Απομονωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων – Συγκλίσεις από τα υπόλοιπα κόμματα
Mετά το πέρας όλων των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διατυπώνεται η άποψη ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την ψήφο των αποδήμων
Ο πρώτος στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πολιτικές συναινέσεις για την ψήφο των αποδήμων φαίνεται πως επετεύχθη. Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μετά το τέλος των χθεσινών τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργούς με τους πολιτικούς αρχηγούς φαίνεται πως είναι εντελώς απομονωμένος και θα βαδίσει τον δικό του δρόμο στο θέμα, οι υπόλοιποι αρχηγοί, αν και με ορισμένες ενστάσεις, δείχνουν σε πρώτη φάση ότι είναι θετικοί με την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.
Με δεδομένο ότι για να περάσει ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων χρειάζεται πλειοψηφία 200 βουλευτών, ο Κυριάκος Μητσοάκης θέλει τη στήριξη και άλλων κομμάτων πλην των δικών του βουλευτών. Ο ίδιος άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές πάνω στην πρότασή του, αρκεί να μην καταπατηθούν οι «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το πέρας όλων των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διατυπώνεται η άποψη ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την ψήφο των αποδήμων.
Αισιοδοξία για συγκλίσεις
«Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Μαξίμου.
Προσθέτει πως «η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης».
Το μέτρημα των «κουκιών»
Μετά τις χθεσινές συναντήσεις φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσεις τις απαραίτητες 200 ψήφους στη Βουλή.
Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε θετική απάντηση από το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση και «ναι υπό όρους» από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κ. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της ψήφου των αποδήμων, δίνοντας το θετικό στίγμα της θέσεις του κόμματός της.
«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους. Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία», τόνισε κ. Γεννηματά, καλώντας όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θέμα.
«Ναι υπό όρους» από τον Κουτσούμπα
Εφόσον επιτευχθεί συμβιβασμός στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, η κυβερνητική πρόταση για την ψήφο των αποδήμων, θα λάβει και τη στήριξη του ΚΚΕ όπως διαφάνηκε χθες.
«Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα, και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κλπ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
«Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το «δίκαιο του αίματος». Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα» προσέθεσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος τάχθηκε υπέρ της ψήφου των αποδήμων.
«Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθέντας Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Έλληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε
«’Αρα λοιπόν, σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε βέβαιοι γι’ αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν».
Βαρουφάκης: Πάμε με διάθεση συνεργασίας
«Είχαμε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης μετά από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την τελευταία του κύκλου των επαφών που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό .
Απομονωμένος ο Τσίπρας
Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως χθες, έκλεισε την «πόρτα της συναίνεσης» για την ψήφο των αποδήμων καθώς μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό εξέφρασε αρκετές διαφωνίες σε σχέση με την κυβερνητική πρόταση.
«Δεν επιθυμούμε – και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει – να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε. Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει.
«Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις. Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.
Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό».
Οι μεγάλες θεσμικές τομές, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.
«Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις