Οι καλλιτέχνες του Italian Focus συναντήθηκαν με έλληνες συγγραφείς
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Υπόγειο της οδού Πεσμαζόγλου συνάντηση Ελλήνων δημιουργών και ανθρώπων του Τύπου με τους εκπρόσωπους των τεσσάρων θεατρικών οργανισμών από την Κάτω Ιταλία
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις για αστική κινητικότητα
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Υπόγειο της οδού Πεσμαζόγλου συνάντηση Ελλήνων δημιουργών και ανθρώπων του Τύπου με τους εκπρόσωπους των τεσσάρων θεατρικών οργανισμών από την Κάτω Ιταλία που συνεργάζονται με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (από το Sardegna Teatro, “Macbettu” του Alessandro Serra που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία για μια παράσταση στις 3 Οκτωβρίου), στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης στη Φρυνίχου ( από τη Scena Verticale, “Polvere” του Saverio La Ruina, 1-3 Οκτωβρίου και από το Teatro della Città “Miracolo” του Giuseppe Massa 5-7 Οκτωβρίου) και στη σκηνή του Υπογείου (από τη Scena Nuda, Festival dei Miti Contemporanei “Penelope” του Matteo Tarasco 4-6 Οκτωβρίου).
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιάσουν οι ιταλικοί θίασοι και οι Ιταλοί καλλιτεχνικοί διευθυντές τους στόχους της συνεργασίας, τις παραστάσεις τους αλλά και να γνωριστούν με Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, έργα των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στα ιταλικά και έχουν εκδοθεί στην ανθολογία Viaggio Nel Teatro Greco Contemporaneo, από την ETP books (μετάφραση Maurizio de Rosa)
Αρχικά, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη καλωσόρισε τους θιάσους στο Θέατρο Τέχνης και χαιρέτισε την έναρξη της συνεργασίας στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος με θεματική την “επανάσταση” που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ελληνοϊταλικής πλατφόρμας Τempo Forte που με τη σειρά της υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, την Ιταλική πρεσβεία και τον Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Οι παραστάσεις παρουσιάστηκαν 28-30 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στη Δημήτρια και στο θέατρο Αμαλία με το οποίο το Θέατρο Τέχνης εγκαινιάζει από φέτος μια σταθερή συνεργασία. Στην Αθήνα η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, κυρία Anna Mondavio υπογράμμισε τη σημασία της ελληνοϊταλικής αυτής συνάντησης που χρηματοδοτείται από τους ιταλικούς θεσμούς και που έχει στόχο να προωθήσει την πολιτιστική ανταλλαγή ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και τη δημιουργία ενός ελληνοϊταλικού θεατρικού δικτύου με έμφαση στην σύγχρονη δραματουργία των δύο χωρών.
Ο Corrado Russo, εκπρόσωπος του Teatro della Città, μίλησε για το πώς ξεκίνησε η όλη συνεργασία με πρωτοβουλία του Olivier Descotes ( τέως συμβούλου στο Υπουργείο Πολιτισμού και νυν διευθυντή του φεστιβάλ Rossini στην Ιταλία) στο πλαίσιο δύο συναντήσεων που διοργανώθηκαν τον Μάιο 2018 (από το Υπουργείο Πολιτισμού) και τον Δεκέμβριο 2019 (από το ΕΜΚΕΘΙ) στην Αθήνα και που είχαν στόχο να φέρουν σε επαφή ιταλικούς θεατρικούς φορείς με τη σύγχρονη ελληνική σκηνή. Ο Corrado Russo όρισε το ITALIAN FOCUS, ως την αρχή μια ευρύτερης συνεργασίας με έμφαση στην σύγχρονη δραματουργία, στη εκπαίδευση, στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών στη νότια Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του θεάτρου της Σαρδηνίας Basilio Scalas, μίλησε με την πολυβραβευμένη παράσταση “Macbettu”, μια παράσταση που όπως τόνισε παίζεται όχι απλώς σε διάλεκτο αλλά σε άλλη γλώσσα, τα σαρδηνιακά. Η παράσταση του εξαιρετικού νέου σκηνοθέτη Alessandro Serra πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία στα Δημήτρια στις 29 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μια μεταφορά του ‘Μακμπέθ’ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σαρδηνία μέσα από τους ήχους, τα χρώματα, τις εικόνες του νησιού.
Ο Settimio Pisano, διευθυντής της Scena Verticale και του Φεστιβάλ Primavera dei Teatri που διοργανώνεται κάθε άνοιξη στο Castrovillari με έμφαση στους νέους δημιουργούς και το νέο ιταλικό κείμενο, μίλησε για τη σημασία της ανάδειξης της σύγχρονης δραματουργίας -που είναι και το αντικείμενο του φεστιβάλ που διοργανώνει- και έδωσε το λόγο στον συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό της παράστασης “Polvere”, Saverio La Ruina. Τον La Ruina απασχολεί έντονα η θέση της γυναίκας στην Κάτω Ιταλία παλιότερα και σήμερα- έχει βραβευθεί για την παράσταση “Deshonorata” που παρουσιάζει από το 2003 στην Ιταλία και σε όλη την Ευρώπη. Στο Polvere τον απασχολεί το ζήτημα της ψυχολογικής και λεκτικής βίας σε μια σχέση. Στην παράσταση του δεν υπάρχει σωματική βία του άντρα απέναντι στη γυναίκα αλλά χειραγώγηση μέσω του λόγου.
Η Teresa Timpano, καλλιτεχνική διευθύντρια της Scena Nuda και του φεστιβάλ dei Miti Contemporanei της Καλαβρίας, αλλά και ηθοποιός της παράστασης “Penelope” μίλησε για τις θεματικές που ενώνουν τις δύο χώρες και κυρίως για το πώς διαχειριζόμαστε τους αρχαίους μύθους αλλά και τη θέση της γυναίκας στην κλασική και σύγχρονη δραματουργία. Γι αυτό ακριβώς το λόγο το Φεστιβάλ της Καλαβρίας θα φιλοξενήσει φέτος τις “Δούλες” του Ζενέ, παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, στις 30 Νοεμβρίου 2019. Να σημειωθεί ότι στο φεστιβάλ της Καλαβρίας παρουσιάστηκε πέρσι το Νοέμβριο με μεγάλη επιτυχία ο «Ιούλιος Καίσαρ» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη. Ο «Ιούλιος Καίσαρ», θα παρουσιαστεί φέτος στις 6 Δεκεμβρίου στο Teatro della Città της Κατάνια.
Η Teresa Timpano έδωσε επίσης το λόγο στο συγγραφέα και σκηνοθέτη της παράστασης Penelope Matteo Tarasco, που μίλησε για την σημαντική επιλογή των δύο λέξεων: “επανάσταση” και του “focus”, στο ελληνοϊταλικό πρόγραμμα. Δύο έννοιες που μας εμπνέουν και οδηγούν και τις δύο πλευρές σε μια ουσιαστική συνέργεια.
Τέλος, το λόγο από ιταλικής πλευράς πήρε ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του “Miracolo” Giuseppe Massa. Μίλησε για ζήτημα της μετανάστευσης που τον απασχόλησε στο συγκεκριμένο κείμενο αλλά και για τη χρήσης της διαλέκτου που δε δίστασε να χρησιμοποιήσει στο έργο του. Είναι πολύ ενδιαφέρον που στα δύο από τα τέσσερα έργα που παρουσιάζονται στο ITALIAN FOCUS, οι δημιουργοί χρησιμοποιούν τη γλώσσα του τόπου τους.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι Ιταλοί δημιουργοί γνώρισαν πέντε από τους επτά διακεκριμένους Έλληνες συγγραφείς που παρουσιάζονται στην ανθολογία της ETPbooks, παρουσία του εκδότη Enzo Terzi. Παρευρέθηκαν (και μίλησαν με την ακόλουθη σειρά) οι: Ανδρέας Στάικος, Έλενα Πέγκα, Νίνα Ράπη, Σοφία Καψούρου, Τσιμάρας Τζανάτος. Παρουσίασε τους συγγραφείς και μίλησε για το έργα τους ο μεταφραστής της ανθολογίας Maurizio De Rosa ενώ αποσπάσματα των έργων στα ιταλικά διάβασε η Francesca Minutoli. Τα ελληνικά έργα που έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά είναι: “Αλκηστις και όνειρα γλυκά” του Ανδρέα Στάικου, “Μεταφορές 3-0-1”της Έλενας Πέγκα, “Angelstate” της Νίνας Ράπη, “Ερωμένες στον καμβά” της Σοφίας Καψούρου, “Δεσποινίς Δυστυχία” του Τσιμάρα Τζανάτου, “Wolfgang” του Γιάννη Μαυριτσάκη, “…Και Ιουλιέττα” του Άκη Δήμου.
Οι Ιταλοί καλλιτέχνες καθώς και οι εκπρόσωποι των ιταλικών φορέων δήλωσαν γοητευμένοι από την πρώτη αυτή επαφή τους με τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία.
Το ελληνικό κοινό έχει ακόμα την ευκαιρία να απολαύσει τις ιταλικές παραστάσεις έως και τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα και η προπώληση εδώ https://www.viva.gr/tickets/theatre/technis-karolou-koun/italian-focus-2019
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις