Έξυπνη μπλούζα παρακολουθεί την αναπνοή και τη λειτουργία των πνευμόνων
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, με επικεφαλής τη Ντενίζ Μανέ, δήλωσαν ότι η ΧΑΠ αποτελεί ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα με περίπου 64 εκατομμύρια πάσχοντες παγκοσμίως.
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Μια «έξυπνη» μπλούζα που παρακολουθεί με ακρίβεια την αναπνοή και τη λειτουργία των πνευμόνων καταγράφοντας με αισθητήρες τις κινήσεις του στήθους και της κοιλιάς, παρουσίασαν Ολλανδοί ερευνητές στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Μαδρίτη.
Η καινοτόμος μπλούζα με την ονομασία Hexoskin, που στέλνει μέσω διαδικτύου τα δεδομένα σε μια κινητή εφαρμογή (app), μπορεί να αξιοποιηθεί σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), επιτρέποντας στους γιατρούς να παρακολουθούν εξ αποστάσεως για ενδείξεις ότι η πάθηση εμφανίζει επιδείνωση.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, με επικεφαλής τη Ντενίζ Μανέ, δήλωσαν ότι η ΧΑΠ αποτελεί ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα με περίπου 64 εκατομμύρια πάσχοντες παγκοσμίως.
Η παρακολούθηση των ασθενών γίνεται με ειδικό εξοπλισμό στην κλινική (κυλιόμενο τάπητα, μάσκα, υπολογιστή), κάτι όμως που δεν είναι εφικτό σε καθημερινή βάση. Αυτή την ανάγκη καλύπτει η ‘έξυπνη’ μπλούζα που καταγράφει τυχόν συμπτώματα επιδείνωσης (δύσπνοια, βήχα), όταν π.χ. ο ασθενής ανεβαίνει σκάλες ή κάνει δουλειές του σπιτιού.
Η μπλούζα καταγράφει πότε το ύφασμα τεντώνεται (π.χ. σε περίπτωση βήχα), εκτιμά τον όγκο του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα, ενώ παράλληλα μετρά τους παλμούς της καρδιάς. Είναι άνετη και μπορεί να φορεθεί κάτω από κάποιο κανονικό ρούχο ή και όχι.
Η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί σε άλλες πνευμονολογικές παθήσεις όπως το άσθμα, η κυστική ίνωση ή ύστερα από μεταμόσχευση πνευμόνων.
«Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αν μπορούμε με ακρίβεια να παρακολουθούμε τα συμπτώματα τους, καθώς κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητες τους, θα είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε τα προβλήματα έγκαιρα και να τα θεραπεύσουμε πιο γρήγορα, πράγμα που με τη σειρά του θα σημαίνει λιγότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο», δήλωσε η Μανέ.
Η χρήση τέτοιων «έξυπνων» ρούχων, σε συνδυασμό με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να βοηθήσει τους πνευμονολόγους στο μέλλον.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις