Ύστερα από 40 χρόνια αγώνας στο Ιράν με γυναίκες στις εξέδρες, σκορ – μαμούθ με Καμπότζη
Οι γυναίκες του Ιράν επέστρεψαν στις κερκίδες ύστερα από 40 χρόνια και η Εθνική ομάδα της χώρας διέσυρε την Καμπότζη με 14-0. Καρέ πέτυχε ο Καρίμ Ανσαριφάρντ
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Χρειάστηκε να παρέλθουν 40 χρόνια για να επιτραπεί εκ νέου η παρουσία γυναικών στις εξέδρες γηπέδου του Ιράν.
Η ιστορική επάνοδος καταγράφηκε στην αναμέτρηση της Εθνικής ομάδας της χώρας κόντρα στην Καμπότζη που προσέλαβε εορταστικό χαρακτήρα και λόγω του σκορ – μαμούθ.
Οι Ιρανοί διέσυραν τους αντιπάλους τους με 14-0 στην Τεχεράνη στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Μάλιστα, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και του Πανιώνιου Καρίμ Ανσαριφάρντ σημείωσε καρέ τερμάτων.
Αυτή την πανδαισία τερμάτων παρακολούθησαν περίπου 3.500 Ιρανές στο Αζάντι χωρητικότητας 78.000.
Τα δεδομένα για τις γυναίκες άλλαξαν μετά τη διεθνή κατακραυγή και την παρέμβαση της FIFA ύστερα από τον θάνατο της Σαχάρ Τζονταγιάρι, η οποία είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν ντυμένη ως άνδρας προσπάθησε να παρακολουθήσει τον αγώνα της αγαπημένης της ομάδας, Εστεγκλάλ Τεχεράνης.
Η Τζονταγιάρι αποφυλακίστηκε μετά από δύο ημέρες όμως όταν έμαθε ότι κινδυνεύει με εξαετή φυλάκιση, αυτοπυρπολήθηκε και λίγες ημέρες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή.
Η απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης να επιτρέψει την παρουσία, έστω και μικρού αριθμού γυναικών (περίπου το 5% των εισιτηρίων) χαιρετίστηκε από την FIFA, αλλά ήδη η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για… κυνικό διαφημιστικό κόλπο.
«Από τη στιγμή που υπήρχε περιορισμός στον αριθμό των εισιτηρίων, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή κι απαιτούμε την άρση κάθε περιορισμού», ειπώθηκε από εκπρόσωπο του μη κυβερνητικού οργανισμού.
Γενικότερα τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν αρκετά επιφυκλακτικά στις αναφορές τους γι’ αυτή τη σημαντική αλλαγή, καθώς το ποσοστό των εισιτηρίων ήταν όντως πολύ μικρό ενώ οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να καθίσουν σε συγκεκριμένη θύρα, όπου εννοείται ότι δεν υπήρχε κανένας άνδρας.
Την ίδια ώρα πάντως οι γυναίκες στο Ιράν απόλαυσαν τη… στιγμή κι είναι ενδηκτικό ότι τα εισιτήρια που βγήκαν προς πώληση μόνο διαδικτυακά, εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ σχεδόν όλες αποθανάτισαν τις ιστορικές στιγμές βγάζοντας ατελείωτες φωτογραφίες με τα κινητά τους.
Κι όλο αυτό το σκηνικό, που εκτυλίχθηκε ενώπιον της ειδικής επιτροπής που είχε στείλει η FIFA…
Δείτε φωτογραφίες από την ιστορική αναμέτρηση:
Pleased to be among #women who are at Azadi Stadium today watching #Iran 🇮🇷 – #Cambodia 🇰🇭 game ⚽️
Universal language of #sport brings people together, teaches teamwork and tolerance.
Congrats to Iranian women on this big milestone. pic.twitter.com/TKgH1zVeci
— Ugochi Daniels (@daniels_ugochi) October 10, 2019
#Iran is playing #Cambodia in Tehran in less than an hour, but it is women in Azadi Stadium that have stolen the show. Allowed to watch an official game in a stadium for the first time since 1979, Iranian women will get to cheer loud & proud for their team.#با_من_به_ورزشگاه_بیا pic.twitter.com/WCkUS7To67
— Kian Sharifi (@KianSharifi) October 10, 2019
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις