Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Αύριο η γιορτή σου ξημερώνει - ό,τι κι αν διαλέξεις λείπει ο Αλέξης

Ντοματοψωμάκια με παπαρουνόσπορο

Ντοματοψωμάκια με παπαρουνόσπορο

Τα απολαμβάνουμε κατά προτίμηση ζεστά, σκέτα ή με φέτα.

Προετοιμασία 35’, Αναμονή 2 ώρες και 35’,  Ψήσιμο 20’

Υλικά (για περίπου 10 ψωμάκια)

12,5 ml γάλα χλιαρό

25 γρ. ζάχαρη

5 γρ. ξερή μαγιά

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 γρ. αλάτι

1 κοφτή κ.σ. πελτές ντομάτας

150 γρ. αβγά, από το ψυγείο

100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους +

25 γρ. λιωμένο βούτυρο για να αλείψουμε τα ψωμάκια πριν από το ψήσιμο

Παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά και η ζάχαρη. Τα αφήνουμε 5’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο, προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και ανακατεύουμε με το κουτάλι. Βάζουμε και τα αβγά και τον πελτέ ντομάτας και ζυμώνουμε στο μίξερ με τον γάντζο για 8 λεπτά. Η ζύμη θα αποκτήσει ελαστικότητα (σε αυτή τη φάση θα κολλάει, αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει).

Προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε άλλα 8-10 λεπτά περίπου σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ. Αν συνεχίζει να κολλάει προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι και ζυμώνουμε.

Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα μεγάλο, ελαφρώς λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε για περίπου 1 1/2 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Στη συνέχεια, πιέζουμε με τη γροθιά μας το ζυμάρι στο κέντρο για να φύγει ο αέρας, το ξεκολλάμε από τα τοιχώματα του μπολ και το ξανακαλύπτουμε με μεμβράνη.

Βάζουμε στο ψυγείο για το δεύτερο φούσκωμα. Θα το αφήσουμε για τουλάχιστον 1/2 ώρα μέχρι να ξαναφουσκώσει και να πλάθεται εύκολα. Αν προτιμάμε μπορούμε να το αφήσουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ και να πλάσουμε τα ψωμάκια το πρωί.

Πλάθουμε το ζυμάρι σε στρογγυλά ψωμάκια με διάμετρο 7-8 εκ. ή σε όποιο μέγεθος μας αρέσει, αρκεί να είναι παρόμοια για να ψηθούν ομοιόμορφα. Απλώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και τα τοποθετούμε με απόσταση μεταξύ τους γιατί ξαναφουσκώνουν. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Αλείφουμε τα ψωμάκια με λίγο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο. Τα ξανακαλύπτουμε. Τα ψήνουμε στους 200οC για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν

Πηγή: Γευσιγνώστης

Must in

Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Shiro Oguni έχει δηλώσει πως θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία γύρω από την άνοια και να αλλάξει τις αντιλήψεις γύρω από από αυτήν και τη γήρανση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024