Μάικ Πομπέο : Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια
Στις 12:20 υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Γάτα: Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη συναισθηματική της κατάσταση
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
Στις 12:20 υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών.
Από την είσοδο του νεοκλασικού ο Ν. Δένδιας τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι η τρίτη φορά που συναντώνται, καθώς τον Ιούλιο ο Ν. Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), που επιταχύνει τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον, θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, σε συνέχεια της κατ’ιδίαν συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών και πριν από τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Δένδιας: Θωρακίζει τη χώρα μας η συμφωνία
Τη μεγάλη σημασία της υπογραφής αυτής της επικαιροποιημένης Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ τόνισε ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στον Ant1, χαρακτηρίζοντάς την ως μία Συμφωνία που «θωρακίζει τη χώρα μας, θωρακίζει τα συμφέροντά μας, αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας».
Οι συζητήσεις που θα έχει σήμερα, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, με τον Μ. Πομπέο, «θα καλύψουν το σύνολο των ελληνικών ενδιαφερόντων: την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη σχέση μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου».
Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο εκτός του ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού μετά από χρόνια στην Αθήνα είναι και η μεγαλύτερη σε διάρκεια αν τη συγκρίνει κανείς με την επίσκεψη του προκατόχου του Τζον Κέρι ο οποίος είχε μείνει στην Αθήνα λίγες μόνο ώρες.
Ένδειξη της εξαιρετικής σημασίας που δίνει η αμερικανική πλευρά στη στενότερη αμυντική και όχι μόνο συνεργασία της με την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος δεδομένου του σημαντικού ρόλου της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
«Η συμμαχική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς»
Σε ανακοίνωσή του εξάλλου χθες το βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζε ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σηματοδοτεί ένα «ιστορικό σημείο» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. «Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο» αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα για τη Συμφωνία αναφέρει:
«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκιο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη ναυτική βάση της Σούδας. Η συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει ειδική αναφορά στην ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής σχέσης ενώ υπογραμμίζοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική για τη θωράκιση της οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας αλλά και τη διασφάλιση της κυριαρχίας, γίνεται μνεία στο πώς η χώρα μας συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.
Η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια ολοκληρώνει μια σειρά επαφών του Μάικ Πομπέο με τον πρωθυπουργό, καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Αμέσως μετά, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.
Το απόγευμα, ο Μ. Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ αύριο θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκεί όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Με το… καλημέρα έθεσε την τουρκική προκλητικότητα ο Μητσοτάκης
Με το… καλημέρα της συνάντησης τους, ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, λέγοντας του πως «ευτυχώς ο καιρός δεν μας τα χάλασε».
Στη συνέχεια, προχώρησε στο «κυρίως πιάτο», με την Τουρκία να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.
Στο ξεκίνημα κιόλας της συζήτησης έθεσε τις προκλήσεις της γείτονος χώρας και τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο… Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Προσδοκώ στη συμβολή των ΗΠΑ για ένα πιο εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε «ευτυχής που η επίσκεψή σας πραγματοποιείται νωρίς, 3 μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, και συμπίπτει με την λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα».
Μιλώντας για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στo capital controls, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιηήσεις και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις».
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι «ολοένα και περισσότεροι τουρίστες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται την Ελλάδα» κάνοντας αναφορά και στην απόκτηση των ναυπηγίων στη Σύρο από την ONEX, το ενδιαφέρον της Pfizer να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό.
«Σας καλοσωρίζω με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης και μαζί σας χαιρετίζω το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών» ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης.
Πομπέο: Οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να επενδύσουν
Από την πλευρά του, ο αμερικανός ΥΠΕΞ παίρνοντας τον λόγο επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες.
«Γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα, όλα πηγαίνουν καλά και δουλεύουμε πολύ σκληρά, οι μηχανές έχουν ανάψει για τα καλά. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι στο απόγειο, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες και προσβλέπω στο μέλλον», υπογράμμισε.
Επισήμανε, δε, πως «οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».
Επίσης, τόνισε πως θα συζητηθεί ο ρόλος της Ελλάδας «στην γεωργαφική περιοχή, που είναι πολύ δυναμική, με πολλά να συμβαίνουν, μια ενεργή περιοχή, και είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα να διατηρήσει το ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας».
«Μιλήσατε για τις ιστορικές σχέσεις των χωρών μας, ευελπιστώ να κάνω τα πάντα σωστά για να μην ακούσω στο τέλος τα παράπονα της ελληνικής κοινότητας στο Κάνσας», είπε με χιούμορ ο υπουργός Εξωτερικών, κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Συνάντηση με Παναγιωτόπουλο
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Οι δύο άνδρες είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση και συζήτησαν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις