ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο ομογενών : Κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του Μητσοτάκη
Για επικοινωνιακό σόου κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις συναντήσεις που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των ομογενών
Για επικοινωνιακό σόου κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τη ψήφο των ομογενών.
«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιδίδονται σε επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια τόσο με τον εκλογικό νόμο όσο και με την ψήφο των ομογενών», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι «προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων».
«Τους ενδιαφέρει η ακύρωση της απλής αναλογικής»
Σημειώνουν ειδικότερα πως «αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής, που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά».
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ «προειδοποιεί την κυβέρνηση, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη, που ετοιμάζει επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει».
«Η δημοκρατία μας και το ευαίσθητο θέμα της ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων πολιτών», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το πόρισμα της οποίας θα υποστηρίξει μέχρι τέλους».
Υπογραμμίζουν ότι «ως εκ τούτου δε πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».
Συναντήσεις στο τέλος της εβδομάδας
Ήδη από την Πέμπτη, είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα στην ατζέντα τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο Κοινοβούλιο για την ψήφο των ομογενών.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει πως στόχος του είναι να υπάρξει μία ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν οι αλλαγές που θα επιτρέπουν στους ομογενείς να ψηφίζουν για τις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους.
Ο πρωθυπουργός ο οποίος είχε βρεθεί προ ημερών στην Αμερική είχε τονίσει σε ομιλία του σε ομογενείς στην Αστορία πως «το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας».
Η πιο σημαντική παρέμβαση
«Η Ελλάδα χρειάζεται τον δυναμισμό και την καθαρή ματιά της Ομογένειας», είχε υπογραμμίσει ο έλληνας πρωθυπουργός.
Εκανε, δε, ειδική μνεία στον κ. Αντώνη Διαματάρη, που ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και τα Εκκλησιαστικά Θέματα.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της μητέρας πατρίδας και της Ομογένειας, ο πρωθυπουργός, είχε σημειώσει ότι πολλές κουβέντες έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά «συχνά ήταν λόγια του αέρα, χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα».
«Δεν θα σας απογοητεύσουμε», ανέφερε στην εκδήλωση στην Αστορία και είπε ότι προσωπικά θέλει συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για να περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία στα προξενεία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Οσον αφορά, δε, στην ψήφο των αποδήμων, την είχε χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική παρέμβαση ως προς τη σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τους ομογενείς.
«Να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο κατοικίας σας, είπε. Θα νομοθετήσουμε την επιστολική ψήφο ώστε να μπορεί ο κάθε ένας ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζει εξ αποστάσεως, να μην αναγκάζεται να γυρίζει στην πατρίδα και να επωμίζεται το κόστος, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Εκανε μάλιστα λόγο για ζήτημα «κομβικής σημασίας, συνολικά για την ποιότητα της δημοκρατίας». Υπενθύμισε ότι υπάρχει σχετική αναφορά στο Σύνταγμα, αλλά χρειάζεται να νομοθετηθεί η ψήφος με κάλπες σε προξενεία ή επιστολική ψήφο, με την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.
- Πετρούσεφ: «Αυτός ο Ερυθρός Αστέρας έχει μεγαλύτερο ταβάνι από την προπέρσινη ομάδα»
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών – Βρέθηκαν ποσότητες κάνναβης, κοκαΐνη και χάπια ecstasy
- Τι σκέφτονται οι Ρώσοι για Τραμπ: «Τα χειρότερα τέσσερα χρόνια θα επαναληφθούν;»
- Φως στον βασανιστικό θάνατο ενός διάσημου ορθοπεδικού χειρουργού στη Γάζα
- Νέα Ζηλανδία: Μαορί βουλευτές χόρεψαν χάκα μέσα στο κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για νομοσχέδιο
- Μετρό Θεσσαλονίκης: «Τρολάρει» τον Σταϊκούρα ο Κασσελάκης για το λογότυπο