Θεσσαλονίκη : Διαμαρτυρία με χρωματιστές ομπρέλες για τα αρχαία του Μετρό
Πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα κατά την οποία συζητούνταν το θέμα των αρχαίων του Μετρό σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.
Κρατώντας χρωματιστές ομπρέλες, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από το δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του Μετρό από τον σταθμό Βενιζέλου.
Την κινητοποίηση διοργάνωσε, με κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η “Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, την ίδια ώρα κατά την οποία συζητούνταν το θέμα των αρχαίων του Μετρό σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι συγκεντρωθέντες, παρά τη βροχή και με τις χρωματιστές ομπρέλες στα χέρια, ζήτησαν να παραμείνουν τα αρχαία στο σταθμό της Βενιζέλου και να συνεχιστεί η εκτέλεση του έργου “σύμφωνα με το νόμο, τις αποφάσεις του ΚΑΣ, τις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί και ήδη υλοποιούνται”.
Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ: Η «νόμιμη απόφαση» για το Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό προβλέπει διατήρηση των αρχαιοτήτων
Η «νόμιμη απόφαση» για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης προβλέπει την κατασκευή του, με κατά χώρα (in situ) διατήρηση των αρχαιοτήτων, η οποία έχει προχωρήσει, και τώρα «επιχειρείται η ανατροπή της», τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Δουίτσης, η αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, ο πρώην πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Γιάννης Μυλόπουλος, και ο πρώην Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, οι οποίοι προανήγγειλαν προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά όργανα.
Χαρακτήρισαν «ψέμα» το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση για κατασκευή του σταθμού με διατήρηση κατά χώρα των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν, λέγοντας πως, όχι μόνο υπάρχει, αλλά έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προμελέτες και οι μελέτες στο επίπεδο των αρχαιοτήτων. Σε ό,τι αφορά δε τη στατική μελέτη η «Αττικό Μετρό» την επέστρεψε για να γίνουν συμπληρώσεις και διορθώσεις, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Είπαν, ακόμα, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της κατάχωσης των αρχαιοτήτων, της πλάκας οροφής και των φρεατίων.
Ο Χρ. Δουίτσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι με την ανακοίνωσή του από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ότι θα προχωρήσει η λύση με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων για το Σταθμό Βενιζέλου, διχάζει ξανά την πόλη.
Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν παραπλανήθηκε από συμβούλους του, αλλά ξέρει πολύ καλά τι κάνει, παρατήρησε ότι μια σειρά από πρόσωπα και φορείς συντάχθηκαν αμέσως με τον κ. Μητσοτάκη και κατήγγειλε ότι επιχειρείται να αλλάξει η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και η σχετική Υπουργική Απόφαση.
«Είναι ακατανόητο, αψυχολόγητο και λυπηρό αυτό που συμβαίνει», είπε η κ. Βλαζάκη, αναφερόμενη στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού, και σημείωσε πως «προσκρούει» στον αρχαιολογικό νόμο που ορίζει ότι η απόσπαση αρχαιοτήτων επιλέγεται μόνο όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα διατήρησής τους κατά χώρα. Τόνισε πως αν αποσπαστούν οι αρχαιότητες, θα επανατοποθετηθούν «ακρωτηριασμένες και τραυματισμένες».
Κατά τον κ. Μυλόπουλο δύο είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Ο πρώτος, είναι ένα «ιδιότυπος πολιτικός ρεβανσισμός» και ο δεύτερος είναι «τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από αποζημιώσεις, λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του έργου».
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2023, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, αλλά «θα πάει για το 2025 και βλέπουμε», όταν, όπως παρατήρησε, με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να αρχίσει η λειτουργία του στο τέλος του 2020.
Ο κ. Μυλόπουλος μίλησε για αντιφατικές δηλώσεις του νέου προέδρου της «Αττικό Μετρό», Νίκου Ταχιάου, λέγοντας ότι στην αρχή είπε ότι υπάρχει η λύση της διατήρησης των αρχαίων, αλλά λίγες μέρες μετά δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοια τεχνική λύση.
Άσκησε κριτική για το ότι δεν κλήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που θα συζητήσει το θέμα, ο ίδιος, ως πρώην πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», που χειρίστηκε το θέμα, και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ενώ κλήθηκαν δεκάδες φορείς. Ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι έστειλε επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία ενημερώνει τα μέλη του για τις εξελίξεις γύρω από το Μετρό.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουράκης τόνισε πως δεν είναι χαμένη υπόθεση ο αγώνας κατά της λύσης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων και έφερε ως παράδειγμα την ακύρωση του έργου της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας στη Θεσσαλονίκη.
Είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν δικαστικές προσφυγές, ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι άλλοι επιθυμούν θα κάνουν προσφυγές στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ, παράλληλα, θα αναπτυχθεί ένα κίνημα με υπογραφές και άλλες πρωτοβουλίες αρχαιολόγων και άλλων προσωπικοτήτων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και παραβρέθηκαν οι βουλευτές του Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης, Κώστας Ζουράρις, Χρήστος Γιαννούλης, Δώρα Αυγέρη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Από το Ελιζέ στο γήπεδο – Θα γίνει ο Μακρόν πρόεδρος της FIFA;
- 4 σημάδια για να καταλάβεις ότι βρίσκεσαι στα πρόθυρα του αλκοολισμού
- Έδεσσα: Η «αόρατη» πολυκατοικία που έχει γίνει viral – Γιατί έχει τρελάνει το διαδίκτυο;
- Γερμανία: Το Ριάντ είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη για την επίθεση στο Μαγδεμβούργο
- Εισβολή ποντικών στο «Ολντ Τράφορντ»
- Φυσικό Αέριο Κίνησης: Λύσεις για το παρόν και το μέλλον