Έξοδος στις αγορές : Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο
Στα ιστορικά χαμηλά του 1,55% η αρχική απόδοση του ομολόγου
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το reopening της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, με την αρχική τιμολόγηση της απόδοσης να διαμορφώνεται στο 1,55%, που αποτελεί και ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.
Στις αγορές ξαναβγαίνει το ελληνικό Δημόσιο με το άνοιγμα της τελευταίας έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου.
Η έξοδος στις αγορές
O Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να ξανανοίξουν υφιστάμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου λήξης τον Μάρτιο του 2029.
Η απόδοση του τίτλου στη δευτερογενή αγορά κυμαίνεται στο 1,385%, ενώ το σταθερό επιτόκιο του ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο φέτος είχε διαμοφωθεί στο 3,9% (η Αθήνα είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ).
Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρήματος (ΟΔΔΗΧ) είναι η αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών στις αγορές χρήματος, μετά τη σημαντική μείωση των ελληνικών επιτοκίων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να αντληθεί ποσό της τάξης του 1-2 δισ. ευρώ και να προσελκυστούν επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό χαρακτήρα. Η κίνηση γίνεται καθώς έχει καταγραφεί μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη έκδοση.
Διαβάστε επίσης: Στόχος η άντληση 1,5 δισ. ευρώ από την έξοδο στις αγορές
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή επισημαίνεται ότι η δανειακή στρατηγική θα στοχεύσει φέτος στη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στην παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού καθώς και στην περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ελληνικού Δημοσίου, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης.
Να σημειωθεί πως το 10ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875%.
Ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 11,8 δισ. ευρώ.
Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει πάνω από 380 επενδυτές, ενώ στα hedge funds διανεμήθηκε το 11% της έκδοσης, στα συνταξιοδοτικά ταμεία το 4%, το 68% σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 14,5% σε τράπεζες – ιδιωτικές τράπεζες και το 2,5% σε κεντρικές τράπεζες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις