Μητσοτάκης : Καταδικάζουμε ρητά τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ
Τις «προκλητικές ενέργειες» της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο καταδίκασαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Αθήνας – Λευκωσίας – Καΐρου, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Τις «προκλητικές ενέργειες» της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο καταδίκασαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Αθήνας – Λευκωσίας – Καΐρου, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Στις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητστοτάκης τόνισε ότι και οι τρεις χώρες στέλνουν ρητό μήνυμα καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι έθεσε το συγκεκριμένα θέμα στον αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα.
Μητσοτάκης: Οι ενέργειες της Τουρκίας αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο
Και οι τρεις εκφράσαμε ρητά την καταδίκη μας στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, που προσβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση. Παράλληλα, καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, θέμα που έθεσα και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που επισκέφθηκε την Αθήνα» είπε αναφορικά με τις τουρκικές κινήσεις» είπε αναφορικά με το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Τόνισε, δε, πως «συζητήσαμε και με τον πρόεδρο Αναστασιάδη σε συνέχεια της επίσκεψης του έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια. Μιλήσαμε για τις ενέργειες στα Βαρώσια, αλλά και η ενέργεια στο τεμάχιο 7 που ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει δοθεί σε εταιρίες προς αξιοποίηση».
«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τη Λευκωσία, αλλά και με όλους τους Ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους μας» κατέληξε.
«Καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών»
«Η Αίγυπτος δεν είναι μόνο μια φιλική χώρα, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Η σημερινή μας συνάντηση είναι απόδειξη του πόσο έχουν ενδυναμωθεί οι δεσμοί μας. Συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με σταθερό γνώμονα την προώθηση ευημερίας, ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας» συνέχισε και συμπλήρωσε «χαιρετίσαμε τη σύσταση του East Mediterranean Forum».
«Η σύνοδός μας είναι απτά αποτελέσματα σε ενέργεια αλλά και σε μια συμφωνία μεταξύ μας για τη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών» είπε σε άλλο σημείο ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Συζητήσαμε τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος Νόστος, για τη διασπορά & καταλήξαμε σε κοινές δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρας και για τη θαλάσσια ρύπανση» διευκρίνισε.
«Εκφράσαμε τη στήριξή μας στον Ν.Αναστασιάδη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου» είπε.
Αναστασιάδης: Απειλή για την περιοχή οι απαράδεκτες πράξεις της Τουρκίας
Μετά το τέλος της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.
«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καϊρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων.
«Μας απασχόλησαν και οι διαστάσεις που παίρνει το μεταναστευτικό και οι επιπτώσεις του, καθώς και τα θέματα της διασποράς, ενώ συζητήσαμε τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις σε Λιβύη & Συρία, καθώς και το παλαιστινιακό», είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε:
«Ενημέρωσα τους δύο ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα. Στόχος η επανέναρξη των συζητήσεων σε κλίμα που θα δημιουργεί προοπτικές εποικοδομητικού διαλόγου».
Στη συνέχεια, ο Κύπριος πρόεδρος καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, σημειώνοντας:
«Οι μονομερείς και απαράδεκτες πράξεις της Τουρκίας αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην ήδη ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε και θα έχουμε τη σθεναρή στήριξη και αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς Ελλάδα & Αίγυπτο για την έμπρακτη αλληλεγγύη τους μπροστά στις προκλήσεις της Τουρκίας».
«Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης ευρύτερων συνεργασιών στην περιοχή», πρόσθεσε ακόμα.
«Συζητήσαμε και τις σχέσεις Αιγύπτου – ΕΕ & την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης. Η Αίγυπτος αποτελεί εταίρο της ΕΕ σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ανακοπής των μεταναστευτικών ροών», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αλ Σίσι: Καταδικάζω τις ενέργεις που δημιουργούν κρίση στην περιοχή
«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα Μητσοτάκη
Στις 14.45 (ώρα Ελλάδας) θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα ενώ στις 16.15 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου όπου θα συναντηθεί με τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο.
Στις 17.30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στην κατοικία του Έλληνα Πρέσβη, με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
- Χαβάη: Σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο
- Ιταλία: Η κυβέρνηση θέλει να ξαναρχίσει η μεταφορά αιτούντων άσυλο στα κέντρα της Αλβανίας
- ΗΠΑ: Στο νοσοκομείο με πυρετό εισήχθη ο Μπιλ Κλίντον
- Ιταλία: Ενέκρινε τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016