Μέγαρο Μουσικής : Όλα όσα θα δούμε τη φετινή σεζόν
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανοίγει τις πύλες του για τη σεζόν 2019-2020
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανακοίνωσε τον προγραμματισμό για τη σεζόν 2019-2020.
Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι – Μεγάλοι Ερμηνευτές,
O αγαπημένος κύκλος των μουσικόφιλων φιλοξενεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης σύνολα διεθνούς ακτινοβολίας. Η φετινή σειρά συναυλιών αρχίζει στις 30/10/2019 με τη Royal Philharmonic Concert Orchestra. Η ορχήστρα προέρχεται από τον κορμό της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας, και τον διεθνούς φήμης πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο σε διπλό ρόλο σολίστ και μαέστρου (συμπαραγωγή ΜΣΟΑ – ΜΜΑ), σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν. Χορηγός: Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.
Στις 11 και 12/11/2019 έχουν προγραμματιστεί οι δύο συναυλίες, με διαφορετικό ρεπερτόριο η καθεμία, του χαρισματικού Θεόδωρου Κουρεντζή. Ο εκρηκτικός αρχιμουσικός και η Χορωδία και Ορχήστρα musicAeterna επιστρέφουν, αυτή τη σεζόν, στο Μέγαρο για να παρουσιάσουν σπάνιες σύγχρονες συνθέσεις του Ερσάν και του Σνίτκε.
Επίσης τον Νοέμβριο (25/11/2019), εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο η Κρατική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα «Γεβγκένι Σβετλάνοφ», ο «απόλυτος θεματοφύλακας» του ρωσικού συμφωνικού ήχου, η οποία, υπό τη διεύθυνση του Daniel Raiskin [Ντανιέλ Ράισκιν], συμπράττει με τον φημισμένο βιολονίστα Sasha Rozhdestvensky [Σάσα Ροζντεστβένσκι] σε ένα πρόγραμμα αποκλειστικά με έργα Τσαϊκόφσκι.
Στις 25/1/2020 ο διάσημος τούρκος πιανίστας και συνθέτης Fazil Say [Φάζελ Σάυ] διευθύνει την Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, μια από τις καλύτερες ορχήστρες δωματίου σε όλο τον κόσμο, και παίζει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 12 του Μότσαρτ αλλά και το έργο του «Τhe Moving Mansion» σε μεταγραφή για πιάνο και ορχήστρα δωματίου.
Αγαπημένος μαέστρος του ελληνικού κοινού, με ερμηνείες αναφοράς στις μεγάλες συνθέσεις του μπαρόκ και κλασικού ρεπερτορίου, ο Τhomas Hengelbrock [Τόμας Χένγκελμπροκ], επικεφαλής της περίφημης Χορωδίας και Ορχήστρας Balthasar Neumann, αποδίδει το δικό του φόρο τιμής (12/2/2020) στο έτος Μπετόβεν –με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 250 ετών το 2020 από τη γέννηση του σπουδαίου μουσουργού–, με μια συναυλία αφιερωμένη εξολοκλήρου στον «πατέρα» του Κλασικισμού. Θα ακουστούν η Ποιμενική και η αριστουργηματική Λειτουργία σε ντο μείζονα.
Ένας από τους πλέον λαμπερούς βιολονίστες της εποχής μας, ο Joshua Bell [Τζόσουα Μπελ], πλαισιωμένος από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης υπό τον Andrés Orozco Estrada [Αντρές Ορόσκο Εστράδα], αναδεικνύει τον λυρισμό αλλά και τη δραματικότητα του Κοντσέρτου σε ρε μείζονα του Μπραμς, ενός από τα δημοφιλέστερα του ρομαντικού ρεπερτορίου (21/3/2020). Χορηγός: ΑLPHA BANK.
Η παρέλαση αστέρων του βιολιού συνεχίζεται και τον Απρίλιο (29/4/2020), με τον κορυφαίο Λεωνίδα Καβάκο να καταθέτει τη δική του ερμηνευτική προσέγγιση στο περίφημο Κοντσέρτο σε ρε μείζονα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, σε μια βραδιά αποκλειστικά με έργα του μεγάλου γερμανού συνθέτη. Τον διεθνώς καταξιωμένο βιρτουόζο και μαέστρο πλαισιώνει ένα από τα σημαντικότερα ιταλικά σύνολα του καιρού μας, η Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας. Στο πόντιουμ, ο επίσης Ιταλός Daniele Gatti [Ντανιέλε Γκάττι], ένας αρχιμουσικός υψηλού κύρους με διεθνή διαπιστευτήρια.
Ο κύκλος Μεγάλες Ορχήστρες–Μεγάλοι Μαέστροι–Μεγάλοι Ερμηνευτές φτάνει στο τέλος του στις 17/5/2020 με τον Κυπριανό Κατσαρή, ο οποίος θα τιμήσει την επέτειο για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν ερμηνεύoντας το Tέταρτο κοντσέρτο, ένα από τα πιο λαμπερά διαμάντια του πιανιστικής εργογραφίας. Μαζί του, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου που θα διευθύνει ο Γερμανός Jens Georg Bachmann [Γενς Γκέοργκ Μπάχμαν]. Στο πρόγραμμά τους, δύο ακόμη μπετοβενικές συνθέσεις, Τα πλάσματα του Προμηθέα και η Τέταρτη συμφωνία.
Μεγάλοι Ερμηνευτές
Στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές ολοκληρώνεται φέτος από τη μεγάλη κυρία του πιάνου Elisabeth Leonskaja [Eλίζαμπετ Λεόνσκαγια] η σειρά ρεσιτάλ, που άρχισε πέρυσι και απέσπασε τα εγκωμιαστικά σχόλια ακροατών και κριτικών, με όλες τις σονάτες του Σούμπερτ (14/12/2019, 17/2/2020, 11/3/2020).
Αυτή τη σεζόν ανοίγει επίσης ο νέος κύκλος εκδηλώσεων Ο Μαρτίνος Τιρίμος παίζει Μπετόβεν–Μεγάλα και σπάνια έργα για πιάνο, με τέσσερα ρεσιτάλ του διακεκριμένου πιανίστα που θα παρουσιαστούν κατά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2019 – 2020 και 2020 –2021. Στο πρώτο και στο δεύτερο (5/12/2019 και 6/5/2020) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει χορούς, τις Παραλλαγές Diabelli αλλά και σονάτες υψηλών δεξιοτεχνικών αξιώσεων. Ανάμεσά τους, η Appassionata, η Tempest και η Waldstein. Ο εντυπωσιακός επίλογος του φετινού κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές (7/4/2020) ανήκει σε έναν τζαζίστα-θρύλο της εποχής μας, τον Chick Corea [Τσικ Κορήα]. Ο αμερικανός πιανίστας και συνθέτης που συνέδεσε το όνομά του με την jazz fusion και θεωρείται ένας από τους πλέον εμβληματικούς τζαζ ερμηνευτές του 20ού αιώνα, έρχεται να βάλει φωτιά στα πλήκτρα του πιάνου και να μας παρασύρει σε μια ακόμη συναρπαστική μουσική περιπέτεια!
Όπερα – Μουσικό Θέατρο
Με έμφαση στους έλληνες ερμηνευτές και δημιουργούς, ο κύκλος Όπερα – Μουσικό Θέατρο αρχίζει με μια σημαντική επετειακή βραδιά (1/12/2019), το Γκαλά όπερας – αφιέρωμα στον Χρήστο Λαμπράκη για τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Στο πρόγραμμα, δημοφιλείς άριες, ντουέτα και σύνολα από έργα Μότσαρτ, Ροσσίνι, Μπελλίνι, Ντονιτσέττι και Βέρντι. Η συναυλία συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, το Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στη μνήμη του προέδρου τους. Λαμβάνουν μέρος αφιλοκερδώς: Χριστίνα Πουλίτση (σοπράνο), Άρτεμις Μπόγρη (μέτζο σοπράνο), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), Δημήτρης Πλατανιάς (βαρύτονος) και Χριστόφορος Σταμπόγλης (μπάσος). Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διευθύνει ο Νίκος Αθηναίος.
Στην περιπλάνηση της Περσεφόνης στον Κάτω Κόσμο μας παραπέμπει το νέο έργο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου για 4–6 περφόρμερ και μικρό σύνολο, μια μουσική παράσταση με τη χρήση νέων τεχνολογιών (video mapping, live voice processors). Στην «Περσεφόνη Electronica» (27, 28 & 29/3/2020), τη σύλληψη, το λιμπρέτο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έλλη Παπακωνσταντίνου.
Οι φίλοι του λυρικού θεάτρου, και αυτή τη χρονιά, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, στο πλαίσιο των δορυφορικών μεταδόσεων MET HD LIVE, οπερατικά blockbusters από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, όπως, μεταξύ άλλων, η «Τουραντότ» (12/10/2019) και η «Μαντάμα Μπαττερφλάυ» (16/11/2019) του Πουτσίνι, η «Μανόν» του Μασνέ (26/10/2019) αλλά και η όπερα «Ακενατόν» του Φίλιπ Γκλας (30/11/2019). Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Antenna Group σε συνεργασία με το ΜΜΑ και το ΜΜΘ.
Χορός στο Μέγαρο
Στο πλαίσιο του κύκλου Χορός στο Μέγαρο ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (σύλληψη – σκηνοθεσία), με τον «Μεγάλο δαμαστή», δημιουργεί μια παράσταση μεγάλης εικαστικής και καλλιτεχνικής δύναμης, με αναφορές στην ελληνική μυθολογία, σε πίνακες των Μαντένια, Κουρμπέ και Ρέμπραντ ή σε ταινίες του Κιούμπρικ (29 & 30/11/2019). Άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με μελαγχολική διάθεση, η παράσταση προτείνει ένα ταξίδι με τις αισθήσεις προς τις βασικές δυνάμεις που ο άνθρωπος καλείται να δαμάσει μέσα του για να ολοκληρωθεί.
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα). Συμπαραγωγοί: CULTURESCAPES Greece 2017 (Ελβετία), Dansens Hus Sweden (Σουηδία), EdM Productions, Festival d’Avignon (Γαλλία) , Fondazione Campania dei Festival – Napoli Teatro Festival Italia (Ιταλία), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg (Λουξεμβούργο), National Performing Arts Center – National Theater & Concert Hall | NPAC – NTCH (Tαϊβάν), Seoul Performing Arts Festival | SPAF (Kορέα) – Théâtre de la Ville – Paris / La Villette – Paris (Γαλλία). Εκτέλεση παραγωγής: 2WORKS. Με την υποστήριξη του ΜΜΑ.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία στο Sadler’s Wells του Λονδίνου αλλά και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όσοι δεν πρόλαβαν να δουν τη χορευτική παράσταση «Τhe Thread» («Το νήμα»), τώρα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη από τις 20 έως τις 24/11 και από τις 3 έως τις 4/12/2019. Το έργο, στο οποίο η ελληνική παράδοση συνυπάρχει αρμονικά με το σύγχρονο χορό, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία– χορογραφία του Russell Maliphant [Ράσσελ Μάλιφαντ], μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, φωτισμούς του Michael Hulls [Μάικλ Χαλς] και κοστούμια της Μαίρης Κατράντζου. Ερμηνεύει σύνολο 18 χορευτών (συμπαραγωγή Λάβρυς, Sadler’s Wells Marche Teatro, ΜΜΑ).
Αγαπημένο χορευτικό συγκρότημα του ελληνικού κοινού, το διάσημο Béjart Ballet Lausanne εμφανίζεται τον Δεκέμβριο στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη με τον «Μαγικό αυλό». Περισσότερα στην ενότητα Χριστούγεννα στο Μέγαρο.
Τους δικούς της φανατικούς φίλους έχει αποκτήσει στην Ελλάδα η σειρά μεταδόσεων Bolshoi Live from Moscow στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΜΜΑ με τo Θέατρο Μπολσόι και την Pathé Live. Αυτή τη χρονιά, οι φίλοι της ορχηστικής τέχνης θα παρακολουθήσουν τα έργα: «Ραϊμόντα» (27/10/2019), «Ο Κουρσάρος» (1/12/2019), «Λίμνη των Κύκνων» (23/2/2020), «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» (29/3/2020), «Ζιζέλ» (26/4/2020) και «Πετράδια» (31/5/2020).
Θέατρο στο Μέγαρο
Ο κύκλος Θέατρο στο Μέγαρο ανοίγει με τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά δράματα». Η παράσταση talk of the town της προηγούμενης χρονιάς, που είναι εμπνευσμένη από την Ιστορία του Θουκυδίδη και συγκεκριμένα από τη δεύτερη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου και τη Σικελική Εκστρατεία, έρχεται από τις 10 έως τις 13/10/2019 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Η πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της θουκυδίδειας συγγραφής βασίζεται σε κείμενο και δραματουργία του Γιάννη Λιγνάδη. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης. Η μουσική είναι του Θοδωρή Οικονόμου που παίζει πιάνο ζωντανά επί σκηνής. Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ (συμπαραγωγή Dramaticus – ΜΜΑ).
Ο Γιάννης Χουβαρδάς βρίσκει στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη το ιδανικό περιβάλλον για την αναβίωση της ιψενικής ατμόσφαιρας του «Τζον Γκάμπριελ Μπόρκμαν» (25/1 – 22/3/2020), μιας νέας παραγωγής στην οποία συμμετέχει εκλεκτό καστ ηθοποιών (Ρένη Πιττακή, Νίκος Χατζόπουλος, Λυδία Φωτοπούλου, Ιερώνυμος Καλετσάνος κ.ά.). Το συνταρακτικό έργο του σπουδαίου νορβηγού δραματουργού ανεβαίνει σε σκηνικά της Εύας Μανιδάκη, κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου και μουσική του Θοδωρή Οικονόμου.
Στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται αμέσως μετά (1 – 12/4/2020) «Η διαθήκη της Μαρίας» του ιρλανδού συγγραφέα Colm Tóibín [Κολμ Τόιμπιν], το οποίο ήταν στη βραχεία λίστα του βραβείου Μπούκερ για το 2013. Πρωταγωνιστεί η Αγγελική Στελλάτου. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Χατζηκυριάκος (συμπαραγωγή Drama Angel – MΜΑ).
Ο κύκλος Θέατρο στο Μέγαρο κλείνει τον Ιούνιο με την καθιερωμένη παράσταση της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών (12 – 13/6/2020) που φέτος τιτλοφορείται «Ι». Η σκηνοθεσία είναι του Αργύρη Ξάφη με τη συνεργασία της Σοφίας Πάσχου (συμπαραγωγή Ωδείο Αθηνών – ΜΜΑ).
Στο μεταξύ, συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά στον Νέο Εκθεσιακό Χώρο οι παραστάσεις του «Φτερωτού Αλόγου» (βλ. Το Μέγαρο των παιδιών).
Δέκα χρόνια διεθνούς παρουσίας σε μεγάλες κινηματογραφικές και θεατρικές αίθουσες συμπληρώνει φέτος το National Theatre Live, η κοσμαγάπητη σειρά δορυφορικών προβολών του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας με εξαιρετικά έργα του κλασικού αλλά και του σύγχρονου δραματολογίου. Η έναρξη (12/9/2019) των φετινών μεταδόσεων έγινε με το «Fleabag» [«Ψειριάρα»] της ιδιοφυούς Phoebe Waller–Bridge, το θεατρικό έργο που ενέπνευσε την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά η οποία σάρωσε τα φετινά Έμμυ. Ακολουθούν το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ (29/10/2019), το «Hansard» του σύγχρονου άγγλου συγγραφέα Σάιμον Γουντς (7/11/2019) και το «Present Laughter» του Νόελ Κάουαρντ (5/12/2019). Σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.
Χριστούγεννα
Κλασικές μελωδίες, λυρικό τραγούδι, χορός, θέατρο σκιών αλλά και ένα μουσικό παραμύθι είναι η ιδανική συνταγή για τα πιο χαρούμενα Χριστούγεννα στο στολισμένο και κατάφωτο Μέγαρο!
Ο «Μαγικός αυλός» του Μότσαρτ, μεταμορφωμένος σε μια ονειρική χορογραφία από τον Μωρίς Μπεζάρ, εμβληματική προσωπικότητα του χορού στον 20ό αιώνα, την οποία ερμηνεύουν οι έξοχοι χορευτές του Béjart Ballet Lausanne, θα αντηχήσει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη από τις 20 έως τις 30/12/2019 (συμπαραγωγή GR ENTERTAINMENT WORLD LTD – ΜΜΑ).
«Μα πότε θα φτάσει επιτέλους αυτός ο μάγος;» είναι ο τίτλος του μουσικού παραμυθιού που συνέθεσε ο Γιώργος Κουρουπός και μιλά για τις περιπέτειες του Αβασάλ, του τέταρτου Μάγου των Χριστουγέννων, που όλο κάτι του τύχαινε κι όλο καθυστερούσε να φτάσει στη Φάτνη! Παραμύθι – αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Ζωγραφική: Γιάννης Κόττης. Τραγουδούν: Σπύρος Σακκάς, Δάφνη Πανουργιά (28 & 29/12/2019).
Στο εορταστικό πνεύμα των ημερών πάντα, οι μουσικές προτάσεις του Μεγάρου περιλαμβάνουν, το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου της Ουρανίας Γκάσιου (22/12/2019), τις δύο συναυλίες με τίτλο «Christmas in Athens» του Μάριου Φραγκούλη (27 & 28/12/2019, συμπαραγωγή Αrietta – ΜΜΑ) καθώς και το πρωτοχρονιάτικο γκαλά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (30/12/2019), τη σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, τη μετζοσοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και τον μπάσο Αλέξανδρο Σταυρακάκη. Μια βραδιά γεμάτη λάμψη, με ορχηστρικά αποσπάσματα, άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Τσιλέα, Πουτσίνι και άλλων συνθετών. Στο πόντιουμ, ο Αναστάσιος Συμεωνίδης (συμπαραγωγή ΚΟΑ – ΜΜΑ).
Για έβδομη χρονιά, ο Ηλίας Καρελλάς, ο γνωστός μας σκιοπαίχτης, φέρνει στο Μέγαρο μια ολοκαίνουργια παραγωγή, «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στον βυθό», μια υποθαλάσσια μουσική περιπέτεια με τη συμμετοχή της μπάντας πνευστών Dirty Athens Brass Band και της Γεωργίας Νταγάκη (φωνή, λύρα). Συμπαραγωγή Θίασος Ηλία Καρελλά – ΜΜΑ (20 – 30/12/2019).
Πάσχα
Για τις ημέρες του Πάσχα, Ανατολή και Δύση συναντιούνται στο Adagio, έναν κύκλο-θεσμό πλέον που έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα στο πολιτιστικό τοπίο της Μεγάλης Εβδομάδας και έχει αγαπηθεί από τους θεατές που επιθυμούν να βιώσουν το μήνυμα του Θείου Πάθους μέσα από κατανυκτικές μουσικές εμπειρίες. Στις 11/4/2020, η οργανίστα του Μεγάρου Ουρανία Γκάσιου συναντά τον Βυζαντινό Χορό «Τρόπος» (χοράρχης: Κωνσταντίνος Αγγελίδης) στη συναυλία «Από το Πάθος στην Ανάσταση, σ’ Ανατολή και Δύση», στην οποία η βυζαντινή υμνογραφία συνδυάζεται με δυτικότροπα έργα για εκκλησιαστικό όργανο.
Σε μια ιδιαίτερη βραδιά αφιερωμένη στην προκλασική μουσική με τίτλο «Εν ωδαίς μεγαλύνομεν», το σύνολο Εx Silentio (12/4/2020) που ειδικεύεται στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία της Παλαιάς Μουσικής, αναδεικνύει σπάνιες αλλά και γνωστές συνθέσεις από την εποχή του Μπαρόκ, προσαρμοσμένες στο κλίμα του Πάσχα. Συμμετέχουν: Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος), Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο, διεύθυνση), Φανή Βοβώνη, Άντζυ Κασδά (μπαρόκ βιολί), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο) και Ιάσων Μαρμαράς (τσέμπαλο).
Επιστροφή στη μουσική παράδοση της Μεσογείου με τη συναυλία «Ένα κεράκι αφτούμενο εκράτου κι έσβησέ μου» και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων (14/4/2020) που ανθολογεί και ερμηνεύει κρητικά μοιρολόγια, θρηνητικά τραγούδια της Κάτω Ιταλίας κ.ά. Τραγουδούν, πλαισιωμένες από μουσικό σύνολο, η Ελένη και Σουζάνα καθώς και η Μαριάννα Πολυχρονίδη. Μαζί τους οι μουσικοί: Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα), Δημήτρης Οικονομάκης (ενορχήστρωση και μπάσο), Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρα).
Το φετινό Adagio κορυφώνεται στις 15/4/2020 με τη μεγαλειώδη Missa Solemnis του Μπετόβεν, ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του λαμπρού γερμανού μουσουργού. Η Επίσημη λειτουργία, έργο που μαρτυρά τη συνθετική δεινότητα του Μπετόβεν, παρουσιάζεται από την ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση του Christoph Poppen [Κρίστοφ Πόππεν]. Στα σολιστικά φωνητικά μέρη, οι λυρικοί τραγουδιστές Karen Leiber [Κάρεν Λάιμπερ], Ingeborg Danz [Ίνγκεμπορ Νταντς], Πέτρος Mαγουλάς κ.ά. Συμμετέχει χορωδιακό σύνολο (συμπαραγωγή ΚΟΑ – ΜΜΑ).
Παλαιά Μουσική και «Inferno – Στην κόλαση του Δάντη», μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στον μεγάλο φλωρεντινό ποιητή και στην ιδέα της κόλασης και της τιμωρίας κατά τον Μεσαίωνα (28 – 30/11/2019). Οι Ex Silentio (Φανή Αντωνέλου–φωνή, Δημήτρης Κούντουρας–φλάουτα και μουσική διεύθυνση, Φλώρα Παπαδόπουλου–άρπα, Ηλέκτρα Μηλιάδου–βιέλα) ερμηνεύουν έργα εποχής, ενώ ο ηθοποιός Τηλέμαχος Κρεβάικας διαβάζει κείμενα από την «Κόλαση» και ποιήματα του Δάντη. Πριν τις συναυλίες (26/11/2019) πραγματοποιείται η διάλεξη «Ο Δάντης και η μουσική του Μεσαίωνα» με ζωντανά μουσικά παραδείγματα σε όργανα εποχής. Εισηγητής, ο Δ. Κούντουρας.
Η λύρα στους αιώνες
O κύκλος Η λύρα στους αιώνες ανιχνεύει την εξέλιξη αυτού του πανάρχαιου οργάνου στο πέρασμα του χρόνου μέσα από συναυλίες παραδοσιακής και κλασικής μουσικής, με τη συμμετοχή αξιόλογων ελλήνων και ξένων σολίστ. Την αρχή κάνουν στις 8/2/2020 ο Σωκράτης Σινόπουλος και το μπαρόκ ensemble και σύνολο βιόλας ντα γκάμπα L’Achéron. Πέντε μουσικοί, με αφορμή το έργο «Επτά δάκρυα» του άγγλου συνθέτη Τζον Ντόουλαντ, διηγούνται την ιστορία της μεταμόρφωσης από το σκοτάδι στο φως και της μετάβασης από τον θρήνο στη γιορτή. Συμμετέχουν: François Joubert-Caillet [Φρανσουά Ζουμπέρ-Καγιέ] (σοπράνο βιόλα ντα γκάμπα), Lucile Bοulanger [Λουσίλ Μπουλανζέ] και Ανδρέας Λινός (τενόρο βιόλα ντα γκάμπα), Sarah van Oudenhove [Σάρα φαν Ούντενχοφε] (μπάσο βιόλα ντα γκάμπα).
Μετά τις «Λύρες της στεριάς και της θάλασσας – μια δοξαριά Ελλάδα» (βλ. Γέφυρες) και το «Αφιέρωμα στην αρχαία λύρα» (βλ. Το Μέγαρο των παιδιών), στις 4/4/2020 το ενδιαφέρον στρέφεται στη σύγχρονη λύρα, μέσα από συνθέσεις του ιρλανδού λυράρη Ross Daly [Ρος Νταίηλυ] –μαζί του, η Κέλλυ Θωμά και ο Zohar Fresco [Ζοχάρ Φρέσκο]– αλλά και μέσα από δημιουργίες για λύρα των νέων συνθετών που θα λάβουν μέρος στο καθιερωμένο Εργαστήριο σύνθεσης του Μεγάρου (9/5/2020). Θα τις παρουσιάσει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Ιάκωβου Κονιτόπουλου. Στην πολίτικη λύρα, ο Σωκράτης Σινόπουλος. Τους συμμετέχοντες θα καθοδηγήσει ο διακεκριμένος συνθέτης John Psathas.
Ο κύκλος Η λύρα στους αιώνες κλείνει τον Μάιο (14/5/2020) με το ρεσιτάλ «Για λύρα, πιάνο και φωνή». Η μεσόφωνος Ειρήνη Τσιρακίδου ερμηνεύει τα «Είκοσι τραγούδια του ελληνικού λαού» και τα «Πέντε τραγούδια της προσμονής» του Γιάννη Κωνσταντινίδη και μοιράζεται τη σκηνή με τον Γιώργο Καλούδη (κρητική λύρα και τσέλο) και τη Χριστίνα Παντελή (πιάνο).
Beethoven 2020, επετειακών εκδηλώσεων συνέχεια
Εκτός από τις Μεγάλες Ορχήστρες (Royal Philharmonic Concert Orchestra, Balthasar Neumann Choir & Ensemble, Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας, Εθνική Συμφωνική Κύπρου) και τους Μεγάλους Ερμηνευτές (Λεωνίδας Καβάκος, Κυπριανός Κατσαρής, Μαρτίνος Τιρίμος, Βασίλης Τσαμπρόπουλος) που τιμούν τον λαμπρό γερμανό μουσουργό με τις εμφανίσεις τους στο Μέγαρο, το φετινό αφιέρωμα εμπλουτίζεται με εκδηλώσεις στο πλαίσιο των κύκλων Κυριακή πρωί στο Μέγαρο και With a Twist αλλά και με συναυλίες μουσικής δωματίου. Στις 30/1/2020 ο πιανίστας Uwe Matshcke [Ούβε Μάτσκε] παρουσιάζει τρίο του Μπετόβεν και συμπράττει με τους Δανάη Παπαματθαίου – Matschke (βιολί) και Benedikt Kloeckner [Μπένεντικτ Κλαίκνερ] (τσέλο). Στις 4/3/2020, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών παντρεύει στο πρόγραμμά του έργα Γ. Σ. Μπαχ, Σνίτκε και Μπετόβεν, ενώ, στη συναυλία του Quatuor van Kuijk (17/3/2020), ο Μπετόβεν συνδιαλέγεται με τον Μπάρτοκ και τον Ριμ. Οι φετινές εκδηλώσεις του κύκλου Beethoven 2020 ολοκληρώνονται με το ρεσιτάλ πιάνου του Χρήστου Μαράντου (25/5/2020) και θα συνεχιστούν την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο 2020 – 2021.
With a Twist
Για τρίτη χρονιά, ο κύκλος With a Τwist ανατρέπει το κλασικό μέσα από απροσδόκητες μουσικές διαφοροποιήσεις. Στις 16/2/2020 έχουν προγραμματιστεί ένα σεμινάριο και μια συναυλία μουσικού πριονιού και θέρεμιν («From Classical to Nowhere – Ιδιόφωνες και αιθερόφωνες άριες») με βασικούς παρουσιαστές και ερμηνευτές αντίστοιχα τους σολίστ Νίκο Γιούσεφ και Pamelia Stickney (Kurstin) [Παμίλια Στίκνυ (Kέρστιν)]. Συμμετέχει η Ειρήνη Τηνιακού (πιάνο, el. organ, μουσικολογική εισήγηση). Ακολουθούν η συναυλία «Beethoven with a twist για κοντραμπάσο» (19/2/2020) με πρωταγωνιστή τον γίγαντα των εγχόρδων και δευτεραγωνιστές το τσέλο και το πιάνο σε έργα Μπετόβεν, Ροσσίνι και Ντραγκονέττι που θα ερμηνεύσουν ο Νίκος Τσουκαλάς (κοντραμπάσο), ο Αστέριος Πούφτης (τσέλο) και η Ai Motohashi [Άι Μοτοχάσι] (πιάνο)· και το μουσικό ταξίδι σκιών και λαϊκής ορχήστρας «Αβάντι, μαέστρο… ρεμπέτικα» (19 & 26/2/2020), μια ολοκαίνουργια παραγωγή (Τέχνης Πολιτεία – ΜΜΑ) με τη σκηνοθετική υπογραφή του Ηλία Καρελλά και τη συμμετοχή του Αγάθωνα, της Κατερίνας Τσιρίδου καθώς και δεξιοτεχνών του είδους.
Έτος Σκαλκώτα
Οι εκδηλώσεις του Έτους Σκαλκώτα που συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του 2019, φιλοδοξούν να ξανασυστήσουν τον έλληνα συνθέτη και την ιδιοφυΐα της μουσικής του, με εκδηλώσεις κάθε είδους: συναυλίες μουσικής δωματίου, ορχηστρικών έργων, σειρές συζητήσεων, θεατρικές παραστάσεις για μεγάλους και για παιδιά, ένα διεθνές συνέδριο και μια έκθεση με πρωτότυπο υλικό από το Αρχείο του συνθέτη είναι μόνο μερικές από αυτές.
Συγκεκριμένα: στις 11/11 η Άρτεμις Μπόγρη με τη συνοδεία του πιανίστα Γιώργου Κωνσταντίνου παρουσιάζει τον «Κύκλο με τα 16 τραγούδια» του Σκαλκώτα και έργα Μπεργκ, στις 13/11 ο Βασίλης Λύκος και η Δανάη Καρά ερμηνεύουν μουσική για τσέλο και πιάνο του συνθέτη καθώς και των Μεσσιάν, Μπάρμπερ και Κοντάυ, στις 27/11 η πιανίστα Λορέντα Ράμου φωτίζει μια άλλη πλευρά του έργου του Σκαλκώτα μέσα στο κλίμα της τζαζ του Μεσοπολέμου, και στις 28/11 η πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου με τους Δημήτρη Χανδράκη, Αντρέα Παπανικολάου, Χαρά Σειρά και Άγγελο Λιακάκη (έγχορδα) παρουσιάζουν συνθέσεις για κουαρτέτο εγχόρδων του Σκαλκώτα και του Σοστακόβιτς.
Στις 18/11 η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών με τον Βύρωνα Φιδετζή επιλέγει για το πρόγραμμά της το Κοντσερτίνο για δύο πιάνα και ορχήστρα του συνθέτη με σολίστ την Μπεάτα Πίντσετιτς και τον Χρήστο Σακελλαρίδη, ενώ στις 29/11 η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Στέφανο Τσιαλή ερμηνεύει, μεταξύ άλλων, τη Δεύτερη Σουίτα του Σκαλκώτα και πλαισιώνει τον Μιχάλη Σέμση στο απαιτητικό Κοντσέρτο για κοντραμπάσο του μεγάλου έλληνα πρωτοπόρου. Επίσης, στις 2/12 το METALLON, το σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών της ΚΟΑ, δοκιμάζει τις ερμηνευτικές και δεξιοτεχνικές του αρετές σε διαφορετικά πεδία του ρεπερτορίου συνδυάζοντας τη Σουίτα από το μπαλέτο «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Λουλλύ με τους Δώδεκα Ελληνικούς Χορούς του Σκαλκώτα σε μεταγραφή, ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση Βικέντιου Γιονανίδη.
Παράλληλα, οι πρωταγωνιστές των συναυλιών συμμετέχουν σε σειρά συζητήσεων στη Μουσική Βιβλιοθήκη αναδεικνύοντας πτυχές από το έργο του συνθέτη.
Επιπλέον, ένα Διεθνές Συνέδριο για τον Σκαλκώτα διεξάγεται από 29/11 έως 1/12, και από τις 26/11 ανοίγει στο κοινό επετειακή έκθεση με τεκμήρια από το Αρχείο του που φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη».
Μια εκπαιδευτική παράσταση για παιδιά διοργανώνεται στις 15/12, ενώ το πρωτότυπο θεατρικό έργο «Cadenza», εμπνευσμένο από τη ζωή του Σκαλκώτα, παρουσιάζεται για τέσσερις μόνο παραστάσεις μεταξύ 15 και 23/11 με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρένο Χαραλαμπίδη.
Τέλος, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών διοργανώνει διαγωνισμό σύνθεσης στη μνήμη Ν. Σκαλκώτα, και ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής προκηρύσσει διαγωνισμό για εκπόνηση μελέτης στο Αρχείο του.
Megaron Undergroun
Τρίτη χρονιά για το Megaron Underground στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, το οποίο φιλοξενεί αυτή τη σεζόν εκδηλώσεις Παλαιάς Μουσικής («Ο Δάντης και η μουσική του Μεσαίωνα», «Inferno – Στην κόλαση του Δάντη») και παραγωγές του κύκλου Θέατρο στο Μέγαρο («Τζον Γκάμπριελ Μπόρκμαν»· «Colm Tóibín, H διαθήκη της Μαρίας»· «Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών: Ι»).
Μουσικά πορτρέτα
Έναρξη για τα Μουσικά πορτρέτα με ένα μικρό δίπτυχο αφιέρωμα στην Κλάρα Σούμαν, που αρχίζει με μια βραδιά αφιερωμένη στην ίδια και στη Φάννυ Μέντελσον (16/10/2019), δύο προικισμένες πιανίστριες και εκφραστικές συνθέτριες που διέπρεψαν τον 19ο αιώνα μέσα σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο μουσικό περιβάλλον. Το Galan Trio που διακρίθηκε στις περσινές Ανοιχτές πλατφόρμες, παίζει έργα τους για βιολί και πιάνο, τσέλο και πιάνο και φυσικά… τρίο.
Η μουσική της Κλάρας Σούμαν ενέπνευσε επίσης τη διεθνούς φήμης αρπίστρια Anneleen Lenaerts [Άννελεην Λέναιρτς], που έρχεται στο Μέγαρο (4/12/2019) για να μαγέψει τους φίλους του ρομαντικού ρεπερτορίου με πρωτότυπα έργα και διασκευές για άρπα καθώς και δικές της μεταγραφές για κλαρινέτο και άρπα. Μαζί της, ο κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος.
Στον αισιόδοξο μουσικό κόσμο του Νικόλα Πιοβάνι θα ταξιδέψουμε με την «Όμορφη ζωή – La vita è bella», το μουσικό αφιέρωμα με μελωδίες και τραγούδια του αγαπημένου ιταλού συνθέτη, τα οποία έντυσε με λόγο η Λίνα Νικολακοπούλου και ερμηνεύει ο Θοδωρής Βουτσικάκης με τη συνοδεία της ΚΟΑ υπό τον Μίλτο Λογιάδη (24/10/2020). Η ενορχήστρωση είναι των Αντώνη Σουσάμογλου και Λάζαρου Τσαβδαρίδη (συμπαραγωγή ARTος & Θέαμα – MΜΑ).
Και… από την Ιταλία, ταξιδεύουμε πάλι πίσω στην Ελλάδα. Σε δύο αισθαντικές βραδιές (15 & 16/1/2020), στις οποίες το λυρικό ηχόχρωμα της Θεοδώρας Μπάκα συναντά τη δωρική φωνή του Μανώλη Μητσιά, οι φίλοι της ελληνικής μουσικής θα γνωρίσουν την άλλη όψη των τραγουδιών του Ηλία Ανδριόπουλου με τη λιτή συνοδεία του πιάνου, του τσέλου και του μαντολίνου.
Το 2019 έκλεισαν 50 χρόνια από τον αδόκητο χαμό του Γιάννη Χρήστου, ενός από τους πλέον ρηξικέλευθους δημιουργούς της σύγχρονης μουσικής. Το Μέγαρο τιμά τη μνήμη και το έργο του με μια συναυλία (17/1/2020) με ορχηστρικές και φωνητικές συνθέσεις που ερμηνεύουν η μεσόφωνος Ειρήνη Τσιρακίδου και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Στο πόντιουμ, ο Μίλτος Λογιάδης (συμπαραγωγή ΚΟΑ – MΜΑ).
Με αφορμή τα 85 χρόνια από τη γέννηση και τον ένα χρόνο από τον θάνατο του Θόδωρου Αντωνίου, το Μέγαρο αποδίδει το δικό του φόρο τιμής στον κορυφαίο συνθέτη, μαέστρο και ακαδημαϊκό με δύο συναυλιακά αφιερώματα στις 4 και 10/2/2020. Το πρώτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα για ορχήστρα εγχόρδων του Αντωνίου. Λαμβάνουν μέρος η Ορχήστρα Εγχόρδων Academica (διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος) και ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης. Στο δεύτερο αφιέρωμα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ορχηστρικές συνθέσεις που θα ερμηνεύσει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Διευθύνει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Συμμετέχει η Νεανική και Παιδική Χορωδία Rosarte (διδασκαλία – διεύθυνση: Ρόζη Μαστροσάββα).
Τα Μουσικά πορτρέτα κλείνουν φέτος στις 14/3/2020 με τη live cinematic συναυλία «No Man’s Land» του διεθνώς αναγνωρισμένου John Psathas. O ελληνικής καταγωγής νεοζηλανδός συνθέτης παρουσιάζει ένα μοναδικό έργο που συνδυάζει ένα εικονικό διεθνές ensemble από 150 μουσικούς (μέσω κινηματογραφικής οθόνης) με 7 σολίστ που παίζουν ζωντανά. Το καινοτόμο έργο του Psathas αποτελεί έναν σύγχρονο ύμνο για την ειρήνη και γράφτηκε με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συμμετέχουν επί σκηνής: Στρατής Ψαραδέλλης (κεμεντζέ, λύρα, σαζ), Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι), Caleb Robinson [Κέιλεμπ Ρόμπινσον] (μπάσο), Βαγγέλης Καρύπης (κρουστά), Jolanta Kossakowska [Γιολάντα Κοσσακόφσκα] (φωνή, βιολί), Joe Callwood [Τζο Κόλγουντ] (κιθάρες), James Illingworth [Τζέιμς Ίλλινγκγουορθ] (πλήκτρα). Ο ηχητικός σχεδιασμός είναι του Γιώργου Καρυώτη.
Μέγαρο για παιδιά
Το Μέγαρο των παιδιών αγκαλιάζει τους μικρούς ακροατές και θεατές –αλλά και τους λιγότερο μικρούς– μέσα από συναυλίες, παραστάσεις, φεστιβάλ και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια.
Το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, η μεγάλη γιορτή του νεανικού σινεμά, επιστρέφει στο Μέγαρο (18 – 24/11/2019), με ταινίες πρώτης προβολής από όλο τον κόσμο, αφιερώματα και κινηματογραφικές εκπλήξεις, σχολικές προβολές και προβολές για όλους, ταινίες με ζωντανή μεταγλώττιση, καλεσμένους και συζητήσεις με δημιουργούς. Το Φεστιβάλ πλαισιώνουν εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά και εφήβους, διαδραστικά τεχνολογικά παιχνίδια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (συμπαραγωγή Neda Film – ΜΜΑ).
Αντλώντας από τη θεματική του 2ου Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, τα κυριακάτικα πρωινά στο Μέγαρο θυμίζουν σε μικρούς και μεγάλους, στο πλαίσιο της συναυλίας «Μουσική για… τα μάτια μας!» (24/11/2019), αγαπημένα μουσικά θέματα του κορυφαίου Τζον Ουίλλιαμς για τα φιλμ Ε.Τ. Ο Εξωγήινος, Χάρι Πόττερ, Ιντιάνα Τζόουνς, Τζουράσικ Παρκ κ.ά. Χρέη παρουσιαστή έχει αναλάβει ο Δημήτρης Μακαλιάς, ενώ την ΚΟΑ διευθύνει ο Κωνσταντίνος Δημηνάκης (συμπαραγωγή ΚΟΑ – ΜΜΑ). Η σειρά Κυριακή πρωί στο Μέγαρο υποδέχεται την ημισκηνοθετημένη παράσταση «Beethoven Lives Upstairs» (23/2/2020), που βασίζεται στην ομώνυμη ταινία. Θέμα της, η γνωριμία του μικρού Κριστόφ με τον Μπετόβεν. Ο δραματοποιημένος διάλογος των πρωταγωνιστών διανθίζεται με αποσπάσματα από γνωστά έργα του σπουδαίου μουσουργού. Στον ρόλο του θείου, ο Άκης Σακελλαρίου. Κριστόφ, ο Δημήτρης Μακαλιάς. Την Eθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διευθύνει η Φαίδρα Γιαννέλου. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία, το κυριακάτικο πρωινό της 15/3/2020, να παρακολουθήσουν ένα «Αφιέρωμα στην αρχαία λύρα», μια μοναδική παρουσίαση από το οργανοποιείο «Luthieros – Αναστάσιος» και τα μέλη της οικογένειας Κουμαρτζή, που έχουν μελετήσει και ανακατασκευάσει αρχαία όργανα. Συμμετέχει ο Νίκος Ξανθούλης ερμηνεύοντας μουσικά έργα σε αρχαία λύρα.
Μουσικών εκδηλώσεων συνέχεια, με τη συναυλία «Ο Λουκιανός των παιδιών» (14/12/2019). Ηθοποιοί (Αντώνης Λουδάρος, Γιασεμί Κηλαηδόνη) και τραγουδιστές (Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Κηλαηδόνη) συστήνουν στο νεανικό κοινό τραγούδια που έγραψε για παιδικές παραστάσεις ο αξέχαστος συνθέτης. Λαμβάνει μέρος οκταμελής ορχήστρα. Διευθύνει ο Βασίλης Γκίνος. Σκηνοθετεί η Άννα Βαγενά. Επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Αντώνης Χαλκιάς (συμπαραγωγή Μεταξουργείο – ΜΜΑ).
Στο μεταξύ, διοργανώνονται για δεύτερη χρονιά (12/2019 – 4/2020) το επιτυχημένο πρόγραμμα μουσικής αγωγής για βρέφη «Μαμά, ώρα για μουσική!» (ιδέα και εμψύχωση: Δέσποινα Σκανδαλάκη) και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού «Η Κλειώ ταξιδεύει στο μουσικό χωροχρόνο – Ελληνική παράδοση από τους Ακρίτες ως το σήμερα» (8 – 10/4/2020) με τη συμμετοχή του Σωκράτη Σινόπουλου (μουσική διδασκαλία, επιμέλεια, πολίτικη λύρα), της Κατερίνας Παπαδοπούλου (τραγούδι, διδασκαλία χορωδίας), φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας και μελών της Χορωδίας Δόμνας Σαμίου.
Τον Μάρτιο (11 – 13/3/2020) επαναλαμβάνεται το περσινό επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίστε την Ορχήστρα, τους συνθέτες και το Μέγαρο» αποκλειστικά για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης) και του Τηλέμαχου Κρεβάικα (αφήγηση).
Στην Παιδική Σκηνή Α΄ του Μεγάρου ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά (11/2019 – 1/2020) «Το Φτερωτό Άλογο», το συναρπαστικό ταξίδι στη μακρινή Ανατολή που μάγεψε πέρυσι μικρούς και μεγάλους, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και μουσική που του Νίκου Κυπουργού. Θεατρική διασκευή: Άνδρη Θεοδότου. Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα. Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη. Κινησιολογία: Έλενα Γεροδήμου. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου. Συμμετέχει 12μελής θίασος ηθοποιών και μουσικών. Χορηγός: Εθνική Τράπεζα.
Στην Παιδική Σκηνή Β΄ μας υποδέχεται και φέτος «Το Σπίτι του Καραγκιόζη», η πολυδιάστατη εκπαιδευτική παράσταση του Ηλία Καρελλά, ο οποίος μας καλεί να το εξερευνήσουμε, να παίξουμε διαδραστικά παιχνίδια, να δούμε συλλεκτικές φιγούρες και τέλος να απολαύσουμε την παράσταση Ο Καραγκιόζης μαέστρος (11/2019 – 4/2020). Συμμετέχει η Αρετή Κετιμέ που παίζει σαντούρι και τραγουδά (συμπαραγωγή Θίασος Ηλία Καρελλά – ΜΜΑ). Στο μεταξύ, «Το Σπίτι» του κοσμαγάπητου ήρωα μεταμορφώνεται (από τις 26/1/2020 και μετά) και σε εργαστήριο, στο οποίο παιδιά άνω των 5 ετών μαθαίνουν να κατασκευάζουν φιγούρες και να παίζουν πίσω από τον μπερντέ σαν αληθινοί καραγκιοζοπαίκτες. «Φτιάξε τον Καραγκιόζη!» λοιπόν με την καθοδήγηση του αγαπημένου σκιοπαίχτη Η. Καρελλά (ιδέα – εμψύχωση).
Ο κύκλος Το Μέγαρο των παιδιών δημιουργεί τέλος το ολοήμερο Παιδικό camp – Cinema day (30/1 & 24/3/2020) με προβολές και εργαστήρια σε συνεργασία με την εκπαιδευτική ομάδα του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας.
Επιπλέον, για δεύτερη χρονιά λειτουργεί στο ΜΜΑ η Τάξη εκκλησιαστικού οργάνου του Ωδείου Αθηνών. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τη σημαντική εκπαιδευτική συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών που εγκαινιάστηκε πέρσι, δίνοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές της τάξης εκκλησιαστικού οργάνου του Ωδείου να μελετούν τακτικά στα όργανα του Μεγάρου. Την τάξη διδάσκει η Ουρανία Γκάσιου, διακεκριμένη οργανίστα με διεθνή παρουσία και επιμελήτρια των εκκλησιαστικών οργάνων του ΜΜΑ. Τη συντήρηση του εκκλησιαστικού οργάνου του Μεγάρου υποστηρίζουν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.
Γέφυρες
Mε περισσότερα από είκοσι χρόνια διαρκούς παρουσίας, ο κύκλος Γέφυρες έκανε τις δικές του τομές στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας, αναζητώντας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές τέχνης και σε ποικίλα είδη μουσικής. Επιπλέον, οι Γέφυρες, μέσα από τις ακροάσεις της σειράς Ανοιχτές Πλατφόρμες (κάθε Τρίτη), ανέδειξαν νέους καλλιτέχνες που, από φέτος, θα έχουν τη δική τους συναυλία στο Μέγαρο (23/5/2020), αλλά και νέους δημιουργούς μέσα από τον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για ταινία animation (20/5/2020).
Το φετινό πρόγραμμα αρχίζει με την παράσταση «Tzigan – To τσιγγάνικο ποίημα» (23 –25/10/2019), έναν μουσικό και ποιητικό ύμνο στην ιστορία των Ρομά και συνεχίζεται με τις εκδηλώσεις: «Actress & Young Paint» (9/11/2019, συμπαραγωγή The Hub Events – ΜΜΑ) με μουσική της βρετανικής πειραματικής σκηνής· «Πέρα από τα σύνορα» (18/1/2019) με γνώριμα ακούσματα από την παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου· Αφιέρωμα στο ερωτικό τραγούδι με τη Δήμητρα Γαλάνη (14 & 15/2/2020, συμπαραγωγή Prospero – ΜΜΑ)· «Milonga» (21 & 22/2/2020) με θέμα τη διαχρονική δύναμη του τάνγκο· «Splendissima Gemma-Recomposing Hildegard» (4 & 5/3/2020) με φωνητική μουσική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Μπαρόκ· «Οι λύρες της στεριάς και της θάλασσας – Μια δοξαριά Ελλάδα» (18/3/2020), μια παράσταση με μουσική και χορό αφιερωμένη στις παραδόσεις της λύρας σε διάφορες περιοχές του Ελληνισμού (έρευνα – καλλιτεχνική επιμέλεια – παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας)·«Ανάμεσα σε δύο ποτάμια» με τον Χρίστο Τζιφάκι (κιθάρα), ένα μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στα βήματα του Γκρέκο από την Κρήτη στην Ισπανία (28/4/2020)· και «Η μυσταγωγία της επτανησιακής εκκλησιαστικής μουσικής» (16/5/2020) με χορωδίες από περιοχές των Ιονίων Νήσων. Καλλιτεχνικός προγραμματισμός και επιμέλεια της σειράς Γέφυρες: Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
Κι ακόμα μην χάσετε…
… τη Συναυλία Βραβευμένων Διεθνούς Διαγωνισμού Princess Christina 2018 (20/11/2019, σε συνεργασία με τη Βασιλική Πρεσβεία της Ολλανδίας), το ρεσιτάλ της Ντόρας Μπακοπούλου με εκλεκτούς φίλους (20/1/2020), τη βραδιά «Παιδικό δωμάτιο» με τραγούδια της λόγιας μουσικής για φωνή και πιάνο που ερμηνεύουν η μεσόφωνος Έλενα Μαραγκού και ο πιανίστας Tobias Krampen [Τομπίας Κράμπεν] (22/1/2020), την προβολή της βωβής ταινίας «Το φάντασμα της όπερας» με live αυτοσχεδιαστική μουσική για εκκλησιαστικό όργανο από τον διακεκριμένο σολίστ Martin Baker [Μάρτιν Μπέηκερ] (9/2/2020), το ρεσιτάλ με τίτλο «Spectrum» του σολίστ των κρουστών Δημήτρη Δεσύλλα (27/2/2020), τις συναυλίες της Άλκηστης Πρωτοψάλτη (6 & 7/3/2020) και του ανδρικού φωνητικού συνόλου ΜεῙΖοΝ με έργα a cappella από το σύγχρονο διεθνές ρεπερτόριο (9/3/2020) καθώς και τη «Συμφωνία των χιλίων» του Μάλερ (8/5/2020), στην οποία λαμβάνει μέρος πλειάδα διακεκριμένων μονωδών (συμπαραγωγή ΚΟΑ – ΜΜΑ).
Με άξονα τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και την ποίησή του –για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή– η «Όμορφη πόλη», πατώντας στις μελωδίες της θρυλικής παράστασης και φτάνοντας στο σήμερα, αναβιώνει στο Μέγαρο ως ένα μοντέρνο εικαστικό και οπτικοακουστικό θέαμα, τα μέρη του οποίου ερμηνεύονται μέσα από μια σύγχρονη εκφραστική κινησιολογία – χορογραφία, αλλά και μέσω μιας video art minimal σκηνικής αισθητικής. Τα πεζά κείμενα είναι του Γιώργου Βάλαρη (απόδοση–σκηνοθεσία) και του Στέλιου Παπαδόπουλου. Η χορογραφία –κινησιολογία είναι του Φώτη Νικολάου, και η ενορχήστρωση του Γιώργου Ζαχαρίου. Τα σκηνικά και το video art σχεδίασε το X Square Design Lab (Χρήστος Μαγγανάς, Χριστόφορος Κώνστας). Τα κοστούμια υπογράφει η Έλενα Παπανικολάου, και τους φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος. Ερμηνεύουν: Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες:
Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Βελεσιώτη, Γλυκερία, Ρένα Μόρφη, Γιώτα Νέγκα, Μπάμπης Στόκας, Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.ά. Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γιώργος Βάλαρης, Σαλίνα Γαβαλά, Αιμίλιος Ράφτης, Άρτεμις Ματαφιά, Άκης Σιδέρης. Μαζί τους, η Λήδα Πρωτοψάλτη. Συμμετέχουν 15 μελής θίασος και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» (συμπαραγωγή BROADWAYSHOW PRODUCTIONS – ΜΜΑ).
Δείχνοντας ευαισθησία απέναντι σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,…
… το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεργάζεται με τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ και διοργανώνει για πρώτη φορά εργαστήριο ελεύθερου μουσικού αυτοσχεδιασμού που απευθύνεται σε μέλη του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Απρίλιος – Ιούνιος 2020).
Η δράση θα καταλήξει σε ζωντανή παρουσίαση κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Μουσικής στις 21 Ιουνίου 2020.
Ιδέα – εμψύχωση: Νίκος Κορδέλης.
Megaron Plus
Όσο για τους φίλους του Μegaron Plus, θα παρακολουθήσουν και φέτος διαλέξεις και ομιλίες σημαντικών επιστημόνων και διανοητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις 12/11/2019 έχει προγραμματιστεί η διάλεξη της Françoise Combes «Οι μαύρες τρύπες» σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Collège de France, ενώ στις 3/12/2019 το Megaron Plus φιλοξενεί ένα Αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη (σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ). Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις με τη σύμπραξη του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ. Στις ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020, παρουσιάζεται η πορεία αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων-κόμβων της «Πολιτιστικής διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις