Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επικαλέστηκαν σήμερα έναν πολύ παλιό νόμο περί έκτακτης ανάγκης.

Ο νόμος αυτός, ουσιαστικά, απαγορεύει στους διαδηλωτές να φορούν μάσκες κατά τις κινητοποιήσεις τους.

Η απόφαση πυροδότησε νέες διαμαρτυρίες στο κέντρο της ημιαυτόνομης αυτής περιοχής της Κίνας.

Διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις

Το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει από τον Ιούνιο την χειρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του από τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του από τη Βρετανία στο Πεκίνο το 1997.

Σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούνται διαδηλώσει, ενώ οι συγκρούσεις γίνονται ολοένα και πιο βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και σε διαδηλωτές που φορούν μάσκες.

Σήμερα η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, στο πρόσωπο της οποίας εστιάζεται το κίνημα διαμαρτυρίας, επικαλέστηκε διατάξεις έκτακτης ανάγκης που χρονολογούνται από το 1922 για να απαγορεύσει την χρήση μάσκας στις διαδηλώσεις.

Από τα μεσάνυχτα η ισχύ του νόμου

«Πιστεύουμε ότι ο νέος νόμος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους βίαιους διαδηλωτές και τους μασκοφόρους ταραχοποιούς και θα βοηθήσει την αστυνομία στην αποστολή της για την διατήρηση της τάξης», δήλωσε η Λαμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την οποία σημείωσε ότι η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η χρήση του νόμου αυτού δεν σημαίνει ότι η κυβέρνησή της κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο ημιαυτόνομο αυτό έδαφος.

«Μολονότι ο νόμος περιλαμβάνει τους όρους ‘’έκτακτη ανάγκη’’, το Χονγκ Κονγκ δεν τελεί υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης», σημείωσε η Κάρι Λαμ.

Αμεσο κάλεσμα σε διαδηλώσεις

Μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με αιτήματα για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων τις επόμενες τρεις ημέρες.

Επίσης πλήθος διαδηλωτών κατέβηκε τους δρόμους στην κεντρική συνοικία του Χονγκ Κονγκ, ενώ δεκάδες διαδηλωτές έστησαν οδόφραγμα σε κεντρικό δρόμο της.


Διαδηλωτές έστησαν επίσης οδοφράγματα στην συνοικία Κοουλούν Τόνγκ και εκατοντάδες άνθρωποι με καλυμμένα τα πρόσωπα μετείχαν σε καθιστική διαμαρτυρία σε εμπορικό κέντρο της πόλης Σα Τιν.

Νωρίτερα χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ είχαν κατέβει στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της απαγόρευσης αυτής που είχε γίνει γνωστό ότι θα ανακοινώσει η Λαμ και για να δεσμευτούν να μην την τηρήσουν.

Από τον Ιούνιο οι κινητοποιήσεις

Από τον Ιούνιο που άρχισαν οι κινητοποιήσεις, οι διαδηλωτές υιοθέτησαν την συνήθεια να διαδηλώνουν φορώντας μάσκες για να μην μπορούν να αναγνωριστούν και να αποφεύγουν τις δικαστικές διώξεις.

Μετά την αναγγελία της απαγόρευσης αυτής από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι ο πολιτικός διάλογος είναι ο μόνος τρόπος που θα επιτρέψει την επίλυση της κατάστασης.

«Οι κυβερνήσεις χρειάζεται να εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών τους, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να αποφεύγουν να κλιμακώνουν και αντ’ αυτού (πρέπει) να περιορίζουν τις εντάσεις», προσθέτει ο Ράαμπ σε ανακοίνωσή του.

Υπέρ του νόμου τάσσεται η Κίνα

Η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει νόμο που επικαλέστηκε η ηγέτιδα του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λάιμ για να απαγορεύσει τη χρήση μάσκας από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

Ο Γιανγκ Γκουάνγκ, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, δήλωσε πως η χαώδης κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί να συνεχισθεί επ΄αόριστον και πως το Χονγκ Κονγκ έχει φθάσει σε σημείο καμπής.

Ο Γιανγκ είπε πως οι διαδηλώσεις εξελίσσονται σε επανάσταση με ξένη παρέμβαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ