό ορόσημο συνεχίζει να αποτελεί η σύνοδος κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit (31 Οκτωβρίου 2019).
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επίσης αναφέρθηκε στα προβληματικά σημεία της πρότασης του Τζόνσον, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις.
Ηχηρό «όχι» από το Ευρ. Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με τη σειρά του «στην τωρινή μορφή του» το σχέδιο που πρότεινε το Λονδίνο.
«Αυτές οι προτάσεις της τελευταίας στιγμής από τη βρετανική κυβέρνηση στις 2 Οκτωβρίου, με την τωρινή μορφή τους, δεν αποτελούν τη βάση μιας συμφωνίας στην οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανακοίνωσε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ, βασικός διαπραγματευτής για το Brexit από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου.
Επισημαίνεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του σε οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit.
Διαβάστε επίσης: Brexit : Η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον δεν πείθει τις Βρυξέλλες
Τουσκ: Δεν μας πείθει η πρόταση του Μπ. Τζόνσον
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε μέσω Twitter πως ούτε ο ίδιος έχει πεισθεί από την πρόταση.
Το μήνυμά του προς τον Βρετανό πρωθυπουργό με τον οποίο συνομίλησαν στο τηλέφωνο σήμερα ήταν:
«Παραμένουμε ανοικτοί, ωστόσο δεν έχουμε πεισθεί» υπογράμμισε.
Ο ίδιος συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ για να του πει ότι η ΕΕ «στηρίζει πλήρως την Ιρλανδία».
Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο σχέδιο που ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε επιχειρώντας να πετύχει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.
Σφοδρές αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο
«Τρομερά απογοητευτικές», «ανεφάρμοστες», «απατηλές»: οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων στην Βόρεια Ιρλανδία επικρίνουν με σκληρούς χαρακτηρισμούς τις προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον.
«Οι πολυαναμενόμενες προτάσεις του πρωθυπουργού είναι τρομερά απογοητευτικές. Είναι σαφές ότι δεν άκουσε τις ανάγκες της κοινότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Βόρειας Ιρλανδίας», λέει ο Ιγον Κόνολι, διευθυντής της Κοινοπραξίας Διανομής της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Αυτό θα μεταφρασθεί σε περιπλοκές, καθυστερήσεις, δασμούς, φόρους προστιθέμενης αξίας και αυξημένο κόστος που θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των βορειοϊρλανδικών προϊόντων, επιβαρύνοντας παράλληλα τα νοικοκυριά», προειδοποιεί ο Ιγον Κόνολι χαρακτηρίζοντας «ανεφάρμοστο» το σχέδιο Τζόνσον.
Τονίζει επίσης ότι «εάν η βιομηχανία μας εργάσθηκε σκληρά για να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, είναι αδύνατον να αμβλυνθεί τελείως το σεισμικό σοκ που θα προκαλέσει η διάλυση του δικτύου τροφοδοσίας μας».
Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου CIPS, το οποίο ειδικεύεται στην τροφοδοσία, μόνο το 40% των βρετανικών επιχειρήσεων θεωρούν ότι είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν στις νέες τελωνειακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπτωση μη συντεταγμένης εξόδου από την ΕΕ.
«Είναι απατηλό να ισχυρίζεται κανείς ότι δεν θα υπάρχει παρά περιορισμένος αριθμός φυσικών ελέγχων στα τρόφιμα που θα διέρχονται από τα ιρλανδικά σύνορα», διότι «η Ιρλανδία είναι η πρώτη αγορά εξαγωγής των βρετανικών τροφίμων και ποτών», αναφέρεται στην μελέτη.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βόρειας Ιρλανδίας, περιοχής που εξαιτίας των συνόρων της θα έπρεπε να πληγεί περισσότερο από το Brexit, προειδοποιεί ότι η πιθανή αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις «θα πλήξει σοβαρά την ικανότητα επιβίωσής τους».
Ο γενικός διευθυντής της Fane Valley Co-op, γεωργικού συνεταιρισμού της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε στο BBC ότι «τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της περιοχής κατά κάποιον τρόπο θυσιάστηκαν» στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις