Ιράν : Αλλάζει πορεία το δεξαμενόπλοιο – Τι ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος
«Βρίσκεται ακόμη στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά θα αλλάξει πορεία (...) Δεν υπήρξε πρόταση για βοήθεια από καμία χώρα», σημείωσε αξιωματούχος της Ιρανικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαιοφόρων, τη δήλωση του οποίου επικαλέστηκε το ISNA.
- Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων - Τι λέει η ΠΟΕΕΤ
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει πορεία στο πετρελαιοφόρο του, το Sabiti, μετά την επίθεση που δέχθηκε αυτό με δύο πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στην Σαουδική Αραβία, μετέδωσε το φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ISNA.
«Βρίσκεται ακόμη στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά θα αλλάξει πορεία (…) Δεν υπήρξε πρόταση για βοήθεια από καμία χώρα», σημείωσε αξιωματούχος της Ιρανικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαιοφόρων, τη δήλωση του οποίου επικαλέστηκε το ISNA.
Υπό έλεγχο έχει τεθεί εξάλλου η πετρελαιοκηλίδα από το πετρέλαιο που διέρρευσε από το πετρελαιοφόρο Sabiti, το οποίο έγινε, σύμφωνα με την Τεχεράνη, στόχος δύο πυραύλων ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, μετέδωσε παράλληλα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
#explosion set ablaze an Iranian oil #tanker off the #Saudi port city of #Jeddah, #Iran media reported, adding that experts suspected it was a ‘terrorist #attack.’ pic.twitter.com/ddWfDQrG96
— rita khoury (@ritakhoury10) October 11, 2019
Το τάνκερ υπέστη σοβαρές ζημιές που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί διαρροή πετρελαίου την ώρα που έπλεε σε απόσταση περίπου 96 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Τζέντας στην Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
«Η διαρροή πετρελαίου σταμάτησε και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», πρόσθεσε το IRNA.
Την ίδια ώρα ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι γνωρίζει τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης για έκρηξη σε ιρανικό πετρελαιοφόρο, αλλά δεν έχει στη διάθεσή του περισσότερες πληροφορίες μέχρι στιγμής.
«Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα, αλλά δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου.
«Δύο πύραυλοι έπληξαν το ιρανικό πλοίο κοντά στο λιμάνι της Τζέντας στην Σαουδική Αραβία», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη την Ιρανική Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC), η οποία διαχειρίζεται τον στόλο των πετρελαιοφόρων του Ιράν.
Η ίδια η NIOC αναφέρει ωστόσο στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ότι στο τάνκερ σημειώθηκαν «δύο εκρήξεις» στο κύτος του πλοίου οι οποίες «προκλήθηκαν μάλλον από πυραυλικά πλήγματα».
#BREAKING: #Iran's national oil company says 2 missiles targeted oil tanker Sinopa, caused explosion and damage to 2 oil tanks https://t.co/GjjpASq0lz
— INTELSky (@Intel_Sky) October 11, 2019
«Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και αβλαβή», προσθέτει η NIOC στην ανακοίνωσή της, στην οποία διευκρινίζει ότι τα μέλη του πληρώματος προσπαθούν να επισκευάσουν τις ζημιές.
«Δεν υπάρχει πυρκαγιά στο πλοίο», σημειώνει επίσης η κρατική αυτή ιρανική εταιρεία, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν, σύμφωνα με τις οποίες το δεξαμενόπλοιο είχε τυλιχθεί στις φλόγες μετά την έκρηξη.
Το περιστατικό αυτό σημειώνεται εν μέσω της έντασης που ήδη επικρατεί ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία και τους Αμερικανούς συμμάχους της.
BREAKING: Stricken Iranian oil tanker 'likely hit by rockets in attack', Tehran claims https://t.co/UkZj41B9rO pic.twitter.com/F5Oal1fLAr
— Mirror Breaking News (@MirrorBreaking_) October 11, 2019
Τον Σεπτέμβριο, το Ριάντ και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις που έγιναν κατά δύο σημαντικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει οι Χούτι της Υεμένης. Το Ιράν διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη.
Η φερόμενη επίθεση σήμερα σημειώνεται επίσης μετά την σύλληψη αρκετών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή του Κόλπου και αυτήν ενός ιρανικού τάνκερ τον Ιούλιο στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, στο οποίο δόθηκε τελικά άδεια να αναχωρήσει στις 15 Αυγούστου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις