Μητσοτάκης για προσφυγικό : Δεν μπορώ να ανεχτώ αύξηση ροών – Τολμηρό σχέδιο επαναπροωθήσεων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών για την εκρηκτική κατάσταση στο μεταναστευτικό και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος ώστε να σταματήσουν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα - «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχίζονται οι ροές και να μην κάνουμε τίποτα» διεμήνυσε
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Με τις προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά να παραμένουν ανησυχητικές και την Ελλάδα αλλά και το σύνολο της Ευρώπης να φοβούνται νέο «2015», Γαλλία και Γερμανία ανταποκρινόμενες και στα συνεχή αιτήματα της ελληνικής πλευράς αναπτύσσουν πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, με επισκέψεις σε Αγκυρα και Αθήνα.
Κατά της διάρκεια συνάντησης με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο Κυριάκος Μητσποτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε αύξηση ροών χωρίς να κάνουμε τίποτα, σημειώνοντας πως η χώρα μας θα κάνει όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, εξέφρασε την ανάγκη να γίνουν επαναπροωθήσεις ανεξάρτητα από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών γιατί, αν δεν γίνει αυτό η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει την Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, παρατήρησε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρότεινε η Γερμανία να υποστηρίξει την Ελλάδα στους τομείς της πληροφορικής και της προστασίας των συνόρων.
Τα μέτρα της κυβέρνησης
Προεκλογικά, η κυβέρνηση είχε διατυπώσει ορισμένες θέσεις που όντως τώρα αποτυπώνονται και στις εξαγγελίες. Σχηματικά είχε επιμείνει στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και σε ένα στόχο επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου, παράλληλα με ταχύτερες διαδικασίες επιστροφών και αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων.
Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο έτοιμη για την απότομη αύξηση των αφίξεων αιτούντων ασύλου το τελευταίο διάστημα και τη ριζική επιδείνωση της κατάστασης στα νησιά με επίκεντρο τη Μόρια, όπως φάνηκε με τα τραγικά γεγονότα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου.
Απέναντι σε αυτό η κυβέρνηση είναι σαφές ότι προσπαθεί να δείξει ότι παρ’ όλα αυτά μπορεί να επιδείξει έργο εκεί που κατά τη γνώμη της απέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης: Πολιτικός πόλεμος για το Προσφυγικό – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται μέχρις εσχάτων
Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρεί να διεθνοποιήσει το θέμα και να πιέσει την Τουρκία ώστε να ανταποκριθεί στην εφαρμογή της κοινής δήλωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να επικαιροποιηθεί αυτή. Κυρίως, δηλαδή, να μειωθούν οι ροές που εξακολουθούν να είναι αυξημένες, παρά και τη συμφωνία Μητσοτάκη – Eρντογάν για το αντίθετο κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα, τόσο τις προηγούμενες ημέρες όσο και σήμερα, Παρασκευή, στην πρεμιέρα της «Ώρας του Πρωθυπουργού», ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε της βασικές του θέσεις για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος, στις οποίες περιλαμβάνεται τολμηρό σχέδιο επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως δεν θέλει τείχη και φράκτες, δήλωσε πως πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν από τα νησιά και διαβεβαίωσε πως θα διεθνοποιήσει το θέμα. Ωστόσο, προανήγγειλε τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, την ενίσχυση της θωράκισης της χώρας με αυξημένα παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα και αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού στη θάλασσα και την αλλαγή καθεστώτος των ΜΚΟ για να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι».
Όσον αφορά στη χορήγηση ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία και οι εθνικές πολιτικές, προσθέτοντας ότι οι αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία και ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες, ενώ θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών.
Τις θέσεις αυτές ο πρωθυπουργός επανέλαβε και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας λόγο για «ένα τολμηρό σχέδιο μετακίνησης σχεδόν 20.000 μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα».
Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχίζονται οι ροές
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχίζονται οι ροές και να μην κάνουμε τίποτα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε τις ροές» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, στον γερμανό υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Τουρκία.
Στη συζήτηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το μήνυμα που στέλνει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι η Ελλάδα αλλάζει την πολιτική της στο μεταναστευτικό σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Θα κάνουμε όσα δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενημέρωσε τον κ. Ζεεχόφερ πως έχει ήδη δρομολογηθεί ένα τολμηρό σχέδιο μετακίνησης σχεδόν 20.000 μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.
Σημείωσε δε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί «πυροσβεστική αντιμετώπιση» προσθέτοντας πως βάση για την εξεύρεση λύσης αποτελεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Ανέφερε επίσης ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως η χώρα μας θα κάνει όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1.806 άτομα.
Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.
Διεύρυνση των κατηγοριών αιτούντων άσυλο που θα επιστρέφονται στην Τουρκία
Στο μεταξύ, την ανάγκη να εισαχθεί στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας η δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και χωρίς περιορισμό της εθνικότητας, «αλλιώς η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει την Ευρώπη» έθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε με τον Χορστ Ζεεχόφερ και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που ακολούθησαν μετά τη σύσκεψη «η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δοκιμάζεται πολύ ισχυρά σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και στα εκεί κέντρα υποδοχής. Είναι ουσιώδες να σεβαστούμε όλοι το γράμμα της δήλωσης χωρίς πολιτικές αναγνώσεις που ακυρώνουν στην πράξη τη Δήλωση αυτή. Με την έννοια αυτή δύο σημεία της χρειάζονται απολύτως κοινή κατανόηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Τουρκία».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης. Εμείς και δημόσια θέσαμε αυτά τα ζητήματα και πιστεύω ότι το μεν ένα ζήτημα χρήζει απλώς μια διευκρίνηση διότι δεν υπάρχει στη δήλωση κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός, από την άλλη πλευρά χρειάζεται να διευκρινιστεί το ζήτημα των εθνικοτήτων».
Ολοι οι κρίκοι της αλυσίδας πρέπει να κάνουν το ίδιο
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τις απορρέουσες από τη δήλωση και το ενωσιακό δίκαιο ευθύνες και υποχρεώσεις της, από τη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης του ασύλου, τις πολιτικές ένταξης των μεταναστών και τις επιστροφές. Για να πετύχουμε όμως, όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας πρέπει να κάνουν το ίδιο».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στη Σύνοδο της Μάλτας «από την οποία η Ελλάδα απουσίαζε», υπογραμμίζοντας ότι «άνοιξε μια σχισμή στην ακινησία της προηγούμενης περιόδου». «Φυσικά χρειαζόμαστε και αυτό τονίστηκε από όλους μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου, φυσικά χρειάζεται αλληλεγγύη και κατανομή αναλογική των προσφυγικών βαρών».
Αιχμή της αλληλεγγύης, συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αποτελούν τα ασυνόδευτα παιδιά. «Το ζητούμε από όλη την Ευρώπη. είναι πολλά αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να τα υποδεχθούμε αξιοπρεπώς χωρίς τη συνδρομή των εταίρων μας».
Στήριξη υποσχέθηκε ο Ζεεχόφερ
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, παρατήρησε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρότεινε η Γερμανία να υποστηρίξει την Ελλάδα στους τομείς της πληροφορικής και της προστασίας των συνόρων, εφόσον η Ελλάδα το επιθυμεί και είναι κάτι που θα συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο.
Παραδέχτηκε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τα κράτη που αποτελούν πύλες εισόδου στην Ευρώπη, κάτι που έως σήμερα δεν το κάναμε επαρκώς. Είναι δύο τα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα με πιο αποτελεσματικό τρόπο και ταυτόχρονα να κατανείμουμε τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη με πιο έλλογο και αποτελεσματικό τρόπο, από ό,τι έχει γίνει έως σήμερα».
Τόνισε, εξάλλου, ότι «δεν μπορεί η πρόκληση να αντιμετωπιστεί από ένα κράτος, και αυτός είναι ο λόγος που πήγαμε στην Τουρκία ως εκπρόσωποι της Ευρώπης. Επίσης, είμαι εδώ όχι μόνο ως υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Εκπροσωπώ όλη την Ευρώπη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις