Σε Λευκωσία και Κάιρο Δένδιας – Μητσοτάκης : Στο επίκεντρο οι τουρκικές προκλήσεις
Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία - Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας αναχωρούν για Κάιρο και Λευκωσία αντίστοιχα για κύκλο εξαιρετικά κρίσιμων συναντήσεων - Εφόδιο η καταδίκη Πομπέο για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίες βρίσκονται μπροστά σε πολύ σημαντικές γεωπολιτικές και εθνικές φυσικά προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία, συνεχίζοντας την πάγια τακτική της, εκτοξεύει σε καθημερινή βάση απειλές και μάλιστα προετοιμάζεται σήμερα -όπως η ίδια έχει προαναγγείλει- να τρυπήσει στο οικόπεδο 7, επιδιώκοντας να οδηγήσει στα άκρα την ένταση στην περιοχή.
Μετά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα με αρκετά σαφείς τοποθετήσεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς και τα ηχηρά μηνύματα που ακολούθησαν από χώρες της ΕΕ, σε Ελλάδα και Κύπρο τα διπλωματικά επιτελεία βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση προκειμένου να διαμορφώσουν κοινή γραμμή για το ενδεχόμενο επιβολής προσωποποιημένων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας.
Παράλληλα, επιδιώκουν να «χτίσουν» όσο το δυνατόν καλύτερες συμμαχίες και να ασκήσουν ασφυκτική πίεση στην Αγκυρα.
Στο πλαίσιο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας αναχωρούν για Κάιρο και Λευκωσία αντίστοιχα για κύκλο εξαιρετικά κρίσιμων συναντήσεων.
Επαφές Δένδια με Χριστοδουλίδη, Αναστασιάδη
Εν μέσω κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο μετά την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε νέα γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ με το πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ,ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει σήμερα, Δευτέρα, συνάντηση αρχικά με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Η συνάντηση Δένδια – Χριστοδουλίδη έχει προγραμματιστεί για τις 16:30. Ο έλληνας υπουργός θα γίνει δεκτός από τον κ. Αναστασιάδη στις 18:30, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στόχος της επίσκεψης Δένδια στη Λευκωσία είναι ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου μετά τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου.
Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει, επίσης, την κυπριακή πλευρά για τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά την οποία τέθηκε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της τουρκικής δραστηριότητας σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.
Η εσπευσμένη αναχώρηση του Νίκου Δένδια για την Κύπρο αποδεικνύει ότι η κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί η Άγκυρα με την «εισβολή» στην κυπριακή ΑΟΖ και η κρίση που μπορεί να παροξυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή κατά τρόπο που υπερβαίνει τη Λευκωσία και την Αθήνα.
Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης για τριμερή
Την ίδια ώρα, το πρωί της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για το Κάιρο της Αιγύπτου όπου την ίδια μέρα θα συμμετάσχει στην 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αίγυπτο θα υπογραφεί τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα (Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου – Αιγύπτου).
Στο πλαίσιο της εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας, θα υπογραμμισθεί εκ νέου η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο τριμερής αυτός θεσμός είναι ανοικτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής πολιτικής τους και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους τον σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας.
Αποτελεί ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της νεολαίας, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
Απαραίτητη μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό
Θα τονισθεί ότι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, με τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων. Μια λύση επί τη βάσει των Αποφάσεων του ΟΗΕ.
Μια λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μια συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται σαφώς από τις αποφάσεις των Η.Ε., μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Μία λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.
Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάσει της συνεργασίας και όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών. Η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται – και σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό αντιληπτό – από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της.
Η θεσμοθετημένη αυτή τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου.
Οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι τουρκικές εξαγγελίες για γεωτρήσεις
Στην αντίπερα όχθη, το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοποίησε ότι η Άγκυρα διαπραγματεύεται την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου για την ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» (Φατίχ) έφτασε κάτω από τα 4 χιλιόμετρα καθώς συνεχίζει γεώτρηση στην περιοχή.
Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι το Γιαβούζ έφτασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1 και θα αρχίσει να τρυπάει «το συντομότερο». Την προηγούμενη Παρασκευή, τούρκος διπλωμάτης είχε δηλώσει ότι το Γιαβούζ θα ξεκινήσει γεωτρήσεις, στα νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου, δηλαδή σήμερα.
Από την πλευρά της, η Λευκωσία αντέδρασε έντονα στις τουρκικές εξαγγελίες και σε NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα και αφορούν ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ προειδοποίησε για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ διαμήνυσε για τις τουρκικές ενέργειες ότι «υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».
Doğu Akdeniz’de FATİH ve YAVUZ sondaj platformlarımıza, Deniz Kuvvetlerimize ait TCG ORUÇREİS ve TCG GAZİANTEP fırkateynlerimiz, denizaltılarımız, hücumbotlarımız, korvetlerimiz, İHA’larımız ve Deniz Karakol uçaklarımız refakat görevine kesintisiz devam ediyor.#MSB #TSK pic.twitter.com/5BgneNU34n
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 4, 2019
Αντιδρά η διεθνής κοινότητα
Οι τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
Την ανησυχία για «περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες» στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε η Μόσχα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Με την ανακοίνωση, το υπουργείο ζητά «αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια επίλυσης των διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα», ενώ τάσσεται υπέρ της ταχείας επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό.
Συνομιλίες είχε, εξάλλου, το Σαββατοκύριακο, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν καταδίκασε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και εξέφρασε τη θέση ότι αυτές οι επεμβάσεις πρέπει να τερματισθούν.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, διαμήνυσαν ότι «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».
Ο κ. Πομπέο πρόσθεσε ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις