Ιστορία έγραψε ο μαραθωνοδρόμος Eliud Kipchoge, ο οποίος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το «φράγμα» των δύο ωρών σε μαραθώνιο.
Ο Eliud Kipchoge αποθεώθηκε την ώρα που περνούσε την κόκκινη κορδέλα του μαραθωνίου που διοργανώθηκε στην Βιέννη, καθώς ο κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ της Κένυας και Ολυμπιονίκης ολοκλήρωσε τέσσερις γύρους των 9,4 χιλιομέτρων γύρω από ένα πάρκο στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, κάνοντας 1 ώρα, 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.
Γιατί δεν θα μετρήσει ως παγκόσμιο ρεκόρ
Ο Kipchoge πέτυχε το επίτευγμα με μια ομάδα 41 «λαγών», οι οποίοι του έδιναν τον αναγκαίο ρυθμό και τον προστάτευαν από τον άνεμο.
Ωστόσο σύμφωνα με την Guardian, λόγω του ότι ο μαραθώνιος δεν ήταν μέρος ενός επίσημου αγώνα στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, το επίτευγμά του δεν μπορεί να «πιαστεί» ως επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά θα θεωρηθεί μία ιστορική στιγμή στις μεγάλες αποστάσεις.
Τον αγώνα και ειδικότερα την προσπάθειά του παρακολούθησαν μέσω You Tube πάνω από 700.000 χρήστες στο You Tube.
Το ταχύτερο πέρασμα σε χιλιόμετρο ήταν 2:48, με τον Kipchoge να έχει τρομερό ρυθμό σε όλη την διαδρομή.
Σημειώνεται πως ο Eliud Kipchoge είχε «φλερτάρει» πέρσι με το φράγμα των δυο ωρών στον Μαραθώνιο του Βερολίνου, όπου τερμάτισε τα 42.195 μέτρα σε 2 ώρες 1 λεπτό και 39 δευτερόλεπτα .
Ο ίδιος είχε βάλει στόχο να τα καταφέρει και τα κατάφερε.
Ένα «rock party» γεμάτο ήχους, μνήμες και ενέργεια από τις δεκαετίες που όρισαν μια ολόκληρη γενιά -την δική του- αλλά και τους νεότερους, υπόσχεται ο Δημήτρης Σταρόβας.
Ο τρομπετίστας και συνθέτης Στέλιος Χατζηκαλέας, λίγο προτού ανέβει στη σκηνή του Half Note Jazz Club για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά The Sea Inside, μας μιλάει για τη τζαζ.
Βήμα πρόκρισης του Ερυθρού Αστέρα με το εκτός έδρας 1-0 επί της Λιλ, επίδειξη δύναμης της Στουτγάρδης στη Σκωτία – Όλα τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων των νοκ-άουτ play offs του Europa League