Σε Προανακριτική ο Παπαγγελόπουλος για τη Novartis – Πολεμικό κλίμα στη Βουλή και διαρροές
Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis αποφάσισε η Βουλή, μετά από θυελλώδη συζήτηση. Εκπλήξεις έκρυβε ωστόσο το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας.
Με 173 «ναι», αποφασίστηκε η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.
Αρχικά ανακοινώθηκε ότι τα «ναι» ήταν «172».
Ακολούθησε ωστόσο επανακαταμέτρηση των ψήφων και τελικά ανακοινώθηκε στις 2:00 το πρωί ότι υπέρ της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ψήφισαν 173 βουλευτές.
Σημειώνεται ότι η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ που εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία προτείνει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τη διερεύνηση τεσσάρων αδικημάτων:
Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.
Από την συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αποχώρησαν καταγγέλλοντας τη διαδικασία και το συνολικό χειρισμό του θέματος, αν και από διαφορετική σκοπιά ο καθένας, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση.
Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης έκανε την έκπληξη αφού ενώ αρχικά το ΜέΡΑ 25 δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών», τελικά όπως ανακοίνωσε στην ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης αποφάσισε να αποχωρήσει.
Οι διαφοροποιήσεις από την κεντρική κομματική γραμμή
Ειδικότερα, στην μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη ψήφισαν 261 βουλευτές. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 256, άκυρα 4 και 1 λευκό.
Υπέρ της πρότασης της ΝΔ τάχθηκαν 173 βουλευτές, ενώ 83 καταψήφισαν.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Γιάννης Αντωνιάδης από τη ΝΔ και Νίκος Φιλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπευσαν να δηλώσουν πως οι απουσίες είναι δικαιολογημένες και σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος (σ.σ. οι Φίλης, Σαντορινιός για λόγους υγείας και οι Κατρούγκαλος, Τζάκρη ταξίδι στο εξωτερικό).
Επίσης, απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης, που λείπει στο εξωτερικό.
Με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων και τις απουσίες βουλευτών, από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι από το μέτωπο του «ναι» (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) υπήρξαν βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή των κομμάτων τους.
Θυελλώδης συζήτηση
Η συζήτηση που προηγήθηκε διεξήχθη σε ιδιαιτέρως συγκρουσιακό και τεταμένο κλίμα.
Λάβρος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξαπέλυσε πυρά προς όσους τον κατηγορούν, μίλησε για πολιτική δίωξη εναντίον του και εγκληματική οργάνωση που τον έχει στοχοποιήσει και προειδοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες έχει ακόμη πολλά να πει.
Από την συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, δεν έλειψε πάντως και η αίσθηση του χιούμορ.
Η ατάκα του πρώην υπουργού, ενώ εξαπέλυε επίθεση στην πρώην εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Ράικου, περί Ρασπούτιν και σεξ σίγουρα θα μείνει αξέχαστη.
«Η κ. Ράικου είναι ανιστόρητη. Ισχυρίζεται ότι αυτοαποκαλούμαι Ρασπούτιν […] Ο Ρασπούτιν έμεινε στην ιστορία όχι για μηχανορραφίες, ίντριγκες, σκευωρίες, αλλά για κάποια φυσικά του προσόντα και για την θεωρία του ότι το αχαλίνωτο σεξ οδηγεί στην απόλυτη εξάντληση και μετά στη θέωση. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι εγώ ποτέ δεν είπα τον εαυτό μου Ρασπούτιν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ την πλήρη κάλυψη του κ. Παπαγγελόπουλου ανέλαβε το βαρύ πυροβολικό του ΣΥΡΙΖΑ: Τσίπρας, Πολάκης, Τζανακόπουλος, που με τις ομιλίες τους προκάλεσαν ουκ ολίγες αντιδράσεις από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και του ΚΙΝΑΛ.
Ούτε από αυτή τη συζήτηση έλειψαν οι καυγάδες μεταξύ Παύλου Πολάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.
Πολεμικό κλίμα στη Βουλή – Ανέβασε τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ
Το θερμόμετρο στη Βουλή ανέβηκε κατακόρυφα όταν πήρε το λόγο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τους για ρεβανσισμό και δειλία.
Μάλιστα χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «δύο φορές δειλό», γιατί όχι μόνο επέλεξε να «κρυφτεί» και να μην μιλήσει σε μια τόσο σοβαρή συζήτηση στο κοινοβούλιο, αλλά και γιατί δεν τόλμησε να παραπέμψει για την υπόθεση Novartis και τον ίδιο, τον Αλέξη Τσίπρα.
Παρέμβαση που ξεχώρισε ήταν και αυτή του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, που ζήτησε το λόγο επί προσωπικού μετά την ομιλία Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για έλλειψη ορίου «στη δημαγωγία, στο ψέμα και στην αναισχυντία».
Ολομέτωπη επίθεση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
«Μείναμε μόνοι εμείς να ζητούμε διερεύνηση για την εκτόξευση των τιμών του φαρμάκου. Υπήρξε απίστευτος εκτροχιασμός στην τιμή του φαρμάκου από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 – 2009. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ κλείνουν προκλητικά τα μάτια σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο» τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Γεννηματά.
Την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη διαδικασία ψηφοφορίας για την Προανακριτική ανακοίνωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας για απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
«Μια υπόθεση που εμφανίζεται ως σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολίτικης αντιπαράθεσης και επισκιάζει άλλα σημαντικά ζητήματα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής.
«Η Βουλή μετατρέπεται σε άθλιο υποκατάστατο εισαγγελικής αρχής» τόνισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος του από τη διαδικασία.
Με την σύσταση τέτοιων επιτροπών στις οποίες «βουλευτές δικάζουν βουλευτές», το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής, κάτι που αποτελεί θεσμική εκτροπή, επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.
Άναψαν τα αίματα με τον Πολάκη
Πλήρη κάλυψη, μετά τον Αλέξη Τσίπρα, παρείχε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.
«Μου έρχεται να βάλω τα γέλια. Εκεί που μας χρωστούσαν πάνε να μας πάρουν και το βόδι. Δεν τολμάτε σε μένα ή τον Τσίπρα να κάνετε πρόταση για προανακριτική…» είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος επανέλαβε ότι «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο Novartis που στοίχισε περίπου 85 δισ. Ευρώ και ξεκίνησε από το 1997 επί Σημίτη – Γείτονα».
Στο στόχαστρο του Παύλου Πολάκη μπήκε για άλλη μια φορά και ο Αδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι έχει διαπράξει το αδίκημα της απιστίας, όμως τα αδικήματα του έχουν παραγραφεί.
Πρόσθεσε, δε, ότι για τα πολιτικά πρόσωπα που έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεσή τους, αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί -όπως είπε χαρακτηριστικά- «και του Τσοχατζόπουλου και του Παπαντωνίου είχαν αρχειοθετηθεί και μετά πήγαν φυλακή».
Μάλιστα, κατεβαίνοντας από το βήμα είπε με το γνωστό του βαρύ και ασήκωτο ύφος: «γι’ αυτό προσέξτε και έπεται και τρίτος γύρος».
Έκρηξη Γεωργιάδη
Όπως ήταν αναμενόμενο αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τους τόνους να ανεβαίνουν.
«Κύριε Πολάκη» είπε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον πρώην αναπληρωτή υπουργό «για την προκαταρκτική που μιλάμε σήμερα το πιθανότερο είναι να καταλήξετε εσείς στον εισαγγελέα πάρα εγώ. Γιατί θα ερωτηθούν οι ψευδομάρτυρες όταν αρθεί η ασυλία τους αν πράγματι τους ξέρατε, όπως έχετε πει σε τηλεοπτική εκπομπή, και αν πράγματι τους ξέρατε τότε είστε κι εσείς εμπλεκόμενος στην σκευωρία περί αλλοιώσεως του πολιτεύματος και ισόβια κάθειρξη».
«Επειδή εισαγγελέας δεν είσαι και όταν με βλέπεις τρέμεις, σταμάτα τα αυτά και πείτε ναι στη προκαταρκτική που δεν την ψηφίζετε και μην κρύβεστε» κατέληξε ο Αδ. Γεωργιάδης.
Επί προσωπικού ζήτησε να ανταπαντήσει ο κ. Πολάκης στην φράση του κ. Γεωργιάδη ότι τον βλέπει και τρέμει.
«Επειδή έκανες από μακριά κάποιες χειρονομίες του στυλ «τώρα ήρθε η σειρά μας που άλλαξαν τα πράγματα» εδώ είμαστε και σας περιμένουμε. Κάτι τέτοιους ακροδεξιούς σαν την πάρτη σας τρώμε πέντε για πρωινό» είπε χαρακτηριστικά.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη